Vivis födelsedagscheesecake med choklad & espresso

 
Det här med tårtor är viktiga grejer. Häromdagen bakade jag en tårta, eller rättare sagt en cheesecake till Vivi som fyllt 35 år. (Hipp hipp hurra!) När jag kikade igenom historiken i bloggen noterar jag att det har blivit några tårtor till familjen Panteon under årens lopp. En bröllopsdagstårta, en tvåårstårta och så en väldans massa andra kakor däremellan. Jag funderade lite på vilken typ av tårta som skulle falla Vivi i smaken och satsade på den här cheesecaken, med en riktigt kraftig choklad och kaffesmak. En vuxencheesecake helt enkelt. Receptet är inspirerat av Magnus Johansson som på tårtkursen jag vann för drygt ett år sedan, visade mig och Peter ett väldigt fint recept på cheesecake. Skillnaden mellan Magnus Johanssons sätt att baka cheesecake och de jag funnit i otaliga kokböcker är två, för det första bakar han kaksmulorna som läggs i botten själv och för det andra bakar han kakan på 140 grader istället för 175 grader, resultatet? En sammetslen cheesecake som fullständigt smälter i munnen. Om du inte känner för att baka dina egna kaksmulor går det bra att använda digestives eller te.x maryland cookies, men jag lovar att det är värt besväret att testa att baka en egen botten.
 
 
 
Vivis födelsedagscheesecake med choklad & espresso (Recept till 1 cheesecake)
 
Botten
3,5 dl vetemjöl
100 g smält smör
1 dl socker
1/2 dl kakao
1 nypa salt
Smält smöret och blanda samman med de torra ingridienserna. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 15 min på 120 g. Rör gärna om i kaksmeten under tiden. Tryck ut kaksmulorna i en form med avtagbara kanter som är ca 35 cm i diameter.
 
Alt 200 g marylad coocies eller digestive
100 g smält smör
 
Mixa kakorna tills du har ett fint pulver av kaksmulor, tillsätt smöret och tryck ut smeten i en form med avtagbara kanter som är ca 35 cm i diameter. Förgrädda på 175 grader i ca 5 min och låt svalna innan du häller i ostsmeten.
 
Fyllning:
600 g philadelphiaost
3 dl gräddfil
2 dl socker
3 ägg
100 g mörk choklad (70 %)
1 dl kakao
50 g smör
1 dl stark, kall espresso
1 vaniljstång
1 msk maizena
 
Smält smöret och hacka chokladen fint. Häll smöret över chokladen och rör tills den är helt smält. Vispa samman philadelphiaost, gräddfil, ägg och socker till en slät smet. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur kärnorna och tillsätt dem i ostsmeten. Rör ut maizenan i espresson och rör ner det i ostmeten. Tillsätt slutligen cholkladsmeten samt kakaon och rör tills du har en slät smet. Häll smeten i formen med kaksmulorna och grädda i mitten av ugnen på 140 grader i ca 1 timme och 30-40 min. Ruska lite lätt i formen, om kakan har "stannat" i mitten är den färdig. Förvara i kyl.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - elin wahlberg:

åh vad gott!

#2 - - Vivi:

<3 !

#3 - - Anonym:

<3 !

#4 - - Anonym:

<3 !

#5 - - Katarina:

Ser så god ut!

#6 - - Camilla:

Måste jag testa! Kanske i helgen :)

#7 - - Tess:

Men mumma, vad sugen jag blir! Ser riktigt smaskigt ut! :) Kram

#8 - - Marias Bakglädje:

Åh vad gott! Jag älskar både cheesecake och choklad så det är ju absolut den ultimata kombon! :)