Påskens 3 snabba

 
Ok påsk. Detta året blir påsken annorlunda får jag nog lov att säga. Däckad av migrän á la grande hasar jag omkring i tofflor och solglasögon och dricker te. Inga större påskmiddagar för min del alltså. Men, jag kan iaf bjuda på ett par (läs tre) tips till er som letar snabba och goda påskrecept. Mina tre påskklassiker, rökt lax med sparris och basilikacreme , mammas räk och kesopaj  samt laxtartaren som passar till precis allt och är lätt att göra till många. 
 
Ha en riktigt skön långfredag kamrater!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bloggträffen

 
Som jag berättat om tidigare är vi ett gäng bloggare som träffas då och då för att äta gott och prata om mat, och mycket matprat blir det! Igår hade vi 80-talstema och träffades hemma hos Sofie som bjöd på helt underbara varma mackor med svampstuvning och skinka och den obligatoriska ananasringen. Vi åt även härliga chokladbollar, en supergod jordgubbstårta och päronhalvor med after eight. Om vi blev mätta? Ja! I skrivande stund är jag så trött att ögonen går i kors. Dagen har varit fullproppad med jobb, jobb jobb och en migrän som vägrar ge med sig. På återseende!
 
 
 

Brytbrödet

 
Gomorgon är måndag! Det känns som att mina blogginlägg blir mer och mer sporadiska, tråkigt! Tyvärr är det så mycket annat som tar tid just nu, pressen inför påsken känns enorm...Rent jobbmässigt då alltså. Igår fyllde karinmamman år och då bakade jag brytbröd till kalaset. Brytbröd är ju så lätt att variera, jag dekorerade det med sesamfrön men det är också gott att dekorerad med torkade örter, solrosfrön, havssalt...you name it! Nu skall jag och Akilles vinka av Peter som åker till sydligare breddgrader och därefter dyka ner i veckans föreläsningar. Hej på er!
 
Brytbröd (ett stort)
1/2 pkt färsk jäst
10 dl vetemjöl special
6 dl vatten
3 dl havregryn
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1 nypa salt
Solrosfrön till garnering

Lös upp jästen i vattnet och tillsätt salt rör ner mjölet, havregrynen, pumpakärnorna och solrosfröna. Låt jäsa i 1 timme (allra helst över natten). Rulla små bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper, det får gärna vara lite mellanrum mellan bollarna. Låt jäsa i ca 30 min. Pensla brödet med vatten och strö över sesamfrön. Grädda på 225 grader i ca 40 min. 
 

Påskens bästa efterrätt

 
Påsken kommer tidigt i år, för oss är det ingen stor firarhelg, snarare en mysig helg där vi får möjlighet att vara tillsammans och bara vara. God mat blir det förstås alltid, inget överdådigt, gärna fisk och framförallt sill. På långfredagen får vi hem ett gäng härliga vänner och jag funderar på vad vi kan äta till efterrätt. Det fina med att ha en matblogg är ju att man kan kika i arkivet och där hittade jag den här efterrätten, mascarponesemifreddo med maränger och choklad. Det här är en perfekt efterrätt till många eftersom den är lätt att göra vare sig man är 4 eller 20 personer. Uppskattad är den också kan jag lova! Krämig mascarpone, choklad och krispiga maränger, kan det bli bättre?
 
Den här fredagen måste vara den mest efterlängtade på länge. Allt, precis allt, skall bockas av innan påsk  och tempot blir därefter. Ett sista ryck sen är det helg! Kram på er!
 
Semifreddo med maränger, choklad och mascarpone
 5 dl vispgrädde
3 äggvitor
3 äggulor
100 g mascarponeost
2 dl socker
100 g mörk 70-procentig choklad
20 st maränger
 
Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Vispa därefter äggvitorna med någon matsked socker tills du har en fast marängsmet. Vispa slutligen  grädden och vispa även ner mascarponen när grädden har tjocknat. Blanda grädden med äggulorna och vänd därefter ner marängsmeten. Krossa marängerna och vänd ner i smeten. Smält chokladen och rör ner den, vänd inte för mycket utan låt chokladränderna synas. Lägg plastfolie i en ungsform och häll i smeten, Frys i ca 2-3 timmar och låt tina lite innan servering.
 
 

Mitt livs bästa falafel

 
Förra helgens Parisresa innehöll en kulinarisk uppenbarelse som inte alls var varken väntad eller planerad, jag åt mitt livs bästa falafel! Var? I de judiska kvarteren i Le Marais! Varför? För att falafen smakade så fantastiskt gott, innehöll harissa, kålsallad, grillad aubergine och massa, massa vitlök. Oj vad gott det var! Det var till och med så gott att vi åt det två dagar i rad vilket är väldigt, väldigt ovanligt för oss. Första dagen tittade Peter misstänksamt på mig när jag drog in honom i den lilla restaurangen, han fnös föraktfullt när han såg priset, 7,5 euro, i Malmö kostar ju falafeln 15 kr...Men, det var värt varenda krona! Så, när ni är i Paris, ta en sväng till Le Marais, köp en falafel i luckan eller sätt er i de små restaruangerna och käka falafel, jag lovar att det är värt det! Området Le Marais är verkligen helt fantastiskt. Det är som att Paris är fullt av små städer i staden, i just detta kvarter finns kochermat, slakterier, fik, bagerier, och just det, falafelställen. Ett härligt kvarter med andra ord!
 
 

Tant Russins perfekta piroger

 
 
Det finns recept som hänger kvar lite extra, som man bevarar i "det här ska jag komma ihåg att laga facket" och här man väl lagar dem så undrar man varför det inte blivit gjort mycket tidigare. Som de här pirogerna. Första gången jag åt dem var på en bloggträff med ett gäng härliga bloggare i Göteborg. De är det perfekta tillbehöret på en picknick, i lunchlådan eller till lördagsmiddag, som vi hade i helgen. Receptet hittar ni här
 

Peters grekiska paprikor

 
 
När det vankas middag á la Peter händer det rätt ofta att inspirationen hämtas från Grekland. Som de här fyllda paprikorna med massor av fetaost och vitlök. Det här är en sån där rätt man lätt glömmer, tyvärr. Det är ju så lätt att göra och perfekt att ha med i lunchlådan till jobbet. Efter helgens Parisresa och en fullspäckad jobbvecka går jag omkring med en kaffekopp i handen och njuter av att vara hemma, av att höra hundens snarkningar och Peters bökande i köket. Det är skönt att vara bortreset men förbaskat fint att vara hemma!
 
Peters grekiska paprikor till 4 personer
 
8 st stora röda paprikor
150 g köttfärs
3 dl kokt ris
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
2 tsk paprikapulver
salt & peppar
olivolja
200 g fetaost
 
Ringla lite olivolja i en stekpanna och fräs köttfärsen tills den börjar få färg. Hacka löken vitlöken och skär morötterna i små kuber och låt fräsa med köttfärsen. Rör ner riset. Krydda med paprikapulver, salt & peppar. 
Skär av toppen på paprikorna och ställ dem i en ugnsfast form. Fyll paprikorna med köttfärsröran och smula över fetaosten. Ringla över mycket olivolja. Grädda i 150 grader i ca 40 min (det är gott att låta paprikorna bli mjuka och därför låter vi dem stå lite längre i ugnen)

Hipp hipp hurra! Idag är det Trattorias födelsedag!

 
 
Jaha, två års matbloggande. Jösses vad tiden går fort. Och vad många recept det har blivit! Det är en härlig värld, den här bloggvärlden. Jag har fått fina vänner, nätverk, inspiration och inte minst fantastiska läsare de här två åren. Åh vad roligt det är! Jag kommer fortsätta ett tag till... Kolla in ett av mina första recept, basilikabrödet i kruka - en klassiker i karinköket! ;)
 
 

Osötad aprikosmarmelad med vanilj

 
Det här fina receptet på marmelad hittade jag i en av mina favoritkokböcker - Kärlek, timjan och oliver. En marmelad som görs på torkade aprikoser som får ligga i blöt över natten. Perfekt om man inte vill äta söta marmelader. Jag tillsatte vanilj i min marmelad också, mycket gott! Marmeladen håller sig i ett par dagar i kylen.
 
Osötad aprikosmarmelad med vanilj
 
2 dl torkade aprikoser
2 dl vatten
1 krm vaniljpulver (jag köper malda vaniljstänger)
 
Lägg aprikoserna i blöt över natten. Häll bort vattnet och lägg aprikoserna i en kastrull och koka försiktigt upp. Mixa till en puré och häll i vaniljpulvret och låt puttra i ett par minuter till. Förvara i kylen.
Visa fler inlägg