Örtkyckling med rostade äpplen & gräddsås med balsamico

 
 
 
 Det här är ett bra exempel på hur helgmiddagarna brukar se ut hemma hos oss. Eller gärna får se ut. Långsam matlagning som  får stå i ugnen halva dagen och gotta till sig. Här en ungsstekt kyckling med massor av örter och smör och så äpplen och potatis som rostas tillsammans med kycklingen. Tricket för att få kycklingen riktigt mör är att täcka den med folie under tiden den står i ugnen för att ta tillvara på all vätska. I vissa recept står det att kycklingen skall rostas på 200 grader i ca 1 timme. Jag tillagar hellre min kyckling längre i lägre temperatur, På så sätt tycker jag att den blir saftigare.
 
Jag tänker alltid på Julia Child när jag lagar ungsstekt kyckling. Liksom Julia smörjer jag in kyckligen med rikligt med smör vid rostningen och penslar den med ytterligare lite smör under tiden. Mumma. Potatisen och äpplena har olika lång tillagningstid, jag brukar låta potatisen rosta i ca 40-45 minuter medan det räcker gott med ca 20 minuter för äpplena för att de skall behålla sin form.
 
I övrig upplever vi den vackraste hösten jag kan minnas. Färgerna i trädgården, de rödrosa äpplena, havet, gryningen, solnedgångarna. De är helt enkelt magiska och jag fotar dem som en galning. Ibland fastnar jag vid fönstret med min kaffekopp och bara tittar på den där utsikten som jag aldrig tröttnar på. Det är så vacker, så fridfullt.
 
 
Örtkyckling med rostade äpplen till 4 personer
 
1 stor hel kyckling ca, 1,5-2 kilo
100 g smör
1 näve färska örter tex timjan, basilika, rosmarin, mejram eller oregano, jag använde timjan och mejram
salt & peppar
olivolja
ca 12 potatisar
ca 5 äpplen
 
Mixa smöret med de färska örterna och salta och peppra. Gnid in kycklingen med smöret och lägg den i en ungsfast form. Täck kycklingen med folie och ställ in den i ugnen på 175 grader. Skär potatisen i klyftor och del äpplena till halvor. Efter en timme tar du ut kycklingen och lägger potatisen i den ungsfasta formen, ringla över olivolja och salta och peppra. Ställ in formen med kyckling och potatis igen och täck med folia. Rosta i ytterligare 20 min. Därefter tillsätter du äpplena i formen och tar av folien. Rosta i ytterligare ca 20-30 min.
 
Balsamicosås
3 dl grädde
1 scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
1/2 dl balsamicovinäger
3 dl vatten
ev sky från kycklingen
1 msk maizena
2 msk vatten
1 tsk soja
salt & peppar
smör
 
Hacka scharlottenlöken och vitlöken, fräs i lite smör i en kastrull tills löken mjuknat, den skall inte få färg. Häll i vatten, balsamicovinäger, ev. sky från kycklingen och salta och peppra. Låt sjuda i ca 5 min. Sila såsen och häll tillbaks den i kastrullen. Tillsätt grädde och rör ut maizenan i lite vatten och tillsätt den i såsen. Vispa ut redningen och låt såsen sjuda på låg värma. Tillsätt soja och smaka av med salt och peppar.
 
Servera kycklingen, potatisen och äpplena med gräddsåsen. Njut.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Hanna:

Underbara bilder! Och håller med, rikligt med smör är bästa vägen till en saftig kyckling. Jag brukar smeta in en del under skinnet också.

Denna höst är verkligen fantastisk här i London med! Kan inte minnas en sån fin höst faktiskt.

#2 - - Lina S:

Åh, men så gott!! Och så härliga bilder :)

#3 - - HemkäraHanna:

Vackra bilder!
Och jag håller helt med, lägre temp och längre tid!

#4 - - Sara på Vardag.nu:

Underbara bilder!

#5 - - andrea:

Det där ser ut att vara otroligt gott, jag önskade att jag hade det där till lunch idag :)