Choklad och vaniljdrömmar

 
Det har varit lite bloggtorka den senaste tiden. Det beror framförallt på vädret. Vi har inte lagat särskilt mycket (bloggvänlig) mat och sependerat väldigt lite tid inomhus. Det har varit ljuvligt att ta sig igenom alla texter som skall läsas i det fina vädret.  Jag har dessutom. efter alla andra, upptäckt författaren Khaled Hosseini, som bland annat skrivit Flyga drake, det betyder att jag tar varje chans jag får att sitta på balkongen och läsa hans fantastiska böcker. I övrigt är det deadlinernas tid. Mer än vanligt. Som vanligt undrar jag var tiden tog vägen. Första maj imorgon och om drygt en månad är terminen slut. Lite kakbak har jag iaf hunnit med. Ett par klassiska drömmar men här med både choklad och vanilj. Ett vinnande koncept om du frågar mig. 
 
Choklad och vaniljdrömmar ca 24 st
100g smör
3 dl socker
1 dl rapsolja
4 dl mjöl
1 dl kakao
1 nypa salt
1 tsk bakpulver
1 tsk hjortronsalt
1 nypa ekologiska vaniljpulver
 
Vispa samman smör, rapsolja och socker tills det är vitt och pösigt. Vispa ner samtliga torra ingredienser förutom kakaon och vaniljpulvret.Dela degen i två delar, blanda ner kakaon i den ena delen och vaniljpulvret i den andra. Rulla ut två rullar med de två degarna. Lägg dem bredvid varandra och skär ca 1 cm tjocha skivor som du rullar ihop.  Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och rulla bollar av ca 1 msk smet. Grädda i ca 8-10 min på 175 grader. Låt kakorna svalna på plåten innan du flyttar dem. 
 
 
 
 

Frukost

 
Hej lördag och hej 20 grader!  Vi har en fullkomligt ljuvlig morgon här ute på Mollösund. Det är vindstilla, sol och varmt som sjutton. Jag och Akille har hunnit med en lång, lång runda och han har redan hunnit slockna på altanen. Det här är morgnar när de är som bäst. Tyst, och vansinnigt rogivande. Om ett par minuter är det nybakade brödet färdigt, jag tänker inte titta åt en dator på hela dagen. Istället blir det ny bok och massor, massor av kaffe och bullar på balkongen.Trevlig lördag på er - njut!
 
psst receptet på frallorna hittar ni här
 
 
 
 
 
 

Kokboken

 
I fredags dök ett stort kompisgäng upp i mitt kök och vi fick till en finfin fotografering till kokboken. Det är smått galet hur många bilder från olika vinklar och vrår man måste ta för att få ut ett tiotal som funkar. Jag gjorde inte annat än hoppade upp och ner från stolar för att få till den perfekta bilden. Henrick  hjälpte mig ta finfina bakom kulissenbilder, och jag fick dessutom låna massor av fina glas och skräbrädor från hans butik - lyx! Att vara kokboksförfattare och fota är lite som att vara envåldshärskare eller varför inte diktator i sitt eget lilla matland. Jag pekar (bokstavligt talat) med hela handen och det som är så underbart är att mina vänner ställer upp på det mesta, de är fantastiska! Resten av påsken har spenderats mer eller mindre i horisontellt läge. Otroligt välbehövligt. Glad annandag på er!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Senapssill

 
Ok vänner. Påsk. Äntligen! Det finns ett par saker jag vill ha på påskbuffén, det första, senapssill. Det andra, hembakat knäckebröd. Här får n i mitt bästa recept på senapsill, jag gör den någon dag innan det är dags att servera, det funkar finfint. Knäckebrödet då, jo jag följer det här receptet, men utesluter lingonen och stansar ut små miniknäckebröd  och gräddar i ca 5 min. De håller sig i ett par månader i en lufttät burk. 
 
Önskar er en riktigt glad påsk kamrater!
 
Senapssill 
 
2 förpackningar 5-minuters inläggningssill
2 dl senap
1 dl brun farin
1 tsk vitvinsvinäger
1/2 dl creme fraiche
2 dl hackad dill (jag gillar när det är mycket dill, du kan halvera mängden)
1 dl hackad purjolök
salt och peppar
 
Skär sillfiléerna i mindre bitar, ca 2 cm breda. Blanda senap, farin, creme fraiche och vinäger i en skål. Finhacka purjolöken och dillen och rör ner i senapen. Salta och peppra. Tillsätt slutligen sillbitarna. Förvara i kylen i väl rengjord glasburk. 
 
 
 
 
 
 
 

Påsktävling!

 
Det är dags för en påsktävling tycker jag, det var ju längesedan det hände något sådant här på bloggen 
Vinn fina muffinsformar och baktillbehör från Lyckas med mat! Förstapris:  bakkit från Lyckas med mat värde 250 kr, andrapris, bakkit från Lyckas med mat värde 150 kr.
 
Så här tävlar du: 
Länka en bild och recept till din godaste påskdessert i kommentarsfältet. Alt. posta en bild och recept på instagram med hashtaggen #trattoriatavling. Tävlingen håller på till 24/4. Lycka till!
 
 

Påskbakelser - rulltårta med lemoncurd

 
 
Det här är världens enklaste efterrätt. Oftast har man grunderna till rulltårtan i skafferiet och det finns alltid något man kan använda som fyllning. Jag använde lemoncurd, den finns att köpa på burk och det funkar alldeles utmärkt, eller så gör du egen, det tar tio minuter. 
 
Påsken innehåller alltid mycket god mat och många fikor. I år, efter ett maraton av deadlines och kurser tänker jag hålla det enkelt. Ingen stress, ingen press.  Jag tänker använda påsken till att läsa en skönlitterär bok för första gången på sisådär ett halvår, gå långa, långa promenader med hunden och titta på nytagna bilder till kokboken. På långfredagen är det nämligen dags för nästa fotosession till boken med ett stort gäng vänner. Jag håller tummar och tår för att det blir fint väder.  Trevlig måndag på er!
 
 
 
Rulltårta
3 ägg 
1 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk mjölk
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner övriga ingredienser och bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 6-8 min.  Lägg ett bakplåtspapper på en plan yta och strö lite strösocker på. Vänd upp och ner på rulltårtebotten så att översidan hamnar på sockret och lossa försiktigt bakplåtspappret i botten. Bred ut lemoncurden och rulla ihop. Vispa 3 dl grädde och garnera bakelserna med. 
 
Lemoncurd
2 ägg
2 dl strösocker
2 citroner (saften)
1 msk maizena
50 g smör
1 msk vatten
 
Smält smör, socker och citronsaft i en kastrull. Vispa äggen tills de är vita och fluffiga. Rör ut maizenan i vattnet och vispa ner i citronsmeten. Vispa därefter ner äggbladningen och låt sjuda på svag värme tills curden börjar tjockna. Tag av kastrullen från spisen och rör ner smöret. Förvara i glasburk. 
 
Till garnering:
3 dl grädde (vispas)
1 granatäpple (kärnor)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fredagspizzan

 
Äntligen. Äntligen. Äntligen! Den här veckan har känts lite som ett stand-up-nummer med Eddie Izzard. Kaotisk, rolig, kritisk och lite stapplande på höga klackar. Nu är den (äntligen) över. Det är dags för fredagspizzan. I skrivande stund står den i ugnen. För några veckor sedan lagade vi den ni ser på bilderna. En salamipizza med rödlök och groteska mängder mozzarella. Hemligtheten bakom en bra pizzadeg tycker jag, precis som med bröd, ligger i jäsningen. Jag brukar låta den här degen jäsa i ca 1,5 timmar, har du bråttom låter du den jäsa i 30 min. 
 
I övrigt då? Jo tackar som frågar. Konferenspapret (ytterligare ett) är inlämnat, köksgolvet är skurat (jo faktiskt), säsong 3 av Games of thrones avklarad  och hunden nybadad. Nu jäklar tar vi helg!
 
Pizza 1 stor eller 2 mindre
 
Degen: 
1/2 pkt färsk jäst
2 dl vatten
1 tsk salt
1 msk olja
5 dl mjöl + lite mjöl till utbakning
 
Rör ut jästen i vattnet, tillsätt olja och de övriga torra ingredienserna. Låt jäsa i 1,5 timmar. Kavla därefter ut pizzan och lägg på ett bakplåtspapper och plåt. Bred ut tomatsåsen och lägg på salami, skivad lök och osten. Grädda i ca 15 min på 225 grader. 
 
Fyllning:
2 dl tomatsås
100 g salami
2 mozzarellabollar
2 dl riven ost
1 rödlök
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Danskt rågbröd

 
Mitt liv styrs av deadlines för tillfället. Ett antal artiklar skall skrivas till forskarkonferenser och imorgon är det dags för inlämning av en av dem. Jag skrev precis klart sista raden och tänker att nu får det vara bra för den här gången. Danskt rågbröd ja, jag har ju fått en slags pippi på det. Det är ju så gott och mättande och så håller det sig gott väldigt länge. Det vita brödet bli alltmer avlägset här hemma, numera är det nästan bara knäckebröd och rågbröd som gäller. Ge mig en kopp svart kaffe och ett par rågbrödsmackor med avocado, tomat och basilika och jag är redo att möta världen.  Tänk på att den här degen är mycket lösare än vad bröddegar brukar vara, tänk havregrynsgröt och du är på rätt väg! 
 
 
 
Danskt rågbröd 2 st 
 
Dag 1 - Skållning:
2 dl rågkross
1 dl linfrön
1 msk hel fänkål
1 msk hel anis
1 msk salt
4 dl kokhett vatten
 
Dag 2
50 g jäst
4 dl vatten
1 dl mörk sirap (210 g)
3 dl solrosfrön
6 dl grovt rågmjöl 
4 dl vetemjöl 
 
Dag 1: Blanda samman samtliga ingredienser i en bunke och häll över det kokande vattnet. Täck med plastfolie och låt vila över natten. 
Dag 2: Smula jästen i en bunke och rör ut i vattnet. Tillsätt samtliga övriga ingredienser samt blandningen från skållningen. Bearbeta degen i 10 minuter i maskin. Fördela degen i två avlånga formar, jag brukar lägga i ett bakplåtspapper i formarna. Låt jäsa i 30 minuter. Grädda bröden i i 250 grader i 30 minuter sänk därefter temperaturen till 200 grader och grädda i ytterligare 40 min. Lägg ev  ugnsfolie över bröden så att de inte blir brända.  
 
 
 
 
 
 
 

Kokboken

 
Det har varit några pirriga månader. Sedan december har jag gått och ruvat på då den här nyheter. Ni läste rätt, nu kommer kokboken! Oj vad glad jag är! I mars 2015 är det dags att släppa min alldeles egna kokbok. Det är ett roligt men samtidigt lite udda arbete, vilka recept skall jag välja ut? Vilken stil skall det vara? Utan er, kära läsare, ingen kokbok, så är det bara. Det är  ju ni som lagar, kommenterar, stöttar och hejar på. Ni är fantastiska! 
 
Jag hade aldrig fixat detta utan Peter och mina vänner som ställer upp till 120 procent. Vi har börjat fota miljöbilder, att få göra det med sina vänner är så jäkla roligt. Jag har skrattat så jag kiknar och blir alldeles varm i hjärtat när jag tittar på bilderna. Och Peter då, ja han är ju inte direkt ledsen över att få smaka på alla recepten...Den här resan kommer bli ett minne för livet. 
 
Nu behöver jag er hjälp! Vad vill se i en kokbok? Tema? Recept? Svårighetsgrad? Jag vill veta! Det är lätt att bli hemmablind kan jag lova och jag vill gärna har era åsikter!
 
Efter en intensiv vecka med begravning, deadlines och en ny förkylning tar jag lördag. Satsar på att bli frisk, få ny energi, andas och få ihop nästa vecka. Ha en härlig lördag kamrater!
 
 Oj vad han kommer få ställa upp på bild...och äta resterna! 
 
 
 
Världens minsta Karin visar foton från senaste fotograferingen...
 
 
 
Visa fler inlägg