Savoydolmar med shiitake och tomatsås

 
Märker ni ett tema här på bloggen? Jo just det, svamp och kål. Är det höst så är det säger jag och frossar vidare i höstens läckerheter. Jag fullkomligt älskar traditionella kåldolmar gjorda på vitkål och fyllda med köttfärs men de här vegetariska, fyllda med shiitake och omsvepta av savoykål och serverade med tomatsås är inte helt fel de heller. Läs, det är förbaskat gott! Det här är mat jag gör i dubbel sats och äter i lunchlådan på veckorna eller till och med fryser in för att alltid ha bra mat att plocka fram när tiden är knapp. Vill du hellre använda champinjoner, kantareller eller någon annan svamp går det förstås lika bra. Tänk på att stammen på savoykålen kan vara ganska kraftig och du kan behöva ta bort en del av den grova biten på kålbladet för att kunna böja det ordentligt. Eftersom dolmarna innehåller ris brukar jag servera dem precis som de är tillsammans med tomatsåsen men om du vill servera lite extra ris vid serveringen går det såklart bra det med.
 
 
Savoydolmar med shiitake och tomatsåstill 4 personer
 
1 stor savoykålhuvud
200 g shiitakesvamp
5 dl kokt, kallt ris
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk soja
salt & peppar
olivolja
2 msk smör till stekning
 
Tomatsås
2 burkar krossade tomater (gärna körsbärstomater)
3 dl vatten
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 tsk socker
1 tsk torkad oregano
salt & peppar
 
Hacka löken och vitlöken fint och fräs på låg värme i olivoljan i en kastrull, låt dem inte få färg utan bara mjukna. Blanda i tomterna och smaka av med salt, socker, peppar och oregano. Låt såsen puttra på låg värme i ca 15 min.
 
Skär svampen i fyra delar och hacka lök och vitlök fint. Fräs svampen i en stekpanna med en skvätt olivolja och lägg i löken när svampen börjar få färg. Rör runt och låt löken mjukna, därefter tillsätter du riset och sojan och salt och peppar.
 
Skär loss de största bladen från kålhuvudet (det brukar bli 8-10 st), skär bort stammen om den är för grov. Tag ca 2 msk av svampblandningen och lägg i bladet, vik in sidorna mot mitten och rulla ihop kåldolmen. Fäst med tandpetare. Stek dolmarna på låg värme med en klick smör i en stekpanna, någon minut på varje sida räcker. Häll upp tomatsåsen i en ungsfast form och lägg ner dolmarna och täck med ungsfolie. Grädda i 30 min på 175 grader i mitten av ugnen.
 
 
 
 
 
#1 - - emma:

Mums! Ser supergott ut!

#2 - - Kim:

Men ÅH! Dessa ska jag göra någon gång. Är också helt såld på kål. Köpte i veckan en kokbok om... just det... bara KÅL. Ser fram emot att utforska den.