Veckans rester - Tortilla med portobello, sötpotatis, kålrabbi & örtdressing

 
I veckan hörde jag på P1 att vi svenskar slänger 1/4 av all mat vi köper och att mataffärer i snitt slänger 65 ton mat/år. Det är ju helt galet. Jag avskyr att slänga mat men visst händer det. Ofta beror det på dålig planering, stress, eller helt enkelt lathet. Men vi lagar också mycket mat på rester jag och Peter. Den mat som visas här på bloggen lagas nästan alltid på helgen, jag försöker laga lunchlådor på söndagarna och i veckan äter vi nästan alltid en rätt mer än en dag. Tyvärr känns det väl som att det inte är helt naturligt att visa upp märkliga rätter på just rester, speciellt inte in i ett forum som matbloggar där så mycket handlar om framställande. Kanske är det dags att ändra på det?
 
Peter är en hejare på att laga mat på rester, hans paradrätt inom genren är nasi goreng, en rätt jag fullkomligt älskar. Den är en perfekt rätt att laga om man har ris och kött över. En annan left-over-rätt är fritattan, perfekt att stoppa ner nästan vilka rester som helst i. Dagens lunch blev en tortilla fylld med veckans rester - sötpotatis. portobello och kålrabbi. De fylldes helt enkelt med det som råkade finnas i kylskåpet, så se det här receptet som inspiraton snarare är ett recept att följa till punkt och pricka. Jag har hittat det perfekta tortillareceptet i ICA's tidning Buffé. Receptet ger en smidig deg som innehåller bakpulver vilket gör den supersnabb att röra ihop. Bröden går att få riktigt tunna och steks i stekpannan.
 
 
Tortilla med portbello, sötpotatis, kålrabbi & örtdressing 4 portioner

Tortillabröd - 8 st stora bröd
8 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 dl olja
3 dl vatten
 
Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt därefter olja och vatten. Bearbeta degen tills den är fast och smidig och låt vila i ca 30 min. Kavla därefter ut 8 st bröd på mjölat bakbord. Bröden skall vara ca 2-3 mm tjocka när du lägger dem i pannan. Grädda i en torr stekpanna på medelhög värme och förvara under handduk.
 
Örtdressing
2 dl grekisk yoghurt
1 näve blandade örtkryddor, tex basilika, persilja, koriander
1 msk olivolja
saften av 1 lime
salt & peppar
Mixa samtliga ingredienser med en stavmixer tills du har en slät dressing. Förvara i kyl, gör gärna dressingen någon timme innan servering så att smakerna hinner utvecklas.
 
 
Förslag på fyllning
4 st stekta portobellosvampar (skiva, stek i olja och salta och peppra)
2 stora sötpotatisar (skala, dela i mindre bitar och ungsbaka på 150 grader i ca 30 min)
2 st kålrabbi, skalade och skurna i strimlor
1/2 liter blandad sallat, tex, ruccola, bladspenat, mangold
4 st skivade salladslökar
1 näve solrosskott
1 näve färska örter
limesaft att pressa över
granatäpplekärnor
 
 
 
 
 
 
#1 - - Citroncest - matblogg från Italien:

Mamma Mia, tänk om alla rester kunde se lika goda ut! Men du har rätt, vi slänger alldeles för mycket mat. Jag ser det mer som ett experiment att försöka få ut så mycket som möjligt av vad som finns kvar i kylen, och inte handla i överflöd. Det är först när man har "snålt" med mat som fantasin sätter till och roliga rätter skapas! :)

#2 - - Sara på Vardag.nu:

Tack för tipset på hemmagjorda tortillas!

#3 - - sofie:

Jag är med dig! Är lite uppfostrad på det sättet. Att man inte slänger mat. En rätt kan bli en annan. Potatismos kan bli potatisbullar. Köttrester kan bli pytt - med ris eller potatis. Att förvandla en rätt till en annan. En gryta med potatis en dag och ris nästa kan kännas som en ny rätt.
Jag tycker att det känns som det är mycket som slängs bland många bloggare. Man framförallt bakar för att kunna visa upp och slänger hälften... USCH!!!
Men dina rester ser ju lyxiga ut!

Svar: Jag är uppväxt på precis samma sätt :) det är det jag menar med att ytan ibland blivit så viktig att innehållet kommer i andra hand. :/
Karin Högberg

#4 - - camilla:

Gud så gott det ser ut!!!!

#5 - - Hanna:

Tortillabröden ser helt perfekta ut - mums! Och jag älskar att laga mat med rester. I England känns det fortfarande ibland som att folk lever i efterkrigstiden (på gott och ont) men folk är verkligen bättre på att ta tillvara mat och kastar mindre. Matfilosofin här känns betydligt sundare i den bemärkelsen; mycket grönsaker och någon slags kolhydrat och lite kött för att det är mer av en lyxvara.