Kantarellrisotto med ungsbakade äpplen, zucchini & rostade hasselnötter

 
 
Risotto. Rätten som hamnar på min topp 5-lista alla dagar i veckan. När jag bläddrar (snarare scrollar) mig igenom min blogg noterar jag att lagar kantarellrisotto varje höst. Så har det varit länge, även innan jag började blogga såklart. Min man tittar alltid lite ironiskt på mig när jag beställer in risotto när vi äter ute eller i Italien. Men jag kan inte hjälpa det! Det är ju så gott med en krämig risotto! Som en gastronomisk kärleksfull kram... Den här risotton blev egentligen lite misslyckad, inte smakmässigt, men den blev alldeles för torr. Jag har lagat den två gånger, och andra tillfället blev den sådär krämig och fin som den ska vara. Smakmässigt då, jo, kombinatinen av kantareller, söta ungsbakade äpplen, salt parmesan och rostade hasselnötter, det är något jag verkligen gillar.
 
I skrivande stund sitter jag och tittar ut över sundet och ett par båtar som glider förbi. Igår var det hummerpremiär, årets viktigaste dag för många här ute...Jag hörde precis på radion att årets premiärpris på hummer blev ca 30 000 kr, galet, men ännu galnare att det förra året landade på 100 000 kr.

Tillbaks till risotton, om du vill ha ytterligare ett recept på risotto rekommenderar jag risotton med kronärtskocka och salvia.
 
 
Kantarellrisotto med ungsbakade äpplen, zucchini & rostade hasselnötter till 4 personer
500 g  trattkantareller
1 l hönsbuljong
1 scharlottenlök
4 dl arborio- eller avorioris
1 dl vitt vin
3 msk g smör
50 g riven parmesan
salt & peppar
 
smör och olivolja till stekning
 
3 äpplen
1 liten zucchini
1 dl hasselnötter
ett par kvistar färsk timjan till garnering
 
Rensa och gör ren svampen och skär den i mindre bitar om det behövs, stek i en stekpanna med en klick smör.Koka under tiden upp buljongen. Skär äpplena och zucchinin i ca 3 mm tjocka skivor och  lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och baka i ugnen på 200 grader i ca 5-7 min. Smält en klick smör i en stor kastrull, lägg  i den hackade löne och fräs tills löken är mjuk, låt den inte ta färg. Rör ner riset och hälften av svampen. Rör runt ordentliget och låt riset värmas i någon minut. Häll i vint och låt det koka in i riset, späd därefter risotton med buljongen, inte allt på en gång, låt buljongen koka in innan du häller på resten. Rör om hela tiden. Risotton är färdig när riset har en liten, liten kärna kvar.Tag av kastrullen med riset från spisen, rör i 3 msk smör, den rivna osten, zucchinin och smaka av med salt och peppar.  Värm en stekpanna till hög värme, pannan skall vara torr. Rosta hasselnötterna i någon minut tills de fått fin färg. Tag av från plattan och hacka grovt.   Servera med resten av svampen, äppelskivorna och grovhackade hasselnötter.

 
 
 
 
#1 - - michaela- mamma till tre 💗:

jisses vad gott! risotto verkar så fantastiskt..varför gör jag aldrig det?!

#2 - - Louise i Italien:

Alltså! Dio mio vad gott! Ungsbakade äpplen. Det får jag se till att inkorporera i en måltid snart! :)

#3 - - Sara på Vardag.nu:

Ja, risotto är förbaskat gott men det kräver ju sin kärlek, inte en minut får man titta bort för då blir det inte bra. Det får man göra när man har tid till sådant :) Smakkombon i din variant här faller mig absolut i smaken! Sött och salt och allt ihop, ja tack!

#4 - - Elin:

Åh vad smarrigt!