Potatisbröd med kummin

 
Vi testar nya brödrecept här hemma. Det senaste, potatisbröd med kumminfrön. Jag har bara bakat tunndbröd med potatis i förut, och resultatet blev detsamma i det här formbrödet, ett saftigt, mustigt bröd och en jättefin konsistens på degen som är lätt att arbeta med. Jag kryddade med kumminfrön men det går också bra att använda till exempel fänkålsfrön eller anis. Det här brödet passar väldigt bra till goda soppor som min höstsoppa eller palsternacksoppa med tomatolja. Det har blivit lite av en söndagstradition det här med brödet. Brödbak, promenad på klipporna med Akilles och sen in i det varma köket och söndagsmiddag. Bättre än så blir det inte.
 
När ni läser detta är jag (förhoppnigsvis) i Paris. Peters födelsedag (idag!) skall firas med en finfin middag i Le Marais och vi tänker njuta av långa, långa promenader och kaffepauser i kärlekens stad. En och annan falafel kommer vi nog få tid till också... Jag ser fram emot att köpa mig en påse rostade kastanjer, strosa runt på Louvrens innegård och titta på studenterna som ivrigt diskuterar vid kanten av Pyramiderna, turisterna som fotograferar och affärsnissarna som tagit en paus med en take-away-kaffe i handen. Jag tänker för allt i världen inte missa Paris äldsta matmarknad eller den afrikanska matmarknaden strax ovanför Montmartre. Dofterna, färgerna och folkmyllret. Det är ett skådespel utan dess like och framförallt en väldig kontrast till klippor, hav, potatisbröd och vedspis...
 
 
Potatisbröd med kummin (recept till 2 bröd)
 
400 g kokt mosad potatis
1 msk salt
3 msk kumminfrön
200 g rågmjöl
5 dl fingervarm mjölk
50 g jäst
ca 500 g vetemjöl
 
Blanda potatisen med salt, kummin, rågmjöl och hälften av mjölken i en bunke. Rör ut jästen med resten av mjölken  och tillsätt det mesta av vetemjölet, blanda med rågmjölsblandninge. Låt jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme. Dela degen två delar, knåde dem och lägg dem i formar som du lagt bkiplåtspapper i. Jäs i ytterligare 30 min. Pensla bröden med vatten, och grädda på 225 grader i nedersta delen av ugnen. Efter tio minuter sänker du värmen till 200 grader och gräddar i ytterligare 30 min. Recept från Lantliv mat & vin
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg