Potatisbröd med kummin

 
Vi testar nya brödrecept här hemma. Det senaste, potatisbröd med kumminfrön. Jag har bara bakat tunndbröd med potatis i förut, och resultatet blev detsamma i det här formbrödet, ett saftigt, mustigt bröd och en jättefin konsistens på degen som är lätt att arbeta med. Jag kryddade med kumminfrön men det går också bra att använda till exempel fänkålsfrön eller anis. Det här brödet passar väldigt bra till goda soppor som min höstsoppa eller palsternacksoppa med tomatolja. Det har blivit lite av en söndagstradition det här med brödet. Brödbak, promenad på klipporna med Akilles och sen in i det varma köket och söndagsmiddag. Bättre än så blir det inte.
 
När ni läser detta är jag (förhoppnigsvis) i Paris. Peters födelsedag (idag!) skall firas med en finfin middag i Le Marais och vi tänker njuta av långa, långa promenader och kaffepauser i kärlekens stad. En och annan falafel kommer vi nog få tid till också... Jag ser fram emot att köpa mig en påse rostade kastanjer, strosa runt på Louvrens innegård och titta på studenterna som ivrigt diskuterar vid kanten av Pyramiderna, turisterna som fotograferar och affärsnissarna som tagit en paus med en take-away-kaffe i handen. Jag tänker för allt i världen inte missa Paris äldsta matmarknad eller den afrikanska matmarknaden strax ovanför Montmartre. Dofterna, färgerna och folkmyllret. Det är ett skådespel utan dess like och framförallt en väldig kontrast till klippor, hav, potatisbröd och vedspis...
 
 
Potatisbröd med kummin (recept till 2 bröd)
 
400 g kokt mosad potatis
1 msk salt
3 msk kumminfrön
200 g rågmjöl
5 dl fingervarm mjölk
50 g jäst
ca 500 g vetemjöl
 
Blanda potatisen med salt, kummin, rågmjöl och hälften av mjölken i en bunke. Rör ut jästen med resten av mjölken  och tillsätt det mesta av vetemjölet, blanda med rågmjölsblandninge. Låt jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme. Dela degen två delar, knåde dem och lägg dem i formar som du lagt bkiplåtspapper i. Jäs i ytterligare 30 min. Pensla bröden med vatten, och grädda på 225 grader i nedersta delen av ugnen. Efter tio minuter sänker du värmen till 200 grader och gräddar i ytterligare 30 min. Recept från Lantliv mat & vin
 
 
 
 
 
 
 

Vivis födelsedagscheesecake med choklad & espresso

 
Det här med tårtor är viktiga grejer. Häromdagen bakade jag en tårta, eller rättare sagt en cheesecake till Vivi som fyllt 35 år. (Hipp hipp hurra!) När jag kikade igenom historiken i bloggen noterar jag att det har blivit några tårtor till familjen Panteon under årens lopp. En bröllopsdagstårta, en tvåårstårta och så en väldans massa andra kakor däremellan. Jag funderade lite på vilken typ av tårta som skulle falla Vivi i smaken och satsade på den här cheesecaken, med en riktigt kraftig choklad och kaffesmak. En vuxencheesecake helt enkelt. Receptet är inspirerat av Magnus Johansson som på tårtkursen jag vann för drygt ett år sedan, visade mig och Peter ett väldigt fint recept på cheesecake. Skillnaden mellan Magnus Johanssons sätt att baka cheesecake och de jag funnit i otaliga kokböcker är två, för det första bakar han kaksmulorna som läggs i botten själv och för det andra bakar han kakan på 140 grader istället för 175 grader, resultatet? En sammetslen cheesecake som fullständigt smälter i munnen. Om du inte känner för att baka dina egna kaksmulor går det bra att använda digestives eller te.x maryland cookies, men jag lovar att det är värt besväret att testa att baka en egen botten.
 
 
 
Vivis födelsedagscheesecake med choklad & espresso (Recept till 1 cheesecake)
 
Botten
3,5 dl vetemjöl
100 g smält smör
1 dl socker
1/2 dl kakao
1 nypa salt
Smält smöret och blanda samman med de torra ingridienserna. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 15 min på 120 g. Rör gärna om i kaksmeten under tiden. Tryck ut kaksmulorna i en form med avtagbara kanter som är ca 35 cm i diameter.
 
Alt 200 g marylad coocies eller digestive
100 g smält smör
 
Mixa kakorna tills du har ett fint pulver av kaksmulor, tillsätt smöret och tryck ut smeten i en form med avtagbara kanter som är ca 35 cm i diameter. Förgrädda på 175 grader i ca 5 min och låt svalna innan du häller i ostsmeten.
 
Fyllning:
600 g philadelphiaost
3 dl gräddfil
2 dl socker
3 ägg
100 g mörk choklad (70 %)
1 dl kakao
50 g smör
1 dl stark, kall espresso
1 vaniljstång
1 msk maizena
 
Smält smöret och hacka chokladen fint. Häll smöret över chokladen och rör tills den är helt smält. Vispa samman philadelphiaost, gräddfil, ägg och socker till en slät smet. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur kärnorna och tillsätt dem i ostsmeten. Rör ut maizenan i espresson och rör ner det i ostmeten. Tillsätt slutligen cholkladsmeten samt kakaon och rör tills du har en slät smet. Häll smeten i formen med kaksmulorna och grädda i mitten av ugnen på 140 grader i ca 1 timme och 30-40 min. Ruska lite lätt i formen, om kakan har "stannat" i mitten är den färdig. Förvara i kyl.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Veckans rester - Tortilla med portobello, sötpotatis, kålrabbi & örtdressing

 
I veckan hörde jag på P1 att vi svenskar slänger 1/4 av all mat vi köper och att mataffärer i snitt slänger 65 ton mat/år. Det är ju helt galet. Jag avskyr att slänga mat men visst händer det. Ofta beror det på dålig planering, stress, eller helt enkelt lathet. Men vi lagar också mycket mat på rester jag och Peter. Den mat som visas här på bloggen lagas nästan alltid på helgen, jag försöker laga lunchlådor på söndagarna och i veckan äter vi nästan alltid en rätt mer än en dag. Tyvärr känns det väl som att det inte är helt naturligt att visa upp märkliga rätter på just rester, speciellt inte in i ett forum som matbloggar där så mycket handlar om framställande. Kanske är det dags att ändra på det?
 
Peter är en hejare på att laga mat på rester, hans paradrätt inom genren är nasi goreng, en rätt jag fullkomligt älskar. Den är en perfekt rätt att laga om man har ris och kött över. En annan left-over-rätt är fritattan, perfekt att stoppa ner nästan vilka rester som helst i. Dagens lunch blev en tortilla fylld med veckans rester - sötpotatis. portobello och kålrabbi. De fylldes helt enkelt med det som råkade finnas i kylskåpet, så se det här receptet som inspiraton snarare är ett recept att följa till punkt och pricka. Jag har hittat det perfekta tortillareceptet i ICA's tidning Buffé. Receptet ger en smidig deg som innehåller bakpulver vilket gör den supersnabb att röra ihop. Bröden går att få riktigt tunna och steks i stekpannan.
 
 
Tortilla med portbello, sötpotatis, kålrabbi & örtdressing 4 portioner

Tortillabröd - 8 st stora bröd
8 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 dl olja
3 dl vatten
 
Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt därefter olja och vatten. Bearbeta degen tills den är fast och smidig och låt vila i ca 30 min. Kavla därefter ut 8 st bröd på mjölat bakbord. Bröden skall vara ca 2-3 mm tjocka när du lägger dem i pannan. Grädda i en torr stekpanna på medelhög värme och förvara under handduk.
 
Örtdressing
2 dl grekisk yoghurt
1 näve blandade örtkryddor, tex basilika, persilja, koriander
1 msk olivolja
saften av 1 lime
salt & peppar
Mixa samtliga ingredienser med en stavmixer tills du har en slät dressing. Förvara i kyl, gör gärna dressingen någon timme innan servering så att smakerna hinner utvecklas.
 
 
Förslag på fyllning
4 st stekta portobellosvampar (skiva, stek i olja och salta och peppra)
2 stora sötpotatisar (skala, dela i mindre bitar och ungsbaka på 150 grader i ca 30 min)
2 st kålrabbi, skalade och skurna i strimlor
1/2 liter blandad sallat, tex, ruccola, bladspenat, mangold
4 st skivade salladslökar
1 näve solrosskott
1 näve färska örter
limesaft att pressa över
granatäpplekärnor
 
 
 
 
 
 
Sallader & grönsaker, Vegetariskt majrova trattkantareller butternut

Majrovan- ungsrostad med trattkantareller, pumpa & timjan

 
Ok, när jag började blogga för sisådär 2,5 år sedan trodde jag väl knappast att jag skulle ägna mina helgmorgnar åt att fota majrovor. Om någon granne skulle se mig skulle de nog undra vad den där blondinen gör, iförd pyjamas och tofflor, fotandes ett par knölar en lördagmorgon (fördelen med att bo på landet, alla grannar har åkt hem till stan...). Det är precis det här som är så underbart med bloggandet. Jag skriver om precis vad jag vill,  lägger ut precis hur många bilder som helst på vad jag vill (varning för majroveporr) och det är ingen som kan komma och säga vad som är rätt eller fel. Bra så. Just de där stunderna, i pyjamas, lördag morgon med kameran i högsta hugg är en av de saker i livet som ger mig både lycka och energi. Det fyller mig med sådan glädje, kanske måste man vara bloggare för att förstå? Jag får ofta frågan om hur jag har tid, hur jag hinner blogga. För mig har det blivit nästintill livsviktigt att blogga, Inte för att få många besökare, bekräftelse eller länkningar. Utan för ett det är min kreativa plats i livet. En total kontrast till mitt teoreriska jobb som doktorand och högskolelärare. Jag lovar att det är underbart att sätta händerna i en deg när man pratat en hel dag inför 250 studenter, eller att röra i en risotto när 9 timmar har spenderats till att borra ner näsan i en metodbok. I stunder när livet varit fyllt med parkinsons, reumatism, hjärtfel och andra hemskheter som drabbat familjen är det i bloggen jag funnit mina pauser. Min oas. Mitt alldeles egna rum.
 
 
 
Åter till majrovorna. Dessa härliga och vackra knölar som jag tycker används alldeles för lite. Gissa om jag blev glad när jag upptäckte att de hade tillägnats ett helt eget kapitel i min matbibel. Där rekommenderar de att man bör använda de majrovor som har en vacker lila färg, de vita tenderar vara lite sega. Bra där. Till min stora förvåning hade även majrovornas blast ett eget kaptel (!), de används tydligen i många maträtter i Italien under höst och vinter och är rika på c-vitamin. Man lär sig något nytt varje dag...
 
Jag ungsrostade majrovorna med pumpa, potatis och timjan och ett par vitlöksklyftor och serverade dem med smörstekta trattkantareller. En enkel men ack så god rätt. Jag äter den gärna precis som den är men det går alldeles utmärkt att servera den till tex, kyckling eller varför inte lamm. Vill du testa fler recept med majrova rekommenderar jag karamelliserade majrovor, ett recept från Allt om mat  samt den här underbara vegetariska lasagnen med grönkål och majrovor.
 
 
 
Majrovan- ungsbakad med trattkantareller, pumpa & timjan till 4 personer

5 majrovor
1 butternutpumpa
10 potatisar
2 vitlöksklyftor
ca 5 kvistar färsk timjan
olivolja
salt & peppar
100 färska trattkantareller
smör
 
Skölj majrovorna och skär dem i ca 1 cm tjocka skivor. Dela pumpan på mitten på längden(jag brukar inte skala  den men det går utmärkt att göra de om man vill) och skär "båtar" som är ca 1 cm tjocka. Skala potatisen och skär även dessa i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg potatis, pumpa, och majrovor i en ungsfast form. Skala vitlöksklyftorna och dela dem och lägg i formen. Ringla över olivolja och salta och peppra, och lägg på timjankvistarna. Rosta på 200 grader i ca 30 min. Rensa trattkantarellerna och stek dem i smör strax innan servering. Salta och peppra lätt. Servera kantarellerna till de ungsrostade grönsakerna.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pärongalette

 
Den röda, gula och orange färgskalan har gått över i en grå, blå och ännu gråare ton. De flesta löven har blåst av och kvar är kala strädstammar. Det är vackert och på något sätt också rogivande. Jag får ofta frågan om det inte är tråkigt att bo i det här lilla fiskarsamhället på vintern, nej, jag tycker inte det. Varje årstid har sin charm och jag trivs. Jag är ju uppväxt här och har alltid levt nära skiftningarna i årstiderna. Havet som börjar dofta salt om våren och höststormarna i oktober. Häromdagen tog vi en promenad på klipporna och det slår mig varje gång hur vackert det är. Jag tröttnar aldrig att titta på de där klipporna och havet.
 
Söndag betyder fika i vår familj och söndagens paj blev en pärongalette. En enkel paj att göra, du behöver ju inte ens en pajform, bara att kavla ut pajdegen direkt på bakplåtspappret, på med godsakerna, i det här fallet päronen och sen är det bara att vika in pajkanterna mot mitten. Lätt som en plätt. Jag använde päron men det går förstås bra att använda andra frukter te.x körsbär, plommon eller persikor. Jag serverade en klick lättvispad grädde till min paj, det går också fint med en klick creme fraiche eller varför inte lite grekisk yoghurt? Pajer som denna får mig alltid att tänka på Paris och Frankrike.  Om en vecka är vi på väg till Paris - underbart! Det blir 12:e gången för mig men det är en stad jag aldrig, aldrig tröttnar på. Att strosa längs Rue de Rivoli och kika i fönstren på de små patisserierna är rena himmelriket för mig. Jag fullkomligt bubblar av inspiration, det har till och med gått så långt att jag har med mig ett litet anteckningsblock där jag klottrar ner ord som "testa päron med rosmarin" för att inte glömma av allt det vackra och goda jag er. Är man nörd så är man.
 
 
 
Pärongalette (recept till 1 paj)
 
Till pajdegen:
100 g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
 
Fyllning:
4 st päron
2 msk smält smör
saften från 1/2 citron
2 msk råsocker
 
Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Överarbeta inte degen utan bearbeta den enbart tills den är smidig. Låt den vila i kylen i ca 30 min. Skär päronen i ca 3 mm tjocka skivor. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper tills du har en stor rund botten (se bild). Fördela päronskivorna i en cirkel så att du har ca 2-3 cm pajdeg kvar utanför cirkeln. Vik därefter upp pajkanten mot mitten. Pensla päronen med det smälta smöret och citronen och strö slutligen över råsockret. Grädda på 175 grader i ca 20-25 minuter.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Krabba med kålrabbi, fänkål, äpple & granatäpple

 
Jag måste nog påstå att när det kommer till skaldjur är jag förbaskat bortskämd. I hela mitt liv har det funnits skaldjur i min närhet och vi har ätit det ofta och gärna. Krabba har varit den typen av skaldjur som fastnar i näten när man är ute efter att fiska annat och jag vet inte hur många kilo krabbklor jag har fått av min farbror. Vanligtvis har vi ätit det som tillbehör till smörgåsen men idag tänkte jag att jag skulle testa något nytt med inspiration från ett recept jag hittade i tidningen Mat och vin. Som vanligt gjorde jag om receptet... Det blev en sallad med min favorit kålrabbin, fänkål, äpple och granatäpplen. En underbar kombination som verkligen lockar smaklökarna. Jag är väldigt förtjust i kålrabbi och äter det gärna i sallader. Smaken är så mjuk och fin och jag tycker att den passade fint till just krabba som i sig kan upplevas som skarp i smaken. Vid första ögonkastet kan kanske den här rätten verka kompicerad, men nej, det är den inte. Skiva grönsakerna, blanda dressingen och strö över granatäpple, servera med krabbklor, klart!
 
Jag gillar ju att äta skaldjur precis som de är, men ibland är det trevligt  att testa nya smakkombinationer. Samtidigt blir jag nästan löjligt lycklig när jag hittar recept som detta, en blandning av västkusten, medelhavets granatäpplen och höstskörden i form av kålrabbin och de syrliga äpplena från vårt lilla äppleträd. Matnörden i mig går igång. Jag kan rekommendera dig som vill testa fler recept med krabba att laga krabbkakor, en lättlagad favorit här hemma hos oss. Om du vill nörda ner dig ordentligt i krabbtips (och det vill vi ju! ) tycker jag att du skall kika in på Matbloggen i The Guardian.
 
 
Krabba med kålrabbi, fänkål, äpple & granatäpple till 4 personer (förrättsportioner)
2 syrliga äpplen
1 stor fänkål
2 stora kålrabbi
2 nävar färsk bladspenat
4 krabbklor
 
Dressing:
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 msk honung
salt & svartpeppar
 
1/2 granatäpple (kärnorna) till garnering
 
Börja med att blanda ihop samtliga ingredienser till dressingen, smaka av med salt och peppar. Skiva därefter grönsakerna tunt, tunt. Varva därefter äpple, fänkål, kålrabbi och väl sköljd spenat på 4 tallrikar. Ringla över dressingen och strö över granatäpplelkärnorna och ev. dillen från fänkålen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mamma Mariannes äggost


Källaren i mitt föräldrahem ser inte ut som vanliga källare. Och med vanliga menar jag att källare brukar innehålla cyklar, gräsklippare och sånt där. Nej pappas källare är en träverkstad. Där trängs stora hyvlar, sågar, svarvar, borrmaskiner, gigantiska plankor och en väldigt massa sågspån. Under min barndom var det här jag hängde. När jag inte försökte mig på att snickra och slöjda själv bakade jag kakor av sågspån och vatten (ni ser var det började...). Insidan av dörren är prydd med streck som visar hur lång jag var vid en viss ålder...I den källaren byggdes hela mitt vaniljfärgade kök från grunden. Precis allt har mätts och sågats upp där. Om jag är glad över det? Ja!  Pappa slöjdade framförallt äggostformar. Jag vet inte hur många han har gjort, gissningsvis ett par tusen. Äggosformarna har ställts ut både i New York och Tokyo och pryder många hem i västsverige. Äggostformar används till att göra den bohusländska rätten äggost. Formen görs i björk och svarvas först till en skålliknande form och därefter borras mönstret ut för att slutigen formas till med kniv. Ett gediget hantverk med andra ord.
 
Varje advent åkte min mamma och pappa till Rhöska museet i Göteborg och ställde ut äggostformarna och bjöd på äggost. Om pappa har gjort tusentals äggostformar har mamma lagat lika många äggostar. Ett tag fanns hon till och med med i Guinness rekordbok, hon hade då varit med och lagat värlens största äggost. Jag har såklart varit med och lagat äggost en herrans massa gånger. För er som aldrig stött på begreppet äggost är det en rätt som görs på mjölk, ägg, vispgrädde och gräddfil. Dessa vispas ihop och värms på spisen tills en ostmassa bildas, då stjälps den upp i en äggostform, eller i ett durkslag som vi brukar använda nu för tiden. Därefter får den rinna av över natten i kylskåp. Hur äggosten skall ätas tvistar de vise om. Jag rekommenderar björnbärssylt, jordgubbar eller kanel och socker.  Traditionellt sett har man ätit äggosten till sill, själv har jag aldrig testat det. Mamma brukar söta sin äggost lite lätt, det blir finfint. Smaken och konsistensen påminner lite om ostkaka eller varför inte en grynigare panna cotta? Mammas recept finns i flera kokböcker men går då under namnet Karl-Alberts (pappas) äggost.
 
 
 Mamma Mariannes äggost
2 lit standardmjölk
3 dl vispgrädde
6 dl gräddfil
10 st ägg
4 msk strösocker

Häll mjölken och grädden i en stor kastrull och värm på låg värme tills den börjar bli varm, låt den inte koka. Vispa ihop ägg och gräddfil och häll i mjölken. Nu gäller det att hålla koll så att smeten inte bränner i botten. Rör med en slev och låt inte smeten koka. Rör tills smeten börjar skära sig och klumpar börjar bildas. Tag av kastrullen från spisen och låt vila i 10 min.  Tag upp ostmassan med en hålslev och lägg den i ett durkslag av plast som är ca 30 cm i diameter alt en äggostform och fördela massan jämt i formen. När du fått ett lager som är ca 3 cm tjockt strör du över 2 msk socker. Fyll på med resten av ostmassan och avsluta med att strö över 2 msk socker. Låt stå i kylen över natten. Servera med björnbärssylt, jordgubbssylt eller kanel och socker. Att äta den med glass eller vispad grädde är inget jag rekommenderar.

 
 
 
 
 
 

Laxburgare med smörslungad mangold och citronaioli

 
 
Det här är mat som får mitt hjärta att slå några extra slag. Det är enkelt att laga och tack vare fina råvaror smakar det fantastiskt. Bättre snabbmat än så här blir det nog inte. Vi  gör för det mesta dubbel sats av både burgarna och brödet här hemma, de är perfekta att lägga i frysen och plocka fram när tiden är knapp.
 
Som ni säkert märkt är mangold en favorit i mitt vaniljvita kök för tillfället. Om du inte har tillgång till dessa delikata blad går det lika bra att använda färsk bladspenat istället. 
 
 
 
 
Laxburgare med  smörslungad mangold och citronaioli
600 g färsk lax
1 ägg
salt & peppar
3 msk mjöl till panering
3 msk skalade sesamfrön till panering
smör till stekning

Mixa laxen med ägget i en matberedare och krydda med salt och peppar. Forma burgare som är ca 5-6 cm i diameter och 1,5 cm tjocka. Vänd dem i mjölet och sesamfröna och stek i smör tills de fått fin färg.
 
Citronaioli
2 äggulor
3 dl olivolja 
3 vitlöksklyftor
saft från 1/2 citron
salt
 
Vispa  ihop äggulorna i en skål.Droppa försiktigt ner olivoljan  medan du vispar tiden, det går bra att använda elvisp. Tillsätt resen av olja i omgångar och vispa tills såsen "gått ihop" och tjocknat. Rör försiktigt ner citronsaften, pressad vitlök och salt. 

Smörslungad mangold
ca 100 g färsk mangold alt färsk spenat
ca 3 msk smör
Skölj mangolden väl och skär den i strimlor. Använd även stjälkarna. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mangolden. Rör runt någon minut och tag sedan av kastrullen från plattan.
 
8 st hamburgerbröd recept hittar du här. 
4 st gröna alt röda tomater 
solrosskott

Servera burgarna i bröd varvat med aioli, mangolden, tomater och solrosskott.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Örtkyckling med rostade äpplen & gräddsås med balsamico

 
 
 
 Det här är ett bra exempel på hur helgmiddagarna brukar se ut hemma hos oss. Eller gärna får se ut. Långsam matlagning som  får stå i ugnen halva dagen och gotta till sig. Här en ungsstekt kyckling med massor av örter och smör och så äpplen och potatis som rostas tillsammans med kycklingen. Tricket för att få kycklingen riktigt mör är att täcka den med folie under tiden den står i ugnen för att ta tillvara på all vätska. I vissa recept står det att kycklingen skall rostas på 200 grader i ca 1 timme. Jag tillagar hellre min kyckling längre i lägre temperatur, På så sätt tycker jag att den blir saftigare.
 
Jag tänker alltid på Julia Child när jag lagar ungsstekt kyckling. Liksom Julia smörjer jag in kyckligen med rikligt med smör vid rostningen och penslar den med ytterligare lite smör under tiden. Mumma. Potatisen och äpplena har olika lång tillagningstid, jag brukar låta potatisen rosta i ca 40-45 minuter medan det räcker gott med ca 20 minuter för äpplena för att de skall behålla sin form.
 
I övrig upplever vi den vackraste hösten jag kan minnas. Färgerna i trädgården, de rödrosa äpplena, havet, gryningen, solnedgångarna. De är helt enkelt magiska och jag fotar dem som en galning. Ibland fastnar jag vid fönstret med min kaffekopp och bara tittar på den där utsikten som jag aldrig tröttnar på. Det är så vacker, så fridfullt.
 
 
Örtkyckling med rostade äpplen till 4 personer
 
1 stor hel kyckling ca, 1,5-2 kilo
100 g smör
1 näve färska örter tex timjan, basilika, rosmarin, mejram eller oregano, jag använde timjan och mejram
salt & peppar
olivolja
ca 12 potatisar
ca 5 äpplen
 
Mixa smöret med de färska örterna och salta och peppra. Gnid in kycklingen med smöret och lägg den i en ungsfast form. Täck kycklingen med folie och ställ in den i ugnen på 175 grader. Skär potatisen i klyftor och del äpplena till halvor. Efter en timme tar du ut kycklingen och lägger potatisen i den ungsfasta formen, ringla över olivolja och salta och peppra. Ställ in formen med kyckling och potatis igen och täck med folia. Rosta i ytterligare 20 min. Därefter tillsätter du äpplena i formen och tar av folien. Rosta i ytterligare ca 20-30 min.
 
Balsamicosås
3 dl grädde
1 scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
1/2 dl balsamicovinäger
3 dl vatten
ev sky från kycklingen
1 msk maizena
2 msk vatten
1 tsk soja
salt & peppar
smör
 
Hacka scharlottenlöken och vitlöken, fräs i lite smör i en kastrull tills löken mjuknat, den skall inte få färg. Häll i vatten, balsamicovinäger, ev. sky från kycklingen och salta och peppra. Låt sjuda i ca 5 min. Sila såsen och häll tillbaks den i kastrullen. Tillsätt grädde och rör ut maizenan i lite vatten och tillsätt den i såsen. Vispa ut redningen och låt såsen sjuda på låg värma. Tillsätt soja och smaka av med salt och peppar.
 
Servera kycklingen, potatisen och äpplena med gräddsåsen. Njut.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Havtornsoppa med italienska mandelskorpor

 
 
Vilken trevlig mathelg det blev! I fredags tog min äpplebulle hem förstapriset i designtävligen vilket ju var fantastiskt roligt! Vi hade en mysig kväll på De Matteo i Göteborg, åt goda bullar, drack gott ekologiskt kaffe och lyssnade till bullhistoria. Mysigt!
 
I morse plockade jag den obligtoriska havtornskörden. Jag åker förbi dem varje gång jag åker till jobbet och de verkar lysa gulare och gulare för varje dag som går så nu var det dags att skörda.  Havtorn ja. Dessa märkliga gyllengula bär som växer tätt, tätt i klasar längs taggiga grenar, är smått omöjliga att plocka utan att mosas och det tar evigheter att fylla en spann.Men oj vilken fantastisk smak! Jag tänker alltid att de känns så exotiska för att växa i Sverige. Kanske är det smaken, som för mina tankar till mango, eller så är det sättet de växer på där jag plockar dem, i en bergssluttning likt vindruvorna i Toscana.
 
Årets skörd användes till en enkel soppa, tänk nyponsoppa så förstår ni. Receptet hittade jag hos fina Tina som är en mästare på det där med säsongsmat. Har du inga havtornsbär hemma? Det går lika bra med havtornssaft, det säljs i de flesta matbutiker nu för tiden. Jag serverade den i all sin enkelhet med krossade italienska mandelskorpor jag köpte senast vi var i Florens. Det går lika bra att servera med klassiska mandelbiskvier. Känner du för att baka egna skorpor hittar du receptet här.
 
 
 
Havtornssoppa med italienska mandelskorpor 4 port
3 dl havtornsbär alt 4 dl havtornssaft
4 dl vatten
1 dl socker
3 msk maizena
 
Koka upp havtornbären alt saften, vatten och socker i en kastrull, koka på svag värme tills sockren löst upp sig. Om du använder hela bär tar du av kastrullen från plattan och mixar soppan slät med en mixerstav. Sila soppan och häll i den i kastrullen igen. Rör ut maizena i lite vatten och vispa ner den i soppan som får sjuda på låg värme. Vispa hela tiden medan soppan sjuder i ett par min för att inte få några klumpar. Häll upp i små glas alt i tallrikar och servera med krossade mandelbiskvier eller mandelskorpor.
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg