Bröd, bullar & kakor, Desserter italiensk maräng pistage franska maräng maräng choklad

Pistagemaränger med choklad

 
 
Säsong 2 av Sopranos är avklarad. Den italienska inspirationen går inte att gå miste på. Vi äter gratinerade aubergines, drömmer om sopranosmackor och pratar konstant om Italien..."kommer du ihåg när.." och så är vi i de toscanska bergen igen eller på en strand vid Gardasjön. Nu till marängerna. Det finns knappast ett land som älskar sina sötsaker som Italien. För oss skandinaver kan det tyckas märkligt att börja dagen med en espresso och ett bakverk, men inte i Italien. Om ni frågar mig innehåller de godaste italienska bakelserna pistagenötter, lägger man då till lite choklad och maräng så är man hemma. De här marängerna är inte gjorda på italiensk maräng där man kokar en sockerlag utan den franska marängen, där man adderar sockret precis som det är. Varenda recept jag läser om maräng innehåller citronsaft, vinäger eller ättika. Jag frågade the master himself, Magnus Johansson, som bland annat varit ansvarig för Nobelfestens desserter i sisådär hundra år, han säger big no no till att tillsätta syra i marängsmeten så jag utesluter det fastän det står i de flesta recept. Tricket med att lyckas med de här marängerna är att låta smeten bli riktigt, riktigt fast och bara snabbt vända ner nötterna och chokladen i smeten - vispa eller rör inte! Var noga med att inte använda pinfärska äggvitor, gärna ägg som är ett par veckor gamla. Om du kan bör du också låta äggvitorna stå framme i rumstemperatur över natten, på så sätt försvinner vattnet och marängen blir ännu bättre.
 
Hur serverar man då de här marängerna? Jag klickade på lite grädde och lade till ett gäng färska jordgubbar. Lycka!
 
Pistagemaränger med choklad 6 stora eller 12 mindre
 
3 äggvitor
2 dl socker
 
50 g pistagenötter
50 g 70-procentig choklad
 
Sätt ugnen på 150 grader. Häll äggvitorna i en ren och torr skål. Tillsätt hälften av sockret och vispa, när äggvitorna börjar skapa ett vitt skum tillsätter du resten av sockret. Vispa på medelhög hastighet tills du har en fast, smidig marängsmet som inte rinner.

Hacka chokladen fint och smält den, hacka pistagenötterna och vänd ner dem tillsammans med chokladen i marängsmeten. Klicka ut maränger på ett bakplåtspapper med hjälp av en sked eller spritsa ut dem. Grädda på 150 grader i ca 50 min, stäng därefter av ugnen och låt dem stå kvar i eftervärmen i ca 1,5 timmar. Förvara marängerna svalt och torrt.
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Helen:

Hej!
Jag fick ett mail ifrån dig att jag vunnit glasskuponger, jag mailade min adress men har varken fått glasskuponger eller hört något annat.

Svar: Hej!då skall jag kolla upp det med dem som anordnat tävlingen, var bra att du hörde av dig!
Karin

#2 - - tina:

Vilka drömmaränger!

Svar: javisst är det! För en marängälskare som mig är det himmelriket :)
Karin

#3 - - Katarina:

Låter otroligt gott med pistagenötter och choklad. Jag brukar inte heller tillsätta vinäger eller citronsaft i marängen.

Svar: ja den kombon är oslagbar! :D
Karin

#4 - - Sara på Vardag.nu:

Hemmagjorda maränger är ju så gott... Så snygga dina är! Något att laga till knytkalaset nästa helg kanske. Tack för tipset!

#5 - - Elena :

Mums!

#6 - - Sebastian:

Låter riktigt gott med den kombon, maränger är ju så gott!

Svar: ja maränger är min favorit! :D
Karin

#7 - - ♛ E R E E K A - Småbarnsliv & träning:

SHIT VAD GOTT!! Nu blir man juh inte precis sugen eller? ;)