kokt makrill med dillsås

 
 
 
 Jo ni vet den där fisketuren för en vecka sen. Det blev ju rätt mycket fisk va och den här veckan har vi ätit makrill rätt många gånger. Inget mig emot. Nu på hösten är makrillen fetare och då passar den bättre att kokas än stekas och det var precis vad vi gjorde häromdagen. Jag kan få längtattacker efter kokt makrill, nej jag vet, det låter inte klokt, men fråga precis vem som helst Mollösund så förstår de precis vad jag pratar om.
Så, sagt och gjort, inkokt makrill med dillsås, lätt som en plätt! Tricket för att få såsen riktigt god är att använda lite spad från fiskoket - det smakar mumma!
 
I övrigt har den här veckan varit så kass att jag tänker kasta den i soptunnan direkt. Vi har genomlidit såna där jobbiga men nödvändiga saker som tar ofantligt mycket energi och nu laddar vi battierna igen. Trevlig lördag på er!
 
 
 
Kokt makrill till 4 personer
 
ca 2 kg makrill, urtagna och tvättade
 
Till lagen:
2 liter vatten
2 msk salt
3 lagerblad
10 kryddpepparkorn
1 gul lök, skalad och skuren i 4 bitar
1 näve färsk dill
 
Häll alla ingredienser till lagen i en stor kastrull och låt koka upp. Skölj fisken och skär den i ca 4 cm breda bitar.  Lägg ner fisken i lagen och låt sjuda på låg värme i ca 12-15 min. Tag av kastrullen från plattan och låt svalna.
 
Till såsen:
3 msk smör
3 msk vetemjöl
2 dl vätska från fiskkoket
4 dl gammaldags mjölk
salt och peppar
1 näve färsk hackad dill
 
Smält smöret i en kastrull och Vispa ner mjölet. Häll i mjölken och vätskan från fiskkoket, lite i taget och vispa konstant medan du häller i vätskan. Låt såsen kka upp, och låt den sjuda i ett par minuter. Smaka av med salt, peppar och den hackade dillen. Servera med makrillen och kokt potatis.
 
 
 
 
#1 - - Anonym:

Det var säkert 30 år sen jag kokt makrill med dillsås och kokta potatis. Har man väl ätit det en gång och man tyckte om det så kommer man alltid ihåg hur gott det va 👍