Krabba med kålrabbi, fänkål, äpple & granatäpple

 
Jag måste nog påstå att när det kommer till skaldjur är jag förbaskat bortskämd. I hela mitt liv har det funnits skaldjur i min närhet och vi har ätit det ofta och gärna. Krabba har varit den typen av skaldjur som fastnar i näten när man är ute efter att fiska annat och jag vet inte hur många kilo krabbklor jag har fått av min farbror. Vanligtvis har vi ätit det som tillbehör till smörgåsen men idag tänkte jag att jag skulle testa något nytt med inspiration från ett recept jag hittade i tidningen Mat och vin. Som vanligt gjorde jag om receptet... Det blev en sallad med min favorit kålrabbin, fänkål, äpple och granatäpplen. En underbar kombination som verkligen lockar smaklökarna. Jag är väldigt förtjust i kålrabbi och äter det gärna i sallader. Smaken är så mjuk och fin och jag tycker att den passade fint till just krabba som i sig kan upplevas som skarp i smaken. Vid första ögonkastet kan kanske den här rätten verka kompicerad, men nej, det är den inte. Skiva grönsakerna, blanda dressingen och strö över granatäpple, servera med krabbklor, klart!
 
Jag gillar ju att äta skaldjur precis som de är, men ibland är det trevligt  att testa nya smakkombinationer. Samtidigt blir jag nästan löjligt lycklig när jag hittar recept som detta, en blandning av västkusten, medelhavets granatäpplen och höstskörden i form av kålrabbin och de syrliga äpplena från vårt lilla äppleträd. Matnörden i mig går igång. Jag kan rekommendera dig som vill testa fler recept med krabba att laga krabbkakor, en lättlagad favorit här hemma hos oss. Om du vill nörda ner dig ordentligt i krabbtips (och det vill vi ju! ) tycker jag att du skall kika in på Matbloggen i The Guardian.
 
 
Krabba med kålrabbi, fänkål, äpple & granatäpple till 4 personer (förrättsportioner)
2 syrliga äpplen
1 stor fänkål
2 stora kålrabbi
2 nävar färsk bladspenat
4 krabbklor
 
Dressing:
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 msk honung
salt & svartpeppar
 
1/2 granatäpple (kärnorna) till garnering
 
Börja med att blanda ihop samtliga ingredienser till dressingen, smaka av med salt och peppar. Skiva därefter grönsakerna tunt, tunt. Varva därefter äpple, fänkål, kålrabbi och väl sköljd spenat på 4 tallrikar. Ringla över dressingen och strö över granatäpplelkärnorna och ev. dillen från fänkålen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Elin:

Så vackra bilder!

Svar: Tack Elin! :D
Karin Högberg

#2 - - Sofie:

Allt ser så gott ut!

#3 - - Sofia:

Åh vilka härliga bilder :)

#4 - - Oslo på svenska - nybliven 2barnsmamma:

Men hjälp så gott! Vi får upp fler krabbor än hummer i år så detta kan jag ha nytta av till helgen!

#5 - - Sandra:

Det vattnas då alltid i munnen när jag tittar in här. Ser himla gott ut, men jag undrar HUR man egentligen äter de där klorna... Är det som på kräftor?
Hoppas ni har det fint i Paris!
Kram Sandra