Rabarberflarn

 
Semestern närmar sig. Jag märker det  främst på att jag är mer stressad än vanligt, fastän jag inte behöver. I morse läste jag ett kinesiskt ordspråk i en modetidning (snacka om contradiction in terms...) När man skyndat behöver man vänta på själen löd ordspråket. Så är det ju. Mentalt är jag kvar i början på maj, när terminen är som mest intensiv. Fastän jag inte behöver det kollar jag min mail varje timme osv. Klassiska nära-semestern-syndrom. Ytterligare ett semestertecken är att jag plöjer mattidningar och kokböcker. Detta fyller två funktioner, jag slappnar av och jag får inspiration till att testa nya smaker. Efter en tråkig matvår behöver jag kicka igång mina smaklökar. Jag vill testa nytt, fräscht och sånt som får mig att vilja testa ännu mer. Dagens recept är inte alls nytt, snarare än klassiker. Ett snabblagat rabarberflarn som räddar vilket oväntat besök som helst. (Note to self - köp hem smördeg och lägg i frysen...). Det fina är ju att du såklart kan variera flarnen med de bär du har hemma, jorgubbar passar tex. finfint. Servera flarnen på studs efter att du bakat dem, då är de som allra godast. Husmorstips: De små, tunna rabarberna behöver inte skalas innan du bakar dem men de större, grövre behöver det. Dela dem i mindre stänger så går de snabbare att baka i ugnen.
 
Det här behöver du till 4 flarn:
4 (små) plattor smördeg eller en större rulle
10 små rabarber
1 dl florsocker
1 ägg till penslingen

Skär ut en rund platta från smördegsplattan eller använd en tekopp och tryck ut en cirkel som jag gjorde. Skär rabarbern i ca 7 cm stora bitar. Sikta över florsockret och lägg dem på en plåt. Baka dem i ugnen på 175 grader i ca 10 min tills de är mjuka. Pensla smördegen med äggen och lägg på tre, fyra rabarberbitar på varje platta. Grädda i ca 10 min tills smördegen har rest sig och fått fin färg. Servera med glass eller vaniljsås.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Malin Olofsson:

Mums :D

#2 - - Ida Nilsson:

Åh det här se ju GRYMT gott ut!!

#3 - - Karin O:

Åh vad gott!

#4 - - Katarina:

Smördeg är gott och rabarber är så gott och de här ser väldigt goda ut! Ha det bra, kram!

#5 - - Sandra:

Det där ordspråket fastnade här hos mig, fy vad klokt och sant! Flarnen måste också provas (längtar till min semester som är om två veckor).. Kram

Svar: javisst är det ett bra citat! Jag har funderat rätt mycket på det jag också, jag tycker et märks så här i semestertider att man inte riktigt hunnit med allt...kanske därför man är så trött i början på semestern, likadant varje år...
Karin