Laxröra med citron och örter på Johannas knäckebröd

 
Ingen midsommar utan hembakt knäckebröd. Mitt absoluta favoritrecept hittar ni här - made by the master herself, Johanna. Gör du det här knäckebrödet på en fredag får du vara beredd att sätta en deg på måndag igen, för jag lovar, du kommer inte kunna sluta äta det. Nu till laxen, den rökta. Jag har haft lite svårt för rökt lax. Det kan ha att göra med (dagens understatement) att jag spenderade en sisådär 10 somrar i en fiskaffär  där vi sålde rökt fisk. Röklukten satte sig i både kläder och i skinnet. Det tog några år att bli sugen på rökt fisk igen... Tricket med den här laxröran är att använda sig av massor av frisk citronsaft, då blir den här röran som allra godast. Vill du använda "snittarna" som förätt eller plockmat går det ju bra att göra knäckebrödsbitarna lite mindre.
 
Laxröra med citron och örter
 
100 g rökt lax
1 dl creme fraiche
2 msk majonäs
3 st salladslökar alt 1/3 purjolök
1 knippe dill
1 knippe gräslök
1 citron
salt & peppar
 
Skär laxen i mindre bitar, pressa över rikligt med citronsaft, rör ner creme fraiche, majonnäs och salta och peppra. Hacka dillen, gräslöken, purjon/salladslöken grovt och rör ner. Låt gärna stå i kylen en timmer eller så innan servering.
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Thea:

Det här föll mig verkligen i smaken! Det ser jättegott ut och är perfekt som förrätt! :D

#2 - - Thea:

Hur många är receptet för? :)

Svar: om du skall ha det som förrätt räcker det till 4-6 personer :)
Karin

#3 - - Tove:

Är det purjolök du har på bilden? Ska det vara i också? Örterna du skriver om vilka är det?

#4 - - Tove:

Är det purjolök du har på bilden? Ska det vara i också? Örterna du skriver om vilka är det?

Svar: Hej!jag använde salladslök men det går bra med purjolök också, jag har lagt till det i receptet, såg att det fattades. Jag använde gräslök och dill men det är gott att använda tex. basilika också :) Lycka till!
Karin Högberg