Ölkokta musslor på stranden i Calais

 
Det har blivit många resor till Frankrike och Paris för oss de senaste åren. Bara i år har vi varit där tre gånger. Det har varit oerhört olika uppleverlser varje gång, resan i febuari innehöll upptäckten av världens godaste (iaf den jag har smakat) falafel i de judiska kvarteren i Le Marais, marsresan förgylldes (?) av en gigantisk snöstorm. Att se Eiffeltornet i snöfallet var en upplevelse men det som lämnade mest spår efter sig var att samtliga motorvägar i Frankrike och Tyskland stängdes av. Att se bilar stå i kör mil efter mil är nog det närmsta skräckfilm jag någonsin kommer. Kontrollförlusten var total och att se Peter backa på motorvägen och köra i fel riktning för att undvika köerna är något av det mest surrealistiska jag varit med om, som tur var var vi inte ensamma om att göra så, ni skulle för övrigt ha sett polisernas miner...
 
 
Årets tredje resa, i maj är den allra bästa hittills i år. Dels för att vi mötte upp ett gäng härliga vänner i Paris och bodde i en gigantisk våning mitt i Paris, granne med Operan, men också för att vi åkte förbi kustremsan i Calais både på dit och hemvägen och vi upplevde ett par ljuvliga vårdagar som jag aldrig glömmer. Morgonen då vi promenerade längs sandstranden är en av de vackraste jag upplevt. Sältan i luften, sammetslen sand mellan tårna och krispig vårluft. Den morgonen finns i mitt hjärta och jag plockar ofta fram den och ler varenda gång. På hemvägen kunde vi inte låta bli att stanna för att köpa pinfärska musslor i en fiskares garage. På morgonen hade jag bakat bröd i lägenheten i Paris, vi kunde liksom inte åka hem utan att ha ätit musslor på stranden i Calais..Så sagt och gjort, fram med spritköket (vi är alltid redo...) och i med musslor, lök och öl. VIlken måltid det blev! Jag glömmer den aldrig mina vänner! Så enkelt och så gott!  Precis så som matlagning skall vara, iaf i min värld. Med musslor i magen körde vi hem genom ett soligt Europa, med illgröna kullar, kossor och getter som betar. I oktober är det dags för Paris igen, jag längtar!
 
 
 
 
Ölkokta musslor
 
ca 1,5 kg musslor
2 scharlottenkökar
4 dl öl
1 skvätt olivolja
1 näve färsk hackad persilja
 
Skrubba musslorna och kasta de som är öppna. Hacka löken grovt,  Sätt en stor kastrull på plattan och värm upp till hög värma, ringla lite olivolja i kastrullen och lägg i hackad lök och fräs tills den blivit mjuk, den skall inte ta färg. Lägg därefter i musslorna och häll i ölen. Lägg på locket och koka i ca 4-5 min. De musslor som inte öppnat sig kastar du. Servera musslorna med aioli och bröd och strö över hackad persilja vid servering.
 
 
 
 
 
Förutom musslorna njöt vi av citronlemonad och öppen cheesecake, recepten hittar du här.
 
 
 
#1 - - Malin Olofsson:

Åh vad gott ;D

#2 - - sabina:

ser asgott ut!