Pärongalette

 
Den röda, gula och orange färgskalan har gått över i en grå, blå och ännu gråare ton. De flesta löven har blåst av och kvar är kala strädstammar. Det är vackert och på något sätt också rogivande. Jag får ofta frågan om det inte är tråkigt att bo i det här lilla fiskarsamhället på vintern, nej, jag tycker inte det. Varje årstid har sin charm och jag trivs. Jag är ju uppväxt här och har alltid levt nära skiftningarna i årstiderna. Havet som börjar dofta salt om våren och höststormarna i oktober. Häromdagen tog vi en promenad på klipporna och det slår mig varje gång hur vackert det är. Jag tröttnar aldrig att titta på de där klipporna och havet.
 
Söndag betyder fika i vår familj och söndagens paj blev en pärongalette. En enkel paj att göra, du behöver ju inte ens en pajform, bara att kavla ut pajdegen direkt på bakplåtspappret, på med godsakerna, i det här fallet päronen och sen är det bara att vika in pajkanterna mot mitten. Lätt som en plätt. Jag använde päron men det går förstås bra att använda andra frukter te.x körsbär, plommon eller persikor. Jag serverade en klick lättvispad grädde till min paj, det går också fint med en klick creme fraiche eller varför inte lite grekisk yoghurt? Pajer som denna får mig alltid att tänka på Paris och Frankrike.  Om en vecka är vi på väg till Paris - underbart! Det blir 12:e gången för mig men det är en stad jag aldrig, aldrig tröttnar på. Att strosa längs Rue de Rivoli och kika i fönstren på de små patisserierna är rena himmelriket för mig. Jag fullkomligt bubblar av inspiration, det har till och med gått så långt att jag har med mig ett litet anteckningsblock där jag klottrar ner ord som "testa päron med rosmarin" för att inte glömma av allt det vackra och goda jag er. Är man nörd så är man.
 
 
 
Pärongalette (recept till 1 paj)
 
Till pajdegen:
100 g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
 
Fyllning:
4 st päron
2 msk smält smör
saften från 1/2 citron
2 msk råsocker
 
Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Överarbeta inte degen utan bearbeta den enbart tills den är smidig. Låt den vila i kylen i ca 30 min. Skär päronen i ca 3 mm tjocka skivor. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper tills du har en stor rund botten (se bild). Fördela päronskivorna i en cirkel så att du har ca 2-3 cm pajdeg kvar utanför cirkeln. Vik därefter upp pajkanten mot mitten. Pensla päronen med det smälta smöret och citronen och strö slutligen över råsockret. Grädda på 175 grader i ca 20-25 minuter.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - michaela- mamma till tre 💗:

så otroligt vacker den blev! och säkerligen god också :)

#2 - - Wilma:

Mums säger jag bara!! Fina bilder också! Kram. :)

#3 - - Stina:

härlig och inspirerande blogg.

#4 - - Jonas:

Vardagslyx när den är som bäst liksom =)Klockrena bilder var/är det också!

#5 - - Rebecca Jöre:

Så himla fina bilder!

#6 - - Emma Grann - Pluggar till FOTOGRAF:

Åh vad mumsigt!! :) Och fina bilder!

#7 - - David:

Hej Karin, vilken underbart fin blogg du har. Jag hittar inga kontaktuppgifter till dig men skulle vilja komma i kontakt med dig gällande din blogg. Hör gärna av dig till mig, mvh // David

#8 - - Fani:

fina bilder och det där såg ju grymt gott ut alltså :)

#9 - - Matilda Carlsson:

Älskar päron, så det här kanske man skulle testa? :3

#10 - - Michaela:

Ooh så gott set ser ut! Och vilka härliga bilder! :)

#11 - - Emma:

Det ser jättegott ut!

#12 - - FlizanLizan:

Ser super gott ut :D

#13 - - Lisa Höök:

Wow så gott! Och det ser jätte fint ut! :0 :D

#14 - - Josefine Hellgren:

Omnomnom!!! :D

#15 - - alice:

Åh vad gott!!

#16 - - jennie pluggar i los angeles:

OH så mumsigt:D

#17 - - Thea:

Vilken vacker paj! Den ser dessutom supergod ut! Gissar på att vaniljvisp passar utmärkt till :D

#18 - - Lisa Radojewska:

Åh mums vad gott! Fin var den med! Fina bilder!
KRam

#19 - - Sofia:

Ser himla gott ut :-)

#20 - - Frida:

Åh vad gott det såg ut! Ska nog ta å prova någon dag! :)

#21 - - Sara:

åh va gott :)

#22 - - Natalie Dahlström:

mm ser jättegott ut :)

#23 - - Carina:

så gott det ser ut! :)

#24 - - Michelle Gawronska:

Grymt fina bilder!

#25 - - Ida:

gud så duktig du är!

#26 - - Annica- smink och skönhetsblogg:

åh den ser supergod ut! och enkel! ska definitivt pröva :)

#27 - - tommy:

hunden e lös :D

#28 - - Louise i Italien:

Gud vad roligt att du har klottrat ner just "testa päron och rosmarin". En av mina favoritrestauranger i Florens serverade en gång en efterrätt utom denna värld. Den såg så osannolik ut i skrift på menyn, så vi var tvungna att testa. En pastrydeg med päron, parmesan och rosmarin. Det var någon av det bästa jag ätit. I. hela. mitt. liv. Nu när jag tänker efter, så var det nog just på grund av den efterrätten som restaurangen blev min favorit. Filipepe i Florens om du har vägarna förbi! :)

Svar: Det restaurangen skall vi definitivt besöka nästa gång vi är i Florens! Annars är vår favorit Il Latini :D
Karin Högberg

#29 - - Hanna Karlsson:

Gott det se ut!

#30 - - Yohanna Svensson:

det såg sjukt gott ut, jag är dock inte så glad i päron :/