Danskt rågbröd

 
Mitt liv styrs av deadlines för tillfället. Ett antal artiklar skall skrivas till forskarkonferenser och imorgon är det dags för inlämning av en av dem. Jag skrev precis klart sista raden och tänker att nu får det vara bra för den här gången. Danskt rågbröd ja, jag har ju fått en slags pippi på det. Det är ju så gott och mättande och så håller det sig gott väldigt länge. Det vita brödet bli alltmer avlägset här hemma, numera är det nästan bara knäckebröd och rågbröd som gäller. Ge mig en kopp svart kaffe och ett par rågbrödsmackor med avocado, tomat och basilika och jag är redo att möta världen.  Tänk på att den här degen är mycket lösare än vad bröddegar brukar vara, tänk havregrynsgröt och du är på rätt väg! 
 
 
 
Danskt rågbröd 2 st 
 
Dag 1 - Skållning:
2 dl rågkross
1 dl linfrön
1 msk hel fänkål
1 msk hel anis
1 msk salt
4 dl kokhett vatten
 
Dag 2
50 g jäst
4 dl vatten
1 dl mörk sirap (210 g)
3 dl solrosfrön
6 dl grovt rågmjöl 
4 dl vetemjöl 
 
Dag 1: Blanda samman samtliga ingredienser i en bunke och häll över det kokande vattnet. Täck med plastfolie och låt vila över natten. 
Dag 2: Smula jästen i en bunke och rör ut i vattnet. Tillsätt samtliga övriga ingredienser samt blandningen från skållningen. Bearbeta degen i 10 minuter i maskin. Fördela degen i två avlånga formar, jag brukar lägga i ett bakplåtspapper i formarna. Låt jäsa i 30 minuter. Grädda bröden i i 250 grader i 30 minuter sänk därefter temperaturen till 200 grader och grädda i ytterligare 40 min. Lägg ev  ugnsfolie över bröden så att de inte blir brända.  
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - sofie:

Gud så gott. Måste jag baka. Själv äter jag inteså mycket mackor som min sambo. Men när jag äter vill jag gärna ha grovt och gott bröd!! Recept sparas!

Svar: ja grovt ska det vara! Det här brödet är så bra för det är jättegott även efter en vecka :)
Karin Högberg

#2 - - Ida:

Åååh! Vad gott!

#3 - - Kinga:

Jag som just blev väldigt sugen på danskt rågbröd.
Tror du det går att ta honung istället för sirap? I filmjölksbröd med bikarbonat funkar det inget vidare, men känns mer logiskt i detta recept?
Och så undrar jag vad rågkross är. Bor utomlands så jag måste fatta ingredienserna för att få tag i dem.
Och hej förresten, vi är ju bekanta från för några år sedan. F tipsade om din blogg för länge sen och jag har följt sen dess. Mycket roligt och inspirerande.

Svar: Hej! Vad kul att höra från dig! Det funkar alldeles utmärkt med honung istället för sirap och rågkross är hela rågkorn som klippts i mindre bitar :) lycka till med brödet!
Karin Högberg

#4 - - Moma:

Borde sova nu, men så fick jag syn på bilden av danskt rågbröd på Insta och nu vete sjutton om jag kommer kunna somna före frukosten.

#5 - - johannastartkonst.blogg.se:

Åh så gott!

#6 - - Mikxki:

Det ser hur gott ut som helst!!

#7 - - Exenzia:

Åh vad gott det där såg ut! Jag som inte har ätit på flera timmar är verkligen jättehungrig och så ser jag denna bilden haha :)

#8 - - Leila :

Åh jag ska braka bröd idag, kanske ska testa detta...hm... får se va det blir men rågbröd är verkligen favoritbrödet p g a att det smakar så mycket mer.

#9 - - Anonym:

Gud så gott! :D

#10 - - Amanda Karlsson:

Fråga, tänkte baka detta ikväll och kan lätt låta det stå över natten. undrar dock om det klarar av att stå längre än "bara en natt". Har skola dagen efter och kommer ej hinna baka ut brödet. Finns det möjlighet att låta det stå kanske ett dygn eller hur ska jag göra?
Supertacksam för svar!
Ha en trevlig dag, kram!

Svar: Jag tror absolut det klarar att stå i ett dygn :)
Karin Högberg

#11 - - Tommy:

spännande verkar gott :)

#12 - - Pablo:

Åh så gott det såg ut att vara :)

#13 - - Hannah:

Kika gärna in i min blogg, ställ frågor också så det blir lite mer "fart" i bloggen! :) (http://miniwiini.blogg.se/)

P.S Just nu pågår det en bloppis i min blogg, du hittar nya/begagnade saker ifrån 50:- och uppåt. Kika gärna in och kolla om du hittar något som faller dig till smak! :) Du hittar allt på: http://miniwiini.blogg.se/category/bloppis.html

#14 - - Fotograf Viktoria Wigenstam:

Detta såg verkligen fantastiskt gott ut!

#15 - - Annster:

Så gott :)

#16 - - coffeeandcupcake.blogg.se:

Så gott :)

#17 - - Mirjam Wallmark:

Åh det där såg underbart gott ut! :) kram

#18 - - Robex Lundgren:

gillar du musik, missa inte min blogg intervjuar band varje dag
http://ghgumman.blogg.se/
http://www.facebook.com/mosanmusikfriket?ref=hl

#19 - - milishouse.blogg.se:

Älskar rågbröd. Bakar mycket sånt hemma. Men ibland blir det en och annan tekaka också bakat här men det är ju nästan lite som bullar så det räknas inte haha.;)

#20 - - Kinga:

Tack för svar. Får nog inte tag på rågkross, till och med rågmjöl måste man gå på hälsokosten för att få tag på här – för typ 35 kr/kilot. Men hela vetekorn brukar jag köpa, de tar en timme att koka och blir väldigt tuggiga och goda. Tänk om man skulle tuta i lite såna? Tror du på det? Råa eller förkokta? Ja jag bara spekulerar hejvilt här.

Svar: Hela vetekorn tror jag helt klart på! Men koka inte utan skålla dem som i receptet och låt stå över natten.
Karin Högberg

#21 - - Ida och Amanda:

Smarrigt!❤

#22 - - karincecilias.blogg.se:

Gillar verkligen bilderna!

#23 - - Catta:

Åh vad gott!! Jag brukar baka surdegsbröd och det blir ju superbra! Så himla lyx med egengjort bröd!

#24 - - Erica:

När man börjar baka eget bröd vill man inte ha köpes!!
Detta såg ju supersmarrigt ut!!
Ska testa nästa gång när frysen måste fyllas på!!
Tack för receptet!!

titta gärna in hos mig, mat/bak finns på min lilla blogg
www.ericasmeny.blogg.se

Kram//Erica

#25 - - Jennie studerar i Los Angeles:

OH så mumsigt!!!

#26 - - ST:

Varför heter det "danskt"?

#27 - - Hanna - Min vardag, smycken och mode:

Det låter verkligen gott!

#28 - - rememberthiis.blogg.se:

Ser supergott ut!!

#29 - - Camilla:

Mums måste jag testa!

#30 - - Jasmine:

Hembakat är ju så gott! Och vilket pålägg du har på, det ser verkligen härligt ut! :)
Lycka till med alla dina deadlines.
Kram

#31 - - Milina:

Jag har en giveaway på bloggen där du kan vinna ett valfritt plagg från Evasunderkläder! Det enda du behöver göra är att kommentera "Jag är med" samt en länk till plagget! Var gärna med!

#32 - - Johanna:

gott!

#33 - - Emma:

Men åh vilket himlans fint inlägg, såg helt fantastiskt ut!
http://dreamaboutparis.blogg.se

#34 - - Michelle Gawronska:

Mums!

#35 - - Amanda:

Ser supergott ut!! :D

#36 - - Sofie:

Vad gott det ser ut!

#37 - - Viccys Biffblogg!:

Åh, ser ju helt perfekt ut!! ;)

#38 - - sophie:

gud så smaskigt!

#39 - - emma:

blev ju inte bara liiite hungrig nu! såg riktigt gott ut :)

#40 - - Anonym:

Du kan konsten att få en smörgås att se otroligt lockande ut! :D

#41 - - Fröken Grön:

(Tror jag glömde min blogg adress på min kommentar! - Du kan konsten att få en smörgås att se lockande ut! :) )

#42 - - Fia:

Ser fantastiskt gott ut!

#43 - - mwashite:

åhh pålägget ser sjukt gott ut,måste prova!

#44 - - Kinga:

Nu har jag testat, det blev ju sjukt gott.
Fick inte tag på rågkross så jag ersatte med samma mängd helt korn, väldigt gott.
Brödet blev LITE väl fuktigt, kan det ha berott på att kornet suger upp mindre vätska än rågkrossen? Första dagens skåll-röra blev ändå inte alls vattning utan rejält tjock.
Ska man minska på vätskemängden litegrann? Eller kan fuktigheten bero på att min ugn inte kommer upp i 250 grader? (Vet ej om den gör, det är en skraltig gammal gasugn.)
En annan fråga: vad tror du händer om man halverar jästmängden och dubblar tiden?
Och så en kommentar: nästa bröd testar jag att halvera sirapen (som jag ersatte med maltextrakt + fruktsirap). Tycker att danska bröd brukar vara mindre söta.
Men som sagt, urgott bröd, och stor pepp på fortsatta experiment!

Svar: Vad roligt! Jag tror absolut att fuktigheten beror på de hela kornen. Testa att minska vätskemängden alt tillsätta ngn dl vetemjöl. Jättekul att det gick att experimentera fram ett gott bröd! Berätta gärna om nästa resultat :)
Karin Högberg

#45 - - Karin:

Du kan helt klart halvera jästmängden och låta jäsa över natten. Jag tror inte det är något fel på din ugn isf hade brödet förmodligen blivit mer "döbakat".

#46 - - Karin:

Du kan helt klart halvera jästmängden och låta jäsa över natten. Jag tror inte det är något fel på din ugn isf hade brödet förmodligen blivit mer "döbakat".

#47 - - Kinga:

Tack!
Det här med de hela kornen googlade jag förresten när jag redan hade köpt dem på chans och hittade det här receptet hos Pain de Martin: http://paindemartin.blogspot.com.ar/2011/01/ett-gott-ragbrod-med-hela-korn.html
Det är ett bröd på ren surdeg och annorlunda på flera vis, men: han nämner att brödet blir "trögjäst" av mycket socker. Så kanske kan man helt enkelt minska på både sirap och jäst och se vad som händer. Jag provar det och återkommer.

#48 - - Malin´s Diner:

Nom nom, ser riktigt tokgott ut! Jag gillar att bara ha smör på sånt gottebröd, mycket smör!

Kram kram

#49 - - Kinga:

Hej igen, här kommer min crash report.
Jag testade att minska sirap(sersättning)en med en tredjedel, och så tog jag samma mängd jäst i hälften av degen, halva jästen + ca 1,5 timme jästid i andra hälften.
Tyckte smaken blev bättre och mer dansk med mindre sött.
Brödet med mindre jäst och längre jästid blev saftigare och mer kompakt, vilket jag tycker är en fördel i sammanhanget.


Svar: låter ju toppen! ska testa det här själv nästa gång :)
Karin Högberg