Ugnsbakad portobello med grönkålspesto

 
 
Med tanke på statusuppdateringar på facebook och hur butikernas skyltfönster ser ut förstår jag att det lackar mot jul. Jag är som vanligt mentalt långt, långt efter när det gäller den biten. Det som vittnar om att julen nalkas är att vi äter massor av grönkål, gärna gräddstuvad med senap eller som här, i forma av pesto med mandlar och massor av parmesan. Recetet till peston hittade jag hos Ann-Louise som alltid är en fantastisk inspirationskälla. Ät peston på en grillad macka, till pastan eller som här, på ungsbakade portobellos. Ni behöver inte göra peston i en mortel, det går lika bra med en mixer. Dock kan jag garantera att samtliga aggressioner försvinner efter ett pestopass med morteln...
 
Ugnsbakad portobello med grönkålspesto till 4 personer
 
4 st portobello
olivolja
salt & peppar
 
Ta bort foten från svampen och ringla lite olivolja på varje svamp samt salta och peppra. Ugnsbaka på 175 grader i ca 15 min. 
 
Grönkålspesto
4 stora nävar grönkål
2 dl skalade mandlar
1 dl olivolja
1 dl riven parmesan
svartpeppar (möjligtvis lite salt)
 
Mixa samtliga ingredienser i en mortel eller med en stavmixer tills du har en slät pesto.Fyll svamparna med peston och servera med lite extra riven parmesan. Funkar utmärkt till en sallad eller på en buffé.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pasta med pancetta och gröna ärtor

 
Det här är förmodligen världens godaste snabbmat. Du behöver ett paket spaghetti, en påse gröna ärtor och en bit pancetta eller bacon och så vips! Det fina med den här rättten är att den är så god att jag gärna serverar den om det kommer gäster på middag eller på en grå måndag när blodsockret når livsfarligt låga nivåer. Servera den här rätten pronto, då är den allra godast. 
 
Pasta med pancetta och gröna ärtor till 4 personer
1 pkt spaghetti
200 g pancetta eller bacon
5 dl gröna ärtor 
olivolja
salt & peppar
 
Koka upp rejält saltat vatten i en stor gryta och koka spaghettin tills den är al dente. Ringla lite olivolja i en stekpanna och skär baconet/pancettan i strimlor. Stek tills fläsket börjar få färg och häll då i ärtorna och sänk värmen. Salta och peppra. Blanda ner ärt och pancettablandningen i spaghettin och rör om ordentligt. Servera genast med en god parmesanost. 
 
 
 
 
 
 
Bröd, bullar & kakor galette plommon mandel

Plommongalette med mandelbotten

 
Efter att ha tittat runt i bildarkivet hittade jag den här pajen som jag glömt att visa er - huja! Den bakades under en period i september när vi plockade mängder av plommon, åt plomminpaj, plommonkompott och kokade plommonmarmelad...Det fina med galetter är ju att man inte behöver någon pajform, det är ju själva degen som utgör formen, perfekt, man slipper alltså diska...Det här galetten innehåller mandelmjöl men det går bra att byta ut det mot vetemjöl. Det går också bra att byta ut de gula plommomen mot annat frukt, tex. persikor, päron, fikon eller äpplen. Jag strödde på lite råsocker vid gräddningen, det gjorde att plommonen blev sådär härligt karamelliserade. Me like. 
 
Annars då? Jotack. Det lackar mot jul. Jag läser stora mängder matmagasin och kokböcker men lagar desto mindre mat. Tiden går åt till att läsa, skriva, handleda och läsa lite till. Det är snarare Peter som står för matlagningen. Vi har också totalt snöat in på engelska mysdeckare (heja netflix!) och fruktsallad. Herregud, 35 år kvar till pensionen men jag har redan smygstartat....
 
 
Plommongalette med mandelbotten 1 paj
 
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 1/2 dl mandelmjöl
1 ägg
10 plommon
3 msk råsocker
 
Nyp snabbt ihop samtliga ingredienser med smöret tills du får en smidig deg. Låt vila i kylen i ca 30 min. Lägg sedan degen på ett mjölat bakplåtspapper och kavla ut degen till en cirkel som mäter ca 30 cm i diamter. Dela plommonen på mitten och placera ut dem på pajdegen. Vik in kanterna på pajdegen och strö över råsockret över plommomen. Grädda på 200 grader i ca 20 min. 
 
 
 
 
 

Söndagsbrunch- rotfrukstbiffar med spenat och granatäpplesallad

 
 
Sköna söndag säger jag. När jag kom ner i köket i morse var diskbänken fylld med disk efter gårdagens besök. Ett bra kvitto på en fin lördag! Dagens brunch blev biffar av fredagens rotmos. Våga vägra slänga rester ni vet. Till det en spenat och granatäpplesallad med lite gula senapfrön. Eftersom Peter gillar lite matigare bruncher blev det ett par goda kryddkorvar till också. Vi har sol och blå himmel här på västkusten idag. Det betyder att jag inte tänker sitta många minuter till vid datorn utan snöra på mig kängorna och gå ut och samla på mig så mycket ljus och energi som bara är möjligt. Trevlig söndag på er!
 
 
 
Söndagsbrunch- rotfrukstbiffar med spenat och granatäpplesallad till 2 hungriga personer
ca 5 dl rotmos - kallt
1 ägg
salt & peppar
ströbröd
smör till stekning 
 
Blanda ner ägget i rotmoset och salta och peppra och forma biffar av 1 stor matsked. Doppa biffarna i ströbröd och stek på medelvärme i stekpanna med lite smör tills de fått fin färg.
 
Spenatsallad med granatäpple 
1/2 påse bladspenat
kärnor av 12 granatäpple
2 msk olivolja
1 msk pressad citron
ev 1 msk gula senapsfrön
 
Skölj spenaten. och plocka ur kärnorna ur granatäpplet. Blanda samman olja, citron och senapfrön. Salta och peppra. Ringla dressingen över spenaten och strö över granatäpplekärnorna och de gula senapsfröna. 
 
 
 
 

havrekakor med solrosfrön

 
Det viner. Och rister och slår. Höststormarna är här. Men hösten kom också mörkret och med mörkret tröttheten. Moll. Men också dur! Vi går mot jul och det har de senaste åren bara blivit  roligare och roligare. Våra jular är alltid fulla av kontraster, ena dagen Malmöjul med 18 olika nationaliteter i samma rum och nästa dag traditionell lutfisklunch. Jag älskar't! På tal om kontraster ja. Livet är i skrivande stund nästan löjligt kontrastrikt. Paris för ett par veckor sedan. De här veckan har vi haft kursstarter vilken innebär undervisning, undervisning, undervisning och nu när jag bockat av det sitter jag här hemma i tystnaden med havet utanför fönstret och en snarkande hund vid fötterna. En av mina största farhågor med att flytta tillbaka till vad vissa kallar landet och det jag kallar hem, var att känslan av att inte hinna med, inte vara med, skulle infinna sig. Det har den gjort. Ni som följer mig på instagram (Trattorian) får ofta se idylliska bilder på klippor, hav och nybakade bullar. Sällan bilder på bensinstationer (mitt andra hem..), mig bakom ratten eller hur jag och Peter firar lördag med att lyssna på P1 i bilen klockan ett en lördagkväll på väg hem från Malmö. Inget romantiskt eller pittoreskt så lång ögat når...
 
 
Min största frustration i tonåren var att det var fullständigt omöjligt att vara spontan när man bodde minst 5-10 mil från allt som var roligt. Spontana biobesök och fikor kunde man liksom glömma. För några år sedan kunde jag lätt köra tio mil till jobbet, därefter köra tio mil till en fika och därefter tio mil hem. Bara för att slippa känna känslan av utanförskap. Att inte vara med. Att inte hinna med. Det där funkar ett tag sedan faller man ihop som ett asplöv och undrar vad fan som hände. Att bo som vi gör kräver något av det tristaste som finns. Planering. Annars överlever man inte. Det är ingenting jag önskar men jag har accepterat att det är så. Så, numera är det inplanerade fikor och middagar som gäller, allt för att orka med det som kallas livet men samtidigt bevara det som roligt i livet. Jag har omvärderat vad som är spontant och numera kan det vara att dra ut med ekan Zlatan en sommarkväll eller hänga med farbrorn ut på makrillfiske. Eller varför inte bjuda farsan på fredagsfika. Spexigt va? ;) Dagens recept: havrekakor med solrosfrön. Farligt sega och härliga och det är lag på att de äts med ett glas iskall mjölk.
 
 
 
Havrekakor med solrosfrön ca 30 st
200 g smör, rumstempererat
2 dl strösocker
6 dl havregryn
1 dl hela solrosfrön
3 dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt
 
Rör samman smör och socker och tillsätt därefter de övriga ingredienserna. Rulla ut degen i tre rullar som är ca 3 cm i diameter och skär därefter ut ca 10 kakor på varje rulle. Lägg kakorna på bakplåtspapper och se till att de har mycket utrymme emellan sig. Grädda på 175 grader i ca 10-12 min.
 
 
 
 
 

Choklad & rödbetskaka

 
Vi har gått bonanza på rödbetor här hemma. Förra inlägget, polkabetorna har ätits som godis och de röda har använts mycket i sallader men också som här,  i kakor. Jag gillar ju chokladkakor som får en jordig fuktighet och som blir godare ju längre i kylen. Mitt misstag jag gjorde med den här kakan var att jag lät den stå inne för länge så mitt tips till dig är att ta ut den ur ugnen när stickan är riktigt kladdig. Då blir den här kakan som bäst.
 
I övrigt har vi gått in i långkoksperioden. Peter lagar oxsvanssoppa för glatta livet, låter högreven nästan vittra sönder och det är så gott, så gott. Jag slurpar buljong som aldrig förr. Trevlig måndag på er!
 
500 g färska rödbetor
150 g mörk choklad
3 ägg
4 dl socker
2 dl olja
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
 
 

Borsta rödbetorna väl och koka dem mjuka i så mycket saltat vatten att det täcker (1 tsk salt per 5 dl vatten), det tar ca 20 minuter. Skala och låt dem kallna. Sätt ugnen på 200°.

Finriv rödbetorna. Bryt chokladen i mindre bitar och smält den enligt anvisning på förpackningen. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i choklad, rödbetor, olja, vaniljsocker och till sist mjölet blandat med bakpulvret. Rör till en slät smet. Häll den i en smord och bröad bakform.

Sätt in formen i nedre delen av ugnen. Minska värmen till 175° efter ca 10 minuter. Grädda totalt 50-60 minuter. Känn med provsticka, kakan behöver inte ska inte vara riktig helt genomgräddad. Receptet kommer från Coop.

 
 
 
 
 
 
 

Polkabetor & karin <3 Paris

 
Vi är hemma igen. Från Paris, blå himmel, 16 grader och sol. Ok lite regn också men vad gör det när man är i Paris? Hemma till regn och rusk och gummistövlar. Jag har inte riktigt hunnit landa ännu. Väskorna är inte uppackade och jag har knappt hunnit med att titta igenom alla bilder jag tagit. Det får bli till helgen.
 
Från Paris till polkabetor. Världens enklaste mat, serverade kokta med smör, citron och flingsalt. Bra så. Testa detta, det är en fantastisk förrätt! På återseende!
 
Polkabetor till 2 hungriga eller 4 förrätter
 
6 st polkabetor
Rivet skal från 1/2 citron
1 bukett färsk persilja
3 msk smör
flingsalt
 
Koka betorna med skal i ca 20-30 min tills de mjuknat. Låt dem svalna och skär bort skalet. Smält smöret i en kastrull. Skär betorn i tunna, tunna skivor. Lägg dem på ett fat, ringla över det smälta smöret, det rivna citronskalet, hacket persilja och flingsaltet. Voila!
 
 
 
 
 

Focaccia med fikon & rosmarin

 
För ett par veckor sedan höll jag en brödkurs för en nystartad förening i Trollhättan. De heter Makers och precis som namnet syftar till gillar de att skapa. Pyssla hade kanske någon kallat det för. Kreativiteten ligger i centrum. Hursomhelst höll jag en brödkurs för deras medlemmar och det är något av det roligaste jag gjort på länge. Jag är ju van vid att undervisa, men då handlar det ju om teorier om helt andra saker än jäsprocesser, mjölsorter och knådning. Det som gjorde mig så glad var deltagarnas engagemangemang men framförallt uppenbara längtan efter att lära sig. För det här med bröd det verkar ligga många av oss varmt om hjärtat. Hembakat bröd har nästan blivit likhetstecken med hemtrevligt och i tider där tiden är en bristvara och lyx är brödbakandet något som känns främmande för många. Just för att det tar tid. Min predikan på kursen handlade en del om att visst, det tar tid att baka bröd, men om man planerar sitt bakande blir det en väldigt smidig process. Själv sätter jag alltid degen på kvällen så att den får jäsa i kylen över natten, på så sätt kan jag bara baka ut degen dagen efter och genast känns det som att bakprocessen blivit mycket kortare.
 
 
 Ett bröd jag brukar baka när längtan efter Italien blir lite för stark är focaccia. Vi har så många fina minnen som inkluderar just focaccia, Peter och jag. Frukostar på vägarna i Toscana. Eftermiddagarna i Cinque Terre. Jag längtar alltid dit. Om ni vill inspieraras ordenligt av livet i Italien tycker jag ni ska besöka Louise's blogg. Hon gör min längtan till Italien nästan smärtsam....
 
Dagens recept: focaccia med färska fikon och rosmarin. En match made in heaven. Missa inte att ringla över ordentligt med olivolja på brödet innan gräddning - snåla inte! Det är just olivolja som ger brödet sin speciella karaktär om du frågar mig. Vill du göra brödet lite matigare går det utmärkt att addera skivad getost eller mozzarella vid gräddningen.
 
 
Focaccia med fikon & rosmarin (till 1 bröd)
25 g färsk jäst
7 dl vetemjöl
3 dl vatten
1 tsk salt
2 msk olivolja
 
4 färska fikon
2 kvistar färsk rosmarin
1 nypa flingsalt
1 dl olivolja
 
Rör ut jästen i vattnet och blanda därefter i resten av ingredienserna. Bearbeta degen tills den är smidig och låt den därefter jästa i 45 min. Lägg ett bakplåstpapper på en plåt och tryck ut degen. Låt den jäta i ytterligare 30 min. Tryck fördjupningar med fingrarna på degen och skiva fikonen i ca 0,5 cm tjocka skivor och lägg på brödet. Ringla över olivoljan och strö över salt samt rosmarin. Grädda på 225 grader i ca 20 min.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Savoydolmar med shiitake och tomatsås

 
Märker ni ett tema här på bloggen? Jo just det, svamp och kål. Är det höst så är det säger jag och frossar vidare i höstens läckerheter. Jag fullkomligt älskar traditionella kåldolmar gjorda på vitkål och fyllda med köttfärs men de här vegetariska, fyllda med shiitake och omsvepta av savoykål och serverade med tomatsås är inte helt fel de heller. Läs, det är förbaskat gott! Det här är mat jag gör i dubbel sats och äter i lunchlådan på veckorna eller till och med fryser in för att alltid ha bra mat att plocka fram när tiden är knapp. Vill du hellre använda champinjoner, kantareller eller någon annan svamp går det förstås lika bra. Tänk på att stammen på savoykålen kan vara ganska kraftig och du kan behöva ta bort en del av den grova biten på kålbladet för att kunna böja det ordentligt. Eftersom dolmarna innehåller ris brukar jag servera dem precis som de är tillsammans med tomatsåsen men om du vill servera lite extra ris vid serveringen går det såklart bra det med.
 
 
Savoydolmar med shiitake och tomatsåstill 4 personer
 
1 stor savoykålhuvud
200 g shiitakesvamp
5 dl kokt, kallt ris
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk soja
salt & peppar
olivolja
2 msk smör till stekning
 
Tomatsås
2 burkar krossade tomater (gärna körsbärstomater)
3 dl vatten
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 tsk socker
1 tsk torkad oregano
salt & peppar
 
Hacka löken och vitlöken fint och fräs på låg värme i olivoljan i en kastrull, låt dem inte få färg utan bara mjukna. Blanda i tomterna och smaka av med salt, socker, peppar och oregano. Låt såsen puttra på låg värme i ca 15 min.
 
Skär svampen i fyra delar och hacka lök och vitlök fint. Fräs svampen i en stekpanna med en skvätt olivolja och lägg i löken när svampen börjar få färg. Rör runt och låt löken mjukna, därefter tillsätter du riset och sojan och salt och peppar.
 
Skär loss de största bladen från kålhuvudet (det brukar bli 8-10 st), skär bort stammen om den är för grov. Tag ca 2 msk av svampblandningen och lägg i bladet, vik in sidorna mot mitten och rulla ihop kåldolmen. Fäst med tandpetare. Stek dolmarna på låg värme med en klick smör i en stekpanna, någon minut på varje sida räcker. Häll upp tomatsåsen i en ungsfast form och lägg ner dolmarna och täck med ungsfolie. Grädda i 30 min på 175 grader i mitten av ugnen.
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg