Choklad & rödbetskaka

 
Vi har gått bonanza på rödbetor här hemma. Förra inlägget, polkabetorna har ätits som godis och de röda har använts mycket i sallader men också som här,  i kakor. Jag gillar ju chokladkakor som får en jordig fuktighet och som blir godare ju längre i kylen. Mitt misstag jag gjorde med den här kakan var att jag lät den stå inne för länge så mitt tips till dig är att ta ut den ur ugnen när stickan är riktigt kladdig. Då blir den här kakan som bäst.
 
I övrigt har vi gått in i långkoksperioden. Peter lagar oxsvanssoppa för glatta livet, låter högreven nästan vittra sönder och det är så gott, så gott. Jag slurpar buljong som aldrig förr. Trevlig måndag på er!
 
500 g färska rödbetor
150 g mörk choklad
3 ägg
4 dl socker
2 dl olja
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
 
 

Borsta rödbetorna väl och koka dem mjuka i så mycket saltat vatten att det täcker (1 tsk salt per 5 dl vatten), det tar ca 20 minuter. Skala och låt dem kallna. Sätt ugnen på 200°.

Finriv rödbetorna. Bryt chokladen i mindre bitar och smält den enligt anvisning på förpackningen. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i choklad, rödbetor, olja, vaniljsocker och till sist mjölet blandat med bakpulvret. Rör till en slät smet. Häll den i en smord och bröad bakform.

Sätt in formen i nedre delen av ugnen. Minska värmen till 175° efter ca 10 minuter. Grädda totalt 50-60 minuter. Känn med provsticka, kakan behöver inte ska inte vara riktig helt genomgräddad. Receptet kommer från Coop.

 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Sara på Vardag.nu:

Vilken snygg kaka! Rödbetor kan verkligen användas till mycket. Jag köpte polkabetor igår och idag blir de en del av en sallad med fetaost, spenat, edamamebönor och annat gott.

Svar: åh, gott!
Karin Högberg

#2 - - MÅ Gott:

Jag brukar faktiskt göra rödbetskaka, men jag har gjort en med saffransglasyr. Den är god, men nu blir jag sugen på att testa med choklad i för det låter som en hit!

Svar: jag gillar verkligen kombinationen choklad och rödbeta :)
Karin Högberg

#3 - - Petra:

Spännande,)

#4 - - Petra:

Spännande,)

#5 - - Vardagsmat a la Jess:

Jag gjorde faktiskt rödbetskaka med choklad härom dagen, och det är ju bara så gott verkligen! Rödbetor är iofs gott både i och till det mesta!

#6 - - Moma:

Så mycket gott du har bjussat på här inne den senaste tiden, rödbetor är en stor favorit, fast jag har inte testat att baka på dem ännu, men det här lät ju väldans gott!

Svar: tackar! Ja rödbetor är en storfavorit!
Karin Högberg

#7 - - sofie mumsfillibaba:

Vilken snygg kaka!!

Svar: tack! :D
Karin Högberg

#8 - - Elin:

åh bad spännande och gott den ser ut. Läcker färg!

Svar: tack! Det är en riktigt fin kombination :)
Karin Högberg

#9 - - milla:

Älskar rödbetor:)
I kaka måste vara hur gott som helst:)