Malmös bästa frukost

 
Att äta frukost ute är något av det mysigaste som finns, iaf när vi är i Malmö. En frukostfavorit är Konditoriet Systrar och bröders frukostbuffé. Det här är verkligen en buffé! Allt från sill, vaniljhjärtan och smoothies finns framdukat. Min favorit: "müsli" på kaksmulor från biscotti och biskvier - löjligt gott!
 
Att äta frukost på café känns lite som att vara på semester fastän man är hemma. VI borde bli lite bättre på det där, att lyxa till det lite mer i vardagen. Just nu längtar jag efter långa frukostar i trädgården under parasollet, med en stor balja kaffe och nybakat bröd, hunden som sover i skuggan och att ha en hel dag framför sig utan någon inplanerat.
 
 
 

Tekakor

 
Förra helgen bakade jag tekakor till mig och Peter. Nybakta tekakor med ost och gott kaffe, det är fina grejer det skrockar tant Karin. Receptet hittade jag här. Degen blir väldigt smidig och lättbearbetad, dock tycker jag att kakorna snabbt blir lite torra så ät dem samma dag eller frys in dem. Är du sugen på att baka andra typer av kakor tycker jag du skall kika på det här receptet på tunnbröd, också ett lättbakat och väldigt gott bröd!
 
Äntligen fredag. Ikväll bär det av till Malmö. Jag längtar faktiskt. Det var längesen jag käkade falafel, strosade på stranden och hängde på Möllan. Det blir som en liten minisemester det här, me like!
 
 

Fetaostgratinerade tomater & zucchini

 
Medelhavsmat när det är som bäst. Enkelt, massor av smak och väldigt gott. Det går jättebra att laga den här rätten på grillen i sommar, då lägger du bara hela paketet i ett stort folieark och täpper till ordentligt och lägger hela paketet på grillen. Smidigt! Allra godast blir det om du skivar grönsakerna tunt, tunt. 
 
I övrigt är läget under kontroll. Terminen går mot sitt slut och jag handleder för glatta livet.Helgen kommer jag tillbringa i Malmö på Vintagemässan. Kommer ni dit? 
 
Fetaostgratinerade tomater och zucchini till 4 personer
 
2 stora zucchini
4 tomater
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
200 g fetaost
2 dl svarta oliver
olivolja
salt & peppar
färsk basilika
 
Skiva grönsakera tunt, tunt. Lägg dem i en ungsfast form tillsammans med oliverna. Ringla över olivolja och smula över fetaosten. Salta och peppra. Grilla på 224 grader i ca 7-10 min tills fetaosten fått färg. Riv över färska basilikablad vid servering.
 

Peters tomatsås

 
Tomatsås på färska, söta tomater, vitlök, basilika och olivolja. Det är den pastasås vi lagar mest om sommaren. Den går att variera, som i  den här varianten, med mozzarella och pinjenötter, eller så avnjuter man den precis som den är. Idén är från början Peters. Att mixa alltsammans och sedan låta det puttra ger en ljulivg sås. Tänk på att såsen blir allra godast om du använder riktig goda tomater. 
 
Peters tomatsås till 4 personer
 
6 stora solmogna tomater 
1/2 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 kruka basilika
olivolja
salt & peppar
 
Mixa tomater, rödlök och vitlök, häll i en kastrull och ringla i lite olivolja, riv ner basilikabladen och salta och peppra. Puttra på svag värme i ca 5 min. Blanda med nykokt pasta. Voila!
 
 

Recept på en bra söndag

 
Recept på en bra söndag: klippor, hav, vänner, härliga ungar, picknick med piroger och kaffe med rulltårta. Och krabbfiske såklart. Bättre än så blir det knappast en söndag som denna. Tänk att man kan få så mycket energi av så lite. När jag är trött och sliten är det här precis det jag behöver, att bara få vara, umgås utan krav och doppa rulltårta i kaffe. Peters favoritpiroger är den bästa picknickmaten, och omtyckt! Sebastian 6 år, utnämnde dem till världens bästa piroger, hans brorsa Samuel, 3, verkade hålla med. Vi borde picknicka oftare. Note to self. 
 
 
 
 
 
 
 

Fredagsspaning

 
 
Det  är fredag (eller är det det, jag är fullkomligt förvirrad efter att ha rättat en sisådär 142 tentasvar...). Det betyder bocka av, bocka av, bocka av, dammsuga, handla, diska medan jag lyssnar på P1 och spanarna och därefter stänga ner datorn och ta helg.
 
Jag har roat mig lite med att kika på blogg.se's nya statistiksystem. Jag hade ingen aning om att 15% av mina besökare bor utomlands. Hallå där ni som bor i USA, Japan, Storbritannien och lite varstans. Säg hej vetja! Och hallå alla ni stockholmare som följer mig, jag trodde ju att de flesta kom från skåne och västkusten, men tji fick jag!
 
 

Brödet

 
 
Det här är det recept jag får flest frågor om. Hur jag bakar mitt bröd. Receptet är enkelt, jag använder egentligen inget, det hänger istället på konsistensen. Sen så låter jag alltid brödet jäsa i kylen över natten. Degar som får jäsa långsamt är nämligen lyckliga degar som smakar mer. Det tar tid att lära sig baka bröd. Jag lärde mig grunderna en sommar på fiket/restaurangen där jag jobbade. Efter ett tag lär man sig när konsistensen på degen är perfekt. Det vanligaste felet många gör (tror jag) är att man låter degen bli för fast. Testa att låta degen vara lös nästa gång, så ska du se vilken skillnad det blir!
 
Karins kalljästa bröd 2 stora bröd
 
1pkt färsk jäst
8 dl vatten
1 dl olivolja
ca 18-20 dl vetemjö
1 nypa salt
 
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt olivoljan och arbeta in mjölet, lite åt gången. Låt degen vara lite lös när du slutar barbeta den, spara resten av mjölet till utbakningen. Jäs i kyl, över natten eller längre. Baka ut brödet och forma två stora bröd. Låt jäsa i ca 30 min och baka i ugn på 225 grader i ca 40 min. Husmorstips: lägger du en handduk på bröden efter bakningen blir skorpan mjuk, låter du bli blir den knaprig.
 

Sparris med smör och citron

 
 
Det här, det är riktig karinmat. Sparris, smör, salt och citron. Jäklar vad gott. Och enkelt. Knepet är att koka sparrisen  i väl saltat vatten inte låta den koka sjuda för länge. Det gäller att passa på medan sparrisen är som bäst. Vill du ha ännu ett bra recpet på sparris? Kolla in det här, sparris med getost och balsamicosirap.
 
I övrigt noterar jag att det råder schalgerfeber. Vi märker framförallt av det på facebook  och alla malmövänner som rapporterar om albanska sångerskor  och grekiska bidrag. Nu är ju inte jag en schalgerfantast (nej jag kommer inte titta på lördag) men det är inte utan att jag ler lite över malmöbornas lycka. Det är såklart jätteroligt för Malmö att schalgern kommit till stan!
 
Sparris med smör och citron till en sparrisgalen person
 
1 näve sparris
1 citron
1 msk smör
havssalt
 
Bryt av sparrisen nertill, böj den lite lätt så kommer den gå av av sig själv, på så sätt blir du av med de allra träigaste och tråkigaste bitarna. Häll upp vatten i en stor kastrull, salta väl. Sjud i ca 5 min, stick en skarp kniv i sparrisen, den skall ha lite, lite motstånd när du tar av den från spisen. Lägg sparrisen på ett fat, skär smöret tunt och lägg på sparrisen, pressa över citron och några flagor havssalt. Njut. 
 
 
 
 

Blåbärsmousse med mascarpone och yoghurt

 
Ok, nu är vi där igen. Marcarpone. Minns ni förra sommaren? Det fullkomligt regnade recept med mascarpone i den här bloggen och nu börjar det igen. Vi har fått lite pippi på mellanmål här hemma och den här blåbärsmoussen har blivit en favorit, här hemma går den rätt och slätt under namnet blåbärsfluff...  Sugen på fler recept med mascarpone? Testa min nektarinpaj med mascarponekräm. och semifreddo med choklad, maränger och mascarpone.
 
Måndag igen. Min vecka ser ut på följane sätt:  240 tentefrågor skall rättas. Punkt. Många koppar kaffe blir det...Trevlig måndag på er!
 
Blåbärsmousse med mascarpone och yoghurt till 2 mellissugna personer
 
2 dl grekisk yoghurt
1 dl mascarpone
1 dl blåbär
1 nypa vaniljpulver
1 tsk socker (om du tycker blåbären blir för syrliga)
4 msk hackade nötter tex, pecannötter och hasselnötter
 
Rör samman samtliga ingredienser, låt stå i kyl i ca 15 min. Hacka nötterna grovt och strö över vid servering. 
 

Briefyllda tomater

 
Nu äntligen har vi slagit om till sommar i vårt kök. Sallader, grillat och lätta lunchrätter står på menyn. Som de här tomaterna, fyllda med härlig brie och persilja. Perfekt som grilltillbehör eller på buffén. Behöver jag säga att smält brie smakar ljuvligt...? Den här helgen har varit en kaotisk jobbhelg för vår del. ungefär som resten av maj ser ut. Men, idag infinner sig lite av en söndagslunk  och jag ser fram emot en lång, lång promenad och häng i soffan tillsammans med hunden. 
 
Briefyllda tomater 6 st
 
100 g brie
4 msk ströbröd eller vitt bröd som är några dagar gammalt
1 par kvistar färsk persilja
svartpeppar
 
Skär av toppen på tomaterna och gröp ur dem. För att de skall stå stadig kan du skära av en liten bit av underdelen också. Hacka brieosten och persilja och blanda tillsammans med ströbrödet. Peppra. Fyll därefter tomtaterna och lägg på "locket". Gratinera på 175 grader i ca 15 min eller tills osten smält. 
 
 
Visa fler inlägg