Ugnsbakad portobello med grönkålspesto

 
 
Med tanke på statusuppdateringar på facebook och hur butikernas skyltfönster ser ut förstår jag att det lackar mot jul. Jag är som vanligt mentalt långt, långt efter när det gäller den biten. Det som vittnar om att julen nalkas är att vi äter massor av grönkål, gärna gräddstuvad med senap eller som här, i forma av pesto med mandlar och massor av parmesan. Recetet till peston hittade jag hos Ann-Louise som alltid är en fantastisk inspirationskälla. Ät peston på en grillad macka, till pastan eller som här, på ungsbakade portobellos. Ni behöver inte göra peston i en mortel, det går lika bra med en mixer. Dock kan jag garantera att samtliga aggressioner försvinner efter ett pestopass med morteln...
 
Ugnsbakad portobello med grönkålspesto till 4 personer
 
4 st portobello
olivolja
salt & peppar
 
Ta bort foten från svampen och ringla lite olivolja på varje svamp samt salta och peppra. Ugnsbaka på 175 grader i ca 15 min. 
 
Grönkålspesto
4 stora nävar grönkål
2 dl skalade mandlar
1 dl olivolja
1 dl riven parmesan
svartpeppar (möjligtvis lite salt)
 
Mixa samtliga ingredienser i en mortel eller med en stavmixer tills du har en slät pesto.Fyll svamparna med peston och servera med lite extra riven parmesan. Funkar utmärkt till en sallad eller på en buffé.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Jonas:

Funkar det även om stekar svampen innan?

#2 - - Jonas:

*Steker*

Svar: Javisst gör det det!
Karin Högberg

#3 - - Sandra:

När vi lagade till portabello senast blev jag tillsagd att ta bort det där bruna inuti "hatten" (haha, bra beskrivning...), men nu ser jag att du inte gjort det.. Ska man göra det? Känner mig smått förvirrad. Kram

#4 - - Sara på Vardag.nu:

Oj vad sugen jag blev på att göra både grönkålsstuvning med senap och grönkålspesto av grönkålen i kylen nu. Får köpa mer grönkål och göra båda! Tack för tipsen.