Rågbaguetter

 
Fredag. Solen skiner, havet är härligt blått och det luktar kaffe i hela köket. Jag och Akilles har varit ute på vår tidiga morgonrunda och jag känner att det här, det kommer bli en bra dag. Första veckan på terminen är (nästan) avklarad. Det gick galant, men oj vad det tar tid att vänja sig vid att prata så länge, framför så många...en sommars uppehåll sätter sina spår...
 
Vad jag ska göra i helgen? Skörda! Äpplen, plommon och vinbär. Och baka såklart. Bröd, som alltid. Och en och annan plommongalette och vinbärspaj. Mitt tips på brödet ni ska baka i helgen? De här grova rågbaguetterna! Kalljäsningen ger dem mycket smak och de blir saftiga och fina.
 
Rågbaguetter 2 st
 
25 g jäst
6 dl vatten
4 dl rågsikt
4 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 nypa salt
 
Blanda ut jästen i vattnet, tillsätt salt och hälften av rågsikten och mjölet. Låt stå i kylen över natten. Det går även bra att låta degen jäsa i 1 timme samma dag om du hellre vill det. Dag två tillsätter du resten av mjölet och bearbetar degen tills den är smidig. Forma två långa baguetter och jäs  på plåt i ca 45 min.
Grädda därefter på 225 grader i ca 35-40 min.
 
 
 
 
 
 
#1 - - fia:

Fattar inte hur du får den ytan på bröden som man får när man köper bröd i bageriet? alla mina bröd blir alltid mjuka! Finns det något specialtips eller är det ugnen?
kram
Fia

Svar: Ett tips är att ställa in en ungsform fylld med vatten i ugnen samtidigt som du gräddar bröden :)
Karin

#2 - - Sara på Vardag.nu:

Efter lyckan med brödbaket efter att tidigare ha följt ditt recept måste jag ju nästan testa detta också. Helgfrukost deluxe!

Svar: haha, lycka till! :)
Karin

#3 - - fia:

Då ska jag testa det! Tack :)
kram

Svar: berätta hur det gick! :D
Karin

#4 - - Roland:

Läcker blogg & läckra bilder. Kul och inspirerande! Jag ska testa en variant av dina rågbaguetter någon gång.
/Roland