Focaccia med fikon & rosmarin

 
För ett par veckor sedan höll jag en brödkurs för en nystartad förening i Trollhättan. De heter Makers och precis som namnet syftar till gillar de att skapa. Pyssla hade kanske någon kallat det för. Kreativiteten ligger i centrum. Hursomhelst höll jag en brödkurs för deras medlemmar och det är något av det roligaste jag gjort på länge. Jag är ju van vid att undervisa, men då handlar det ju om teorier om helt andra saker än jäsprocesser, mjölsorter och knådning. Det som gjorde mig så glad var deltagarnas engagemangemang men framförallt uppenbara längtan efter att lära sig. För det här med bröd det verkar ligga många av oss varmt om hjärtat. Hembakat bröd har nästan blivit likhetstecken med hemtrevligt och i tider där tiden är en bristvara och lyx är brödbakandet något som känns främmande för många. Just för att det tar tid. Min predikan på kursen handlade en del om att visst, det tar tid att baka bröd, men om man planerar sitt bakande blir det en väldigt smidig process. Själv sätter jag alltid degen på kvällen så att den får jäsa i kylen över natten, på så sätt kan jag bara baka ut degen dagen efter och genast känns det som att bakprocessen blivit mycket kortare.
 
 
 Ett bröd jag brukar baka när längtan efter Italien blir lite för stark är focaccia. Vi har så många fina minnen som inkluderar just focaccia, Peter och jag. Frukostar på vägarna i Toscana. Eftermiddagarna i Cinque Terre. Jag längtar alltid dit. Om ni vill inspieraras ordenligt av livet i Italien tycker jag ni ska besöka Louise's blogg. Hon gör min längtan till Italien nästan smärtsam....
 
Dagens recept: focaccia med färska fikon och rosmarin. En match made in heaven. Missa inte att ringla över ordentligt med olivolja på brödet innan gräddning - snåla inte! Det är just olivolja som ger brödet sin speciella karaktär om du frågar mig. Vill du göra brödet lite matigare går det utmärkt att addera skivad getost eller mozzarella vid gräddningen.
 
 
Focaccia med fikon & rosmarin (till 1 bröd)
25 g färsk jäst
7 dl vetemjöl
3 dl vatten
1 tsk salt
2 msk olivolja
 
4 färska fikon
2 kvistar färsk rosmarin
1 nypa flingsalt
1 dl olivolja
 
Rör ut jästen i vattnet och blanda därefter i resten av ingredienserna. Bearbeta degen tills den är smidig och låt den därefter jästa i 45 min. Lägg ett bakplåstpapper på en plåt och tryck ut degen. Låt den jäta i ytterligare 30 min. Tryck fördjupningar med fingrarna på degen och skiva fikonen i ca 0,5 cm tjocka skivor och lägg på brödet. Ringla över olivoljan och strö över salt samt rosmarin. Grädda på 225 grader i ca 20 min.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Camilla:

Vad gott det ser ut!!!

#2 - - Sara på Vardag.nu:

Vilket läckert bröd!

#3 - - Elena :

Gott!

#4 - - Bim:

jag brukar baka bröd för det är godare och billigare, det är väldigt kul att pröva göra olika sorter av bröd :)

#5 - - Nalliiz:

Sjukt vad gott med fikon på :o Aldrig provat, men älskar fikon så de måste vara gott :D

#6 - - Citroncest - matblogg från Italien:

Åh, åh så gott! Jag älskar Fikon, något jag märkte först när jag flyttade till Italien. Måste testa att toppa en focaccia med det! :)

#7 - - Erika:

Detta ska jag testa nästa gång jag bakar bröd. Ser så läckert och fint ut!

#8 - - Sanna:

Ser jättegott ut! Kolla gärna in mina senaste inlägg också!