Cheesecake med hasselnötsbotten, ricottafyllning & äpplekompott

 
 
När jag vann tårttävligen för drygt ett år sedan var förstapriset en tårtkurs med Magnus Johansson. Det blev en fantastisk dag i hans fina bageri och vi bakade tre olika tårtor varav en var en cheesecake med äpplekompott. Inspirationen till den här cheesecaken kommer därifrån. Vi har så mycket nyskördade äpplen här hemma och det har blivit lite av en sport att hitta på nya rätter och recept att använda dem i. Den klassiska äpplekakan i all ära men den här cheesecaken innehåller härliga höstsmaker och är lätt att göra. Vill du använda en klassisk cheesecakebotten med digestive i smeten går det förstås bra men jag gillar verkligen äpple i kombination med hasselnötter.  Ricotta är en italiensk färskost som går utmärkt att göra själv annars finns den numera i de flesta matbutiker.
 
 
 
 
Cheesecake med hasselnötsbotten, ricottafyllning & äpplekompott
 
Botten:
 
100 g rumstempererat smör
4 dl mjöl
1 dl hela hasselnötter att mala
1/2 dl socker
1 msk vatten
 
Mal nötterna i en mandelkvarn tills du har ett fint mjöl, blanda samtliga ingredienser tills du har en smidig deg. Var noga med att inte bearbeta degen för mycket. Ställ in degen i kylen och låt vila i ca 1 timme.
Tryck ut degen i en form med avtagbara kanter (ca 25 cm i diameter) alt i en pajform. Förgrädda på 175 grader i 5 minuter.
 
 
 
Fyllning:
200 g ricotta
1 dl gräddfil
3 ägg
1/2 dl socker
 
Vispa samman samtliga ingredienser och bred ut fyllningen i pajskalet.
 
Äpplekompott
6 st äpplen
3 dl äpplemust alt vatten
2 dl socker
1 citron (rivet skal och saft)
1 vaniljstång
 
Tag ur kärnhuset ur äpplena och skär dem i klyftor. Lägg dem i en kastrull, häll på must/vatten, socker. Riv ner citronskalet och pressa ner saften. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg både frön och stång i kastrullen med äpplena, Låt puttra på svag värme i ca 10 min. Lägg kompotten på ostblandningen och ställ in i ugnen. Grädda på 175 grader i ca 20 min.
 
 
 
 
 
 
 

Skördesoppa med tryffelolja och ringblommor

 
Skördesoppa ja, vad är då det? En sån där härligt mustig soppa med potatis, morötter och lite purjolök och en skvätt tryffelolja och så lite ringblommor för den vackra färgens skull. Den typen av soppa jag blir sugen på precis varje höst när jag tröttnat på att grilla, på sommarens sallader och  lätta mat. En  soppa men äter på altanen en vacker septemberdag med gummistövlarna på och en tjock stickad tröja och det är precis sådär kyligt i luften att man klarar att sitta ute. Ringblommor i maten? Ja,  man kan äta ringblommans kronblad, jag sår dem varje år just för att de är en så vacker färgklick både i rabatten och i sallader och som här, i soppor. Jag åt mitt grahamsbröd med äpplen till soppan,ett gott bröd är ett måste till en sådan här soppa om du frågar mig. Självklart går det bra att byta ut tryffeloljan mot t.ex. olivolja men jag tycker att tryffeln ger soppan det där extra lyftet.
 
Den första kylan har kommit och på morgonpromenaden njuter jag av dofter av salt tång som möter mogna äpplen. Det doftar fantastiskt och jag hoppas, hoppas att de här vackra dagarna håller i sig.
 
 
 
Skördesoppa med tryffelolja och ringblommor till 4 personer
 
3 morötter
4 potatisar
1/2 purjolök (jag använde den ljusa delen)
8 dl vatten
2 dl grädde
1 hönsbuljongtärning
olivolja till stekning
salt & peppar
 
till servering: tryffelolja och kronblad från ringblommor, färska örter tex mejram
 
Skala potatisen och morötterna och skär dem i mindre bitar. Tvätta purjolöken och skär även den i mindre bitar. Ringla lite olivolja i en stor kastrull och fräs grönsakerna i någon minut. Häll på vatten, buljong och salta och peppra. Låt koka i ca 15 min tills potatisen och morötterna är mjuka. Tag av kastrullen från spisen och mixa soppan slät med en stavmixer. Tillsätt grädden och ställ tillbaka soppan på spisen. Låt puttra på svag värme i ca 10 min och smaka av med salt och peppar. Ringla över tryffelolja vid servering och strö över färska örter och kronbladen från ringblommor.
 
 
 
 
 

Kantarellrisotto med ungsbakade äpplen, zucchini & rostade hasselnötter

 
 
Risotto. Rätten som hamnar på min topp 5-lista alla dagar i veckan. När jag bläddrar (snarare scrollar) mig igenom min blogg noterar jag att lagar kantarellrisotto varje höst. Så har det varit länge, även innan jag började blogga såklart. Min man tittar alltid lite ironiskt på mig när jag beställer in risotto när vi äter ute eller i Italien. Men jag kan inte hjälpa det! Det är ju så gott med en krämig risotto! Som en gastronomisk kärleksfull kram... Den här risotton blev egentligen lite misslyckad, inte smakmässigt, men den blev alldeles för torr. Jag har lagat den två gånger, och andra tillfället blev den sådär krämig och fin som den ska vara. Smakmässigt då, jo, kombinatinen av kantareller, söta ungsbakade äpplen, salt parmesan och rostade hasselnötter, det är något jag verkligen gillar.
 
I skrivande stund sitter jag och tittar ut över sundet och ett par båtar som glider förbi. Igår var det hummerpremiär, årets viktigaste dag för många här ute...Jag hörde precis på radion att årets premiärpris på hummer blev ca 30 000 kr, galet, men ännu galnare att det förra året landade på 100 000 kr.

Tillbaks till risotton, om du vill ha ytterligare ett recept på risotto rekommenderar jag risotton med kronärtskocka och salvia.
 
 
Kantarellrisotto med ungsbakade äpplen, zucchini & rostade hasselnötter till 4 personer
500 g  trattkantareller
1 l hönsbuljong
1 scharlottenlök
4 dl arborio- eller avorioris
1 dl vitt vin
3 msk g smör
50 g riven parmesan
salt & peppar
 
smör och olivolja till stekning
 
3 äpplen
1 liten zucchini
1 dl hasselnötter
ett par kvistar färsk timjan till garnering
 
Rensa och gör ren svampen och skär den i mindre bitar om det behövs, stek i en stekpanna med en klick smör.Koka under tiden upp buljongen. Skär äpplena och zucchinin i ca 3 mm tjocka skivor och  lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och baka i ugnen på 200 grader i ca 5-7 min. Smält en klick smör i en stor kastrull, lägg  i den hackade löne och fräs tills löken är mjuk, låt den inte ta färg. Rör ner riset och hälften av svampen. Rör runt ordentliget och låt riset värmas i någon minut. Häll i vint och låt det koka in i riset, späd därefter risotton med buljongen, inte allt på en gång, låt buljongen koka in innan du häller på resten. Rör om hela tiden. Risotton är färdig när riset har en liten, liten kärna kvar.Tag av kastrullen med riset från spisen, rör i 3 msk smör, den rivna osten, zucchinin och smaka av med salt och peppar.  Värm en stekpanna till hög värme, pannan skall vara torr. Rosta hasselnötterna i någon minut tills de fått fin färg. Tag av från plattan och hacka grovt.   Servera med resten av svampen, äppelskivorna och grovhackade hasselnötter.

 
 
 
 

Ölkokta musslor på stranden i Calais

 
Det har blivit många resor till Frankrike och Paris för oss de senaste åren. Bara i år har vi varit där tre gånger. Det har varit oerhört olika uppleverlser varje gång, resan i febuari innehöll upptäckten av världens godaste (iaf den jag har smakat) falafel i de judiska kvarteren i Le Marais, marsresan förgylldes (?) av en gigantisk snöstorm. Att se Eiffeltornet i snöfallet var en upplevelse men det som lämnade mest spår efter sig var att samtliga motorvägar i Frankrike och Tyskland stängdes av. Att se bilar stå i kör mil efter mil är nog det närmsta skräckfilm jag någonsin kommer. Kontrollförlusten var total och att se Peter backa på motorvägen och köra i fel riktning för att undvika köerna är något av det mest surrealistiska jag varit med om, som tur var var vi inte ensamma om att göra så, ni skulle för övrigt ha sett polisernas miner...
 
 
Årets tredje resa, i maj är den allra bästa hittills i år. Dels för att vi mötte upp ett gäng härliga vänner i Paris och bodde i en gigantisk våning mitt i Paris, granne med Operan, men också för att vi åkte förbi kustremsan i Calais både på dit och hemvägen och vi upplevde ett par ljuvliga vårdagar som jag aldrig glömmer. Morgonen då vi promenerade längs sandstranden är en av de vackraste jag upplevt. Sältan i luften, sammetslen sand mellan tårna och krispig vårluft. Den morgonen finns i mitt hjärta och jag plockar ofta fram den och ler varenda gång. På hemvägen kunde vi inte låta bli att stanna för att köpa pinfärska musslor i en fiskares garage. På morgonen hade jag bakat bröd i lägenheten i Paris, vi kunde liksom inte åka hem utan att ha ätit musslor på stranden i Calais..Så sagt och gjort, fram med spritköket (vi är alltid redo...) och i med musslor, lök och öl. VIlken måltid det blev! Jag glömmer den aldrig mina vänner! Så enkelt och så gott!  Precis så som matlagning skall vara, iaf i min värld. Med musslor i magen körde vi hem genom ett soligt Europa, med illgröna kullar, kossor och getter som betar. I oktober är det dags för Paris igen, jag längtar!
 
 
 
 
Ölkokta musslor
 
ca 1,5 kg musslor
2 scharlottenkökar
4 dl öl
1 skvätt olivolja
1 näve färsk hackad persilja
 
Skrubba musslorna och kasta de som är öppna. Hacka löken grovt,  Sätt en stor kastrull på plattan och värm upp till hög värma, ringla lite olivolja i kastrullen och lägg i hackad lök och fräs tills den blivit mjuk, den skall inte ta färg. Lägg därefter i musslorna och häll i ölen. Lägg på locket och koka i ca 4-5 min. De musslor som inte öppnat sig kastar du. Servera musslorna med aioli och bröd och strö över hackad persilja vid servering.
 
 
 
 
 
Förutom musslorna njöt vi av citronlemonad och öppen cheesecake, recepten hittar du här.
 
 
 

Potatisbiffar med confiterad äggula & mangold

  Potatisbiffar med confiterad äggula  och mangold ja, gårdagens brunch. Jag var sugen på något nytt, eller iaf en ny kombination och då föddes den här kombinationen. Confiterad äggula är inget annat än en ungsbakad äggula, jag åt det första gången i våras på Bloggforum på restaurangen Cuckoo's nest på Radisson Riverside på Lindholmen i Göteborg, då i kombination med rökt lax och en morotscreme (note to self, testa att laga den där cremen...) När man bakar äggulan på det här viset blir den härligt sammetslen, om du inte har tid för bakningen skulle jag pröva att servera plättarna med ett pocherat ägg. Potatisbiffarna kom till eftersom jag inte ville slänga lördagens potatismos, istället tillsatte jag lite örter, lök och ett ägg och stekte potatisbiffar. Nästa gång satsar jag på att servera stekt bacon eller rökt lax till, jag tror det kommer bli en hit..! Igår kom hösten. Sommaren vinkade hejdå, Vi tog upp båten, tog fram och använde höstjackorna och kröp upp i soffan med tända ljus. En helt ok tillvaro ändå...     Potatisbiffar med confiterad äggula & mangold till 4 personer  
Ca 6 dl potatismos 1/2 rödlök 1 ägg 1 näve blandade färska örter (jag använde mejram) salt & peppar olivolja och smör till stekning  
4 äggulor
  ca 12 blad mangold  
Hacka löken och örterna fint och blanda ner i moset tillsammans med ägget. Smaka av med salt och peppar. Form små biffar och stek i olivolja med en klick smör tills de fått fin färg. Äggulan: dela äggulan från vitan och lägg dem i var sin liten kopp. Täck med matolja, tex rapsolja och baka i ugnen på ca 60 grader i 20 min. Dela mangolden i mindre bitar. Koka upp i saltat vatten i ca 2 min. Ringla därefter lite olivolja i en stekpanna och värm på mangolden och i någon minut före servering. Smaka av med salt och peppar.
             

kokt makrill med dillsås

 
 
 
 Jo ni vet den där fisketuren för en vecka sen. Det blev ju rätt mycket fisk va och den här veckan har vi ätit makrill rätt många gånger. Inget mig emot. Nu på hösten är makrillen fetare och då passar den bättre att kokas än stekas och det var precis vad vi gjorde häromdagen. Jag kan få längtattacker efter kokt makrill, nej jag vet, det låter inte klokt, men fråga precis vem som helst Mollösund så förstår de precis vad jag pratar om.
Så, sagt och gjort, inkokt makrill med dillsås, lätt som en plätt! Tricket för att få såsen riktigt god är att använda lite spad från fiskoket - det smakar mumma!
 
I övrigt har den här veckan varit så kass att jag tänker kasta den i soptunnan direkt. Vi har genomlidit såna där jobbiga men nödvändiga saker som tar ofantligt mycket energi och nu laddar vi battierna igen. Trevlig lördag på er!
 
 
 
Kokt makrill till 4 personer
 
ca 2 kg makrill, urtagna och tvättade
 
Till lagen:
2 liter vatten
2 msk salt
3 lagerblad
10 kryddpepparkorn
1 gul lök, skalad och skuren i 4 bitar
1 näve färsk dill
 
Häll alla ingredienser till lagen i en stor kastrull och låt koka upp. Skölj fisken och skär den i ca 4 cm breda bitar.  Lägg ner fisken i lagen och låt sjuda på låg värme i ca 12-15 min. Tag av kastrullen från plattan och låt svalna.
 
Till såsen:
3 msk smör
3 msk vetemjöl
2 dl vätska från fiskkoket
4 dl gammaldags mjölk
salt och peppar
1 näve färsk hackad dill
 
Smält smöret i en kastrull och Vispa ner mjölet. Häll i mjölken och vätskan från fiskkoket, lite i taget och vispa konstant medan du häller i vätskan. Låt såsen kka upp, och låt den sjuda i ett par minuter. Smaka av med salt, peppar och den hackade dillen. Servera med makrillen och kokt potatis.
 
 
 
 

Potatis & zucchinisoppa med lufttorkat vildgåsbröst

 
Jag vet vad ni tänker. Lufttorkat vildgåsbröst? Jo jag vet, inget som vanligtvis finns i mitt kylskåp precis. Men, vi testar delikatessboxen i tre månader här hemma och då kommer det hem sådana trevligheter en gång i månaden. Peter är fulständigt förälskad i den här boxen och visst är det rena julafton om man älskar mat. Så, om du inte har rökt vildgåsbröst i kylen går det precis lika bra med lufttorkad skinka eller knaperstekt bacon.
 
Potatis & zucchinisoppa med lufttorkat vildgåsbröst till 4 personer
 
6 st potatisar
1 zucchini
1 dm purjolök, den vita delen
2 dl grädde
1 dl vitt vin (kan uteslutas)
1 liter vatten
1 buljongtärning, höns eller grönsaks
1 liten vitlöksklyfta
salt & peppar
olivolja
 
ca 100 g luftorkad skinka
 
Skala potatisen och skär den i tunna skivor, skär även purjolöken, zucchinin och vitlöken i skivor. Ringla lite olivolja i en kastrull och fräs potats och lök utan att de tar färg. Tillsätt vatten, buljongtärning och vin och koka i ca 15 min tills potatisen är mjuk. Tag av kastrullen från spisen och mixa soppan slät. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och tillsätt grädde,  och smaka av med salt och peppar. Låt sjuda i ett par minuter och servera därefter med skinka.
 
 
 

Storfiskaren

 
Den här helgen mina vänner, jag säger bara det. Vilken helg! Juli i all ära men helger som dessa, när solen skiner, luften är ljummen och vattnet fortfarande är 17 grader då är livet fint. Att vi dessutom drog ut på makrillfiske och drog upp en sisådär 35 makrillar på ett par timmar gjorde inte saken sämre. Då trivs den här tösen. Jag stoppar ner den här helgen i byrålådan i hjärtat och kommer plocka fram den vid lämpligt tillfälle, antagligen i februari när det är grått, slaskigt och allmänt deprimerat.
 
Vi har exakt 36 makrillfiléer i kylen, ett gäng hela, stora makrillar som skall kokas och så fick vi även några mindre som Peter rökte. Vilken lyx att komma hem från jobbet till nyrökt makrill!
 
 
 
 
 
 
 

Rågbaguetter

 
Fredag. Solen skiner, havet är härligt blått och det luktar kaffe i hela köket. Jag och Akilles har varit ute på vår tidiga morgonrunda och jag känner att det här, det kommer bli en bra dag. Första veckan på terminen är (nästan) avklarad. Det gick galant, men oj vad det tar tid att vänja sig vid att prata så länge, framför så många...en sommars uppehåll sätter sina spår...
 
Vad jag ska göra i helgen? Skörda! Äpplen, plommon och vinbär. Och baka såklart. Bröd, som alltid. Och en och annan plommongalette och vinbärspaj. Mitt tips på brödet ni ska baka i helgen? De här grova rågbaguetterna! Kalljäsningen ger dem mycket smak och de blir saftiga och fina.
 
Rågbaguetter 2 st
 
25 g jäst
6 dl vatten
4 dl rågsikt
4 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 nypa salt
 
Blanda ut jästen i vattnet, tillsätt salt och hälften av rågsikten och mjölet. Låt stå i kylen över natten. Det går även bra att låta degen jäsa i 1 timme samma dag om du hellre vill det. Dag två tillsätter du resten av mjölet och bearbetar degen tills den är smidig. Forma två långa baguetter och jäs  på plåt i ca 45 min.
Grädda därefter på 225 grader i ca 35-40 min.
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg