havrekakor med solrosfrön

 
Det viner. Och rister och slår. Höststormarna är här. Men hösten kom också mörkret och med mörkret tröttheten. Moll. Men också dur! Vi går mot jul och det har de senaste åren bara blivit  roligare och roligare. Våra jular är alltid fulla av kontraster, ena dagen Malmöjul med 18 olika nationaliteter i samma rum och nästa dag traditionell lutfisklunch. Jag älskar't! På tal om kontraster ja. Livet är i skrivande stund nästan löjligt kontrastrikt. Paris för ett par veckor sedan. De här veckan har vi haft kursstarter vilken innebär undervisning, undervisning, undervisning och nu när jag bockat av det sitter jag här hemma i tystnaden med havet utanför fönstret och en snarkande hund vid fötterna. En av mina största farhågor med att flytta tillbaka till vad vissa kallar landet och det jag kallar hem, var att känslan av att inte hinna med, inte vara med, skulle infinna sig. Det har den gjort. Ni som följer mig på instagram (Trattorian) får ofta se idylliska bilder på klippor, hav och nybakade bullar. Sällan bilder på bensinstationer (mitt andra hem..), mig bakom ratten eller hur jag och Peter firar lördag med att lyssna på P1 i bilen klockan ett en lördagkväll på väg hem från Malmö. Inget romantiskt eller pittoreskt så lång ögat når...
 
 
Min största frustration i tonåren var att det var fullständigt omöjligt att vara spontan när man bodde minst 5-10 mil från allt som var roligt. Spontana biobesök och fikor kunde man liksom glömma. För några år sedan kunde jag lätt köra tio mil till jobbet, därefter köra tio mil till en fika och därefter tio mil hem. Bara för att slippa känna känslan av utanförskap. Att inte vara med. Att inte hinna med. Det där funkar ett tag sedan faller man ihop som ett asplöv och undrar vad fan som hände. Att bo som vi gör kräver något av det tristaste som finns. Planering. Annars överlever man inte. Det är ingenting jag önskar men jag har accepterat att det är så. Så, numera är det inplanerade fikor och middagar som gäller, allt för att orka med det som kallas livet men samtidigt bevara det som roligt i livet. Jag har omvärderat vad som är spontant och numera kan det vara att dra ut med ekan Zlatan en sommarkväll eller hänga med farbrorn ut på makrillfiske. Eller varför inte bjuda farsan på fredagsfika. Spexigt va? ;) Dagens recept: havrekakor med solrosfrön. Farligt sega och härliga och det är lag på att de äts med ett glas iskall mjölk.
 
 
 
Havrekakor med solrosfrön ca 30 st
200 g smör, rumstempererat
2 dl strösocker
6 dl havregryn
1 dl hela solrosfrön
3 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt
 
Rör samman smör och socker och tillsätt därefter de övriga ingredienserna. Rulla ut degen i tre rullar som är ca 3 cm i diameter och skär därefter ut ca 10 kakor på varje rulle. Lägg kakorna på bakplåtspapper och se till att de har mycket utrymme emellan sig. Grädda på 175 grader i ca 10-12 min.
 
 
 
 
 
#1 - - Elin:

å sicka goa kakor! Visst är den väl mys med en snarkande hund vid fötterna.... trevlig dag :)

#2 - - Moma:

Härliga bilder, kakorna ser supergoda ut!

#3 - - Charlotta:

De här ska jag baka om en liten stund, tjoho!

#4 - - Milena:

Gud va gott!!!!!! De ska jag testa göra i helgen! Solkärnor, ska de vara rostade?