Mannerströms fiskbullar & kokbok

 
 
I helgen besökte jag bokmässan i Göteborg och fick möjlighet att äta Leif Mannerströms mat tillsammans med en skara matälskare. Vi fick smaka på en makalös gravad lax och en hovmästarsås som fick oss att skrapa tallriken efter den sista klicken sås, en fantastisk matjesilltårta och en liten bruschetta med lax.  Vi fick också se när mästaren visade publiken hur man filéar fisk, från makrill till lax. Det slog mig då att det han stod där och gjorde, det har jag stått vid diskbänken och sett min pappa göra sedan jag knappt kunde gå. Fisk är en stor del av min historia och har varit en naturlig hörnsten i mitt matliv. Jag minns när jag och mamma stod på bryggan och väntade på att pappa och min farbror skulle komma in med fiskebåten från dagens tur. Jag minns också hur jag fick åka med båten sista biten till bryggan och hur fantastiskt spännande jag tyckte det var. Dofterna sitter kvar i minnet. Pappa luktade salt och olja, hade kalla kläder men varma, stora, sträva händer. Jag vet inte hur gammal jag var när jag första gången fick höra den spännande berättelsen om när pappa och hans kamrater fick gå iland på klostret på Irland för att få sjukvård för sina infekterade händer. Det fanns (tydligen) bara en säng på det här klostret och de fick turas om att ligga där när de skulle opereras....Pappa berättade hur han svimmade och vaknade av att det stod två nunnor och tittade förvånat på honom. Vilken syn...
 
Jag blir såklart både stolt och glad när jag läser att Mannerström blivit inspirerad av Mollösund (jag är sjätte generationen Mollösundsbo...) i flera av sina recept. Den berömda rödspättan på wärdshuset (eller Panget som vi kallar det här ute) som jag själv ätit nästan varje gång jag varit på wärdshuset, eller lutfisken med musslorna. Vilket fantastiskt recept! Lutfisken ja, den spelar ju nästan huvudrollen i min fiskhistoria. Min farfar och hans bröder startade en lutfiskberedning här på Mollösund och min pappa var sju år när han började hjälpa till i verksamheten. Han har fiskat lutfisk långt ute på nordsjön liksom nästan samtliga av männen här i samhället. De var borta i fem veckor i sträck och fiskade långa och  när de sen kom hem togs fisken omhand av kvinnor och barn som rensade, spilade den (spände ut fisken med träpinnar) och sedan hängde upp den på tork (I skrivande stund kan jag från mitt fönster se ställningarna som fortfarande står kvar). Min mammas berättelser om sin ungdoms somrar handlar om hur hon jobbade i "fisken" och det slår mig ofta vilken härlig tid det verkade vara. Framförall förstår jag att samhället blomstrade. Min morfar var kontrollant och stämplade fisken med olika stämplar beroende på vilken kvalitet den hade, ett yrke som sedan ärvdes av min pappa. Var kommer då jag in i detta? Jo, min examensfilm var en dokumentär som handlade om just lutfisk och hur man fiskade långan. Ni förstår ju vilken märklig roll denna fisk har spelat i min historia.
 
Åter till Mannerströms bok. Jag förstår att Mannerström med den här boken vill visa på hur enkelt det är att laga god fisk. Och han gör det med bravur förstås. Det är inte alltför svårt att förstå hur varmt fisk och skaldjur ligger om hans hjärta och det lyser igenom, vilket jag uppskattar. Recepten är fantastiska (Tomas Yeh's bilder likaså) och får en fiskälskare som mig att sträckläsa boken flera gånger om. Jag inspiereras, och blir genuint glad över att böcker som denna fortfarande skrivs, trots att kokboksmarknaden kan tyckas vara mättad för länge sedan. Men boken är inte enbart för mig, som har en vana av att laga och äta fisk, den är den perfekta boken för den som vill lära sig laga fisk, den visar nämnligen på hur lite det är som behövs för att få till en enkel, men fantastiskt god fiskrätt. Ta den bräserade makrillen som exempel, stek makrillen, slå på grädde och dill, servera med potatis. Godare och enklare än så här blir det inte.
 
 
 
 
 
 
Mannerströms fiskbullar  4 portioner
 
600 g valfri fiskfärs
1 gul lök
1 knippe dill
smör till stekning
2 ägg
3 msk ströbröd
salt & peppar
 
Gör så här:
Skala och finhacka löken. Hacka dillen. Stek löken mjuk i lite smör. Blanda ägg, ströbröd och lök och låt svälla en liten stund. Tillsätt fiskfärsen och lite av den hackade dillen. Krydda med salt och peppar. Forma runda bollar av fiskfärsen och stek i rikligt med smör.
 
Jag serverade fiskbullarna till en mangold och fänkålsallad

1 rejäl knippe mangold
2 st fänkål
olivolja
1 msk citronsaft
salt & peppar
 
Strimla mangolden och fänkålen, ringla lite olivolja i en kastrull, fräs grönsakerna snabbt, slå över citronsaften och salta och peppra.
 
Citronsmör:
100 g smör
saft från 1 citron
 
Smält smöret och pressa ner citronsaften, låt sjuda i ett par minuter. Servera fiskbullarna med kokt potatis, mangoldsalladen och citronsmöret.
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Charlotta:

Fantastiskt fint skrivet, Karin! Jag hann aldrig till bokmässan pga jobbdagen från helvetet, får väl ta igen det nästa år helt enkelt. Kram!

Svar: tack charlotta! Det kommer fler bokmässor :) kram!
Karin

#2 - - Karin O:

Du borde ju göra en kokbok. Så inspirerande och fina bilder och recept!

Svar: Men vad snäll du är! Klart det hade varit roligt att skriva en kokbok :)
Karin