Potatispizza med fetaost och mozzarella

 
Midsommar 2013 lider mot sitt slut. Den regnade bort som så många andra midsomrar. Jag kan inte påstå att det har bekymrat varken mig eller Peter särskilt mycket. Vi har myst, myst och myst och fått precis en sån långhelg vi behövde för att ladda våra sedan länge urladdade batterier. När beskedet om att James Gandolfini gått ur tiden kom häromdagen tittade vi på varandra och visste vad som behövde göras. Vi började helt enkelt se om Sopranos, från början - igen. Filmnörden/producenten i mig säger att det manuset är kanske det bästa som skrivits inom tv. Och Gandolfini, ja jösses vad bra han var.
 
Precis som många andra hade vi fasligt många kokta potatisar över från midsommarafton, och vad gör man med dem? I vanliga fall slänger vi ihop mackor med kalla, skivade potatisar, men igår blev det pizza istället. Jag har aldrig någonsin ätit potatispizza men oj vad gott det var! Inspirationen kom härifrån, Levanto i Italien. Jag har förmodligen berättat om den där morgonen hundra gånger, men jag gör det igen. Morgon i juli, 30 grader, hav, Italien, vad äter man till frukost? Jo, nybakad focaccia från det lilla bageriet som säljer godsakerna i lösvikt. Hur mycket vill du ha? Måtta med handen...Med mozzarella eller bara med olivolja...? .Kön ringlade sig långt ut på gatan från det lilla bageriet och dofterna som spred sig därifrån var inte att leka med. Frukosten intogs på en parkbänk i skuggan. Så, tillbaks till potatispizzan, jag gjorde två varianter, en med fetaost och en med mozzarellaost. Vilken som blev godast? Vi kan väl säga att mozzarellavarianten gick åt fortast... De här pizzorna kommer jag göra fler gånger, var så säker. De är helt och hållet min typ av mat, de går att variera i oändlighet, är lätta att göra och passar till så många tillfällen.  varför inte testa chévre, pinjenötter, rosmarin och honung, eller ricotta? 
 
Potatispizza med fetaost och mozzarella 2 st mindre eller 1 stor
 
Pizzadeg
20 g färsk jäst
3 dl vatten
5 1/2-6 dl vetemjöl special
2 msk olivolja
1 nypa salt 
 
Smula ner jästen i vattnet och rör tills den lösts upp. Rör ner salt och olivoja och tillsätt mjölet, lite i taget. Låt degen jäsa i ca 45 min, gärna mer om du har tid. Kavla ut två avlånga pizzor på ett mjölat underlag, eller en stor.
 
Fyllning:
ca 20 st kokta, kalla potatisar
2 vårlökar
1 dl olivolja
100 g mozzarella
100 g fetaost
1 näve blandade örter (t.ex. basilika, persilja och oregano)
salt & peppar
 
Skiva potatisarna tunt och lägg dem på pizzadegen, skär löken i skivor och lägg dem på potatisarna, smula över fetaosten och/eller mozzarellan. Salta lätt och peppra. Ringla över olivolja. Grädda på 225 grader i ca 15-17 min. Strö över färska örter vid servering.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Charlotta:

Här var det märkligt väder - vi hade ställt in oss på ösregn, åska och allt det där men istället blev det überkvavt med lite småskurar, och inte förrän framåt natten blev det orkan och ösregn. Gjorde inte oss så mycket, förutom snapsen var det som en finfin festkväll som alla andra! Men well, så är ju inte jag så mycket för högtider heller...

Svar: Vi är inte mycket för högtider här heller, jag är mest nöjd över att det blev en lugn och skön helg :)
Karin

#2 - - Sandra:

Det ser väldigt gott ut! Hoppas ni hade en fin midsommar, det låter onekligen som det!! Många kramar från skåne

Svar: vi hade en jättefin midsommar, lugn och skönt trots regn. KRAM!
Karin

#3 - - Kim:

Även jag har glufsat i mig världsgod potatispizza i Italien. I någon av Cinque Terre byarna tror jag. Och där kom den som på beställning: Italienlängtet :)

Svar: Italienlängtet är ett kroniskt tillstånd för mig just nu...
Karin

#4 - - Emma:

Det går inte att kommentera ditt översta inlägg! :-( Tänkte i alla fall skriva att det såg gott ut! Men det gör visst allt här ..

Svar: tackar! :)
Karin