Sallader & grönsaker, Vegetariskt majrova trattkantareller butternut

Majrovan- ungsrostad med trattkantareller, pumpa & timjan

 
Ok, när jag började blogga för sisådär 2,5 år sedan trodde jag väl knappast att jag skulle ägna mina helgmorgnar åt att fota majrovor. Om någon granne skulle se mig skulle de nog undra vad den där blondinen gör, iförd pyjamas och tofflor, fotandes ett par knölar en lördagmorgon (fördelen med att bo på landet, alla grannar har åkt hem till stan...). Det är precis det här som är så underbart med bloggandet. Jag skriver om precis vad jag vill,  lägger ut precis hur många bilder som helst på vad jag vill (varning för majroveporr) och det är ingen som kan komma och säga vad som är rätt eller fel. Bra så. Just de där stunderna, i pyjamas, lördag morgon med kameran i högsta hugg är en av de saker i livet som ger mig både lycka och energi. Det fyller mig med sådan glädje, kanske måste man vara bloggare för att förstå? Jag får ofta frågan om hur jag har tid, hur jag hinner blogga. För mig har det blivit nästintill livsviktigt att blogga, Inte för att få många besökare, bekräftelse eller länkningar. Utan för ett det är min kreativa plats i livet. En total kontrast till mitt teoreriska jobb som doktorand och högskolelärare. Jag lovar att det är underbart att sätta händerna i en deg när man pratat en hel dag inför 250 studenter, eller att röra i en risotto när 9 timmar har spenderats till att borra ner näsan i en metodbok. I stunder när livet varit fyllt med parkinsons, reumatism, hjärtfel och andra hemskheter som drabbat familjen är det i bloggen jag funnit mina pauser. Min oas. Mitt alldeles egna rum.
 
 
 
Åter till majrovorna. Dessa härliga och vackra knölar som jag tycker används alldeles för lite. Gissa om jag blev glad när jag upptäckte att de hade tillägnats ett helt eget kapitel i min matbibel. Där rekommenderar de att man bör använda de majrovor som har en vacker lila färg, de vita tenderar vara lite sega. Bra där. Till min stora förvåning hade även majrovornas blast ett eget kaptel (!), de används tydligen i många maträtter i Italien under höst och vinter och är rika på c-vitamin. Man lär sig något nytt varje dag...
 
Jag ungsrostade majrovorna med pumpa, potatis och timjan och ett par vitlöksklyftor och serverade dem med smörstekta trattkantareller. En enkel men ack så god rätt. Jag äter den gärna precis som den är men det går alldeles utmärkt att servera den till tex, kyckling eller varför inte lamm. Vill du testa fler recept med majrova rekommenderar jag karamelliserade majrovor, ett recept från Allt om mat  samt den här underbara vegetariska lasagnen med grönkål och majrovor.
 
 
 
Majrovan- ungsbakad med trattkantareller, pumpa & timjan till 4 personer

5 majrovor
1 butternutpumpa
10 potatisar
2 vitlöksklyftor
ca 5 kvistar färsk timjan
olivolja
salt & peppar
100 färska trattkantareller
smör
 
Skölj majrovorna och skär dem i ca 1 cm tjocka skivor. Dela pumpan på mitten på längden(jag brukar inte skala  den men det går utmärkt att göra de om man vill) och skär "båtar" som är ca 1 cm tjocka. Skala potatisen och skär även dessa i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg potatis, pumpa, och majrovor i en ungsfast form. Skala vitlöksklyftorna och dela dem och lägg i formen. Ringla över olivolja och salta och peppra, och lägg på timjankvistarna. Rosta på 200 grader i ca 30 min. Rensa trattkantarellerna och stek dem i smör strax innan servering. Salta och peppra lätt. Servera kantarellerna till de ungsrostade grönsakerna.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Thea:

Åh! Det verkar supergott! Är dessutom väldigt glad för att du tar tillvara på pumpan!

Finns ett inlägg om det på min blogg (ledsen om du tycker att kommentaren stör).

#2 - - Trees, mamma i London:

Vilka superfina bilder du tar.
Och sen ser det ju gott ut också ;)

#3 - - sofie mumsfillibaba:

En vacker liten rova som jag sällan provat.
Du är grym på det du gör så fortsätt med ditt lilla andingshål!!:)