Fikonpizzor med balsamicosirap

 
Jag är väl medveten om att mina blogginlägg börjar verka lite som om det är hack i skivan, men sjuk, nu igen? Jo, så är det, eller igen och igen. De senaste åtta veckorna har präglats av en lång, utdragen infektion som tagit sig olika former. Nog om det, nu till roligare saker, maten. För några veckor sedan lagade jag de här pizzorna, de är något av en favorit på buffén men jag har mig veteligen aldrig bloggat om dem, men nu så! Jag brukar variera dem lite, ibland använder jag chevre, eller som här, parmesan. Det här med frukt tillsammans med ost på pizza är en riktig hit. Det fina med de här pizzorna är att de smakar gott även som kalla och just därför brukar jag ha med dem på bufféer. Av det här receptet får du ut ca 10 pizzor med en diameter på ca 10 cm, det går även bra att göra 20 st mindre pizzor eller en stor, du väljer...  
 
Pizzadeg: 
1/2 pkt färsk jäst
2 dl vatten
1 tsk salt
1 msk olja
5 dl mjöl + lite mjöl till utbakning
 
Rör ut jästen i vattnet, tillsätt olja och de övriga torra ingredienserna. Låt jäsa i 1 timme. Kavla därefter ut pizzorna, ca 10 cm i diameter,  och lägg dem på ett bakplåtspapper och plåt. 
 
Balsamicosirap
1 dl balsamicovinäger
2 msk honung
 
Blanda vinäger och honung, låt koka upp tills såsen reducerat, låt det fortfarande vara rinnig när du tar av den, den kommer tjockna ännu mer när den svalnar.
 
 
 
Fyllning:
6 st färska fikon
3 dl ricotta
2 dl riven parmesan
salt & peppar
färsk oregano till garnering
olivolja
 
Rör samman ricotta, riven parmesan och salta och peppra. Skär fikonen i ca  2 mm tjocka skivor. Bred ut ricottablandningen på pizzabottnarna och lägg därefter på ca 2-3 fikonskivor på varje pizza. Ringla över lite olivolja på varje pizza. Grädda på 225 grader i ca 15 min. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Plommonpaj & mascarponekräm med rosmarin

 
Kanske höstens godaste efterrätt. Saftiga plommon under smultäcke och till det en sammetslen mascarponekräm med en hint av rosmarin. Jag brukar koka plommonen innan jag lägger dem under pajtäcket men om du vill går det lika bra att lägga i dem utan att först koka dem, låt pajen stå inne i en sisådär tio minuter extra. I skrivande stund har jag tagit helg. Det regnar och hösten kommer smygande mer och mer för varje dag. Den bästa tiden på året med andra ord. Trevlig fredag på er!
 
Plommonpaj med mascarponekräm med rosmarin
4 dl urkärnade röda plommon
1 dl socker
saft från 1/2 citron
1 nypa ekologiskt vaniljpulver
1/2 dl vatten
Lägg samtliga ingredienser i en kastrull och koka upp och sänk därefter värmen och låt puttra i ca 5 min. 
 
Pajtäcket 
100 g smör
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
 
Nyp samman samtliga ingredienser och lägg plommonkompotten i en pajform. Smula över pajdegen och grädda på 175 grader i ca 20-25 min. 
 
Mascarponekräm med rosmarin
2 dl mascarponekräm
1 dl vispad grädde
1 tsk finhackad färsk rosmarin
 
Blanda samman samtliga ingredienser till en slät kräm. Förvara i kylen. 
 
 
 
 
 

mozzarellagratinerad spaghetti med svartkål och svamp

 
 
 
Det här med matrester blir liksom aldrig inaktuellt. Jag vägrar fortfarande slänga mat och den här veckans laga -mat-av-rester-utmaning resulterade i att gårdagens spaghetti gratinerades med mozzarella, svartkål och svamp. Härliga smaker som passar perfekt i lunchlådan. Nu börjar kålsäsongen på allvar för min del. Jag äter kål nästan dagligen för det är så förbaskat gott och svartkål är en av favoriterna. Jag använder den oftast i sallader men det fungerar också utmärkt tillagad som i en den här rätten. Eftersom spaghettin var kokt behövde jag inte tillsätta så mycket vätska i rätten, om du istället använder okokt pasta eller lasagneplattor bör du dubbla mängden vätska. 
 
 
Mozzarellagratinerad spaghetti med svartkål och svamp 4 personer
Kokt pasta till 4 personer
5 blad svartkåk
10 champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl krossade tomater
200 g mozzarella
salt & peppar
olivolja
 
Hacka löken och vitlöken fint, skär champinjonerna i tunna skivor och skär kålen i ca 2 cm långa bitar. RIngla olivolja i en stekpanna och fräs lök, vitlök, champinjoner och kål tills löken har mjuknat. TIllsätt de krossade tomaterna, salta och peppra  och låt puttra på svag värme i ett par minuter. Lägg spaghettin i en ungsfast form och häll över grönsaksröran. Skiva mozzarellan och fördela den över grönsakerna. Grädda på 200 grader i ca 20 min eller tills mozzarellan smält. 
 
 
 
 

Morots & potatissoppa med ingefärskräm och hasselnötter

 
 
Äntligen skördetid. Min absoluta favorittid på året. Jag vet inte hur många buntar rödbetor jag har släpat med mig hem från affären redan.  Gårdagens lunch blev en lätt morots och potatissoppa. Till det en ingefärskräm och så lite hasselnötter. Bra så. Sommaren har börjat gå över i höst och jag skäms lite över att säga det men jag känner lättnad. Jag njuter av svalkan och de härliga promenaderna och därefter ett uppfriskande dopp. Låt det vara så här ett tag nu... Jag har inte varit den flitigaste bloggaren i sommar. Kraften, orken och inspirationen har helt enkelt inte funnits där. Semester har ägnats åt att laga mat och fota bilder till kokboken..nu börjar den faktiskt bli klar...Vilken märklig och härlig känsla!
 
Morots & potatissoppa med ingefärskräm och hasselnötter 4 port

5 stora morötter

7 stora mjöliga potatisar

1 gul lök

1 liter vatten

1 buljongtärning, höns eller grönsak

salt & peppar

Smör till stekning

50 g hackade hasselnötter 

Skala och dela morötterna och potatisen i mindre bitar. Skala och hacka löken. Fräs löken i smöret tills den är mjuk.Tillsätt morötter och potatis,  grönsaksbuljong och vatten, låt puttra sakta i ca 20 minuter under lock tills grönsakerna är mjuka.  Mixa soppan len med en mixerastav och servera med ingefärskrämen och hasselnötterna.

Ingefärskräm

2 dl fet creme fraiche eller kvarg

1 bit färsk ingefära, ca 4 cm

salt & peppar

Skala ingefäran och riv den, blanda ner den i creme fraichen/kvargen och salta och peppra. Förvara i kylen. 

 
 
 
 
 

 

Fänkål och tomatrisotto

 
 
Så kom den bästa tiden på året - augusti. Lugnet har lagt sig, vattnet är ljummet och kvällarna fantastiska. Den här hösten blir helt annorlunda från tidigare år. Knappt någon undervisning utan fullt fokus på avhandlingen med empiriinsamling runt om i Europa och en massa skrivande. Härligt, härligt och spännande! Kokboken börjar så sakteliga bli klar. Jag har fotat som en galning hela sommaren och ser fram emot att få se resultatet i tryckt form. Få bläddra och läsa i något som inte enbart existerar på datorskärmen. Hur går det med matlagningen då? Med handen på hjärtat sisådär. Vilket faktiskt är lite av en ny trend för mig som aldrig tidigare har glömt bort att äta. Värmen och evighetsförkylningen har gjort att jag mest äter yoghurt och en och annan rågbrödsmacka. Och just det, glass...  Idag blev det en snabblagad risotto (för vilken gång i ordningen..?) med favoriten fänkål och tomat. Enkelt och väldigt gott. 
 
 
 
Fänkål och tomatrisotto till 4 personer
6 dl avorioris
2 stora scharlottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 dl vitt vin
1/2 burk krossade tomater
ca 1 liter vatten
1 fänkål
2 dl riven parmessan
50 g smör
salt & peppar
grönsaksbuljong
olivolja
1 näve färsk salvia

Häll olivolja i en kastrull, fräs den hackade löken och fänkålen och vitlöken på svag värme tills den är mjuk, tillsätt riset och låt det fräsa ett par minuter. Häll i vitt vin, 1/3 av vattnet, buljong, krossade tomater och salta och peppra. Låt koka under omrörning på svag värme, tillsätt vatten efter hand som riset kokar. När riset är genomkokt tillsätter du parmesanosten och smöret.   Smaka av med salt och peppar.
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg