Falafel med mynta och pistagenötter & limeyoghurt

 
Jag skrev ju igår att jag längtade efter nya smaker. Igår fann jag dem! På den här bloggen hittade jag ett recept på falafel som tamigfasen är det godaste jag ätit sedan jag åt falafel i de judiska kvarteren i Paris. Falafel med mynta och pistagenötter - ofattbart gott! Jag kommer laga mängder av dessa i sommar. I vanlig ordning gjorde jag om receptet lite och bytte bland annat ut hjälften av pistagenötterna mot mandlar istället. Jag serverade falafeln i isbergssalladsblad och med en enkel yoghurt smaksatt med lime och så lite grönsaker på det. Det här med att servera falafel i salladsblad är ett genidrag om ni frågar mig som är så trött på bröd, jo jag har förätit mig på det de senaste veckorna... Om falafeln var omtyckt här hemma? Jaaa!
 
Mina falaflar blev inte lika runda och fina som i originalreceptet, men vad gör det tänker jag. Nästa gång tillsätter jag förmodligen lite mer mjöl för att få en fastare konsistens, mitt tips; testa dig fram!
 
Falafel med mynta och pistagenötter ca 12 st eller 24 mindre
 
4 dl kokta kikärtor
1,5 dl pistagenötter
1 dl mandel
2 vitlöksklyftor
1/2 rödlök
2 msk vetemjöl
1 näve färsk mynta
1 näve färsk persilja
1 tsk spiskummin
1 skvätt olivolja
salt & peppar
 
Häll samtliga ingredinser i en mixar och mixa till en slät smet, smaka av med salt och peppar. Rulla eller klicka ut falafeln på en plåt med bakplåtspapper. Grädda på 200 grader i ca 15 min. I originalreceptet står det att man skall vända på dem var 5:e minut, det kan dock vara svårt om smeten är för lös. Det gick finfint att grädde dem ändå.
 
Limeyoghurt
1 lime - skal och saft
2 dl turkisk yoghurt
salt & peppar
 
Riv ner limeskalet i youghurten, smaka av med salt och peppar. Förvara i kyl.
 
 
 
Uppskattat av samtliga i familjen...
 
 
 
 
 
 
#1 - - milla:

Åh falafel, älskar falafel detta recept sparar jag:)

#2 - - Bland bakverk och kastruller:

Falafel som är så gott. Det åt jag mycket när jag var i Israel för många år sen. Falafens hemland. Man fick det i pitabröd med hoummus och en väldigt stark chiliolja. Det var grejer det!!! Nu blev jag sugen på att göra dessa hemma!!

Svar: Den där chilioljan är jag helt besatt av, vi har ätit den i de judiska kvarteren i paris och jäklar vad god den är!
Karin

#3 - - Paulina Suonvieri:

det är farligt att kolla på så här god mat hela tiden. då vill man ju också äta hela tiden ;)...

#4 - - Sara på Vardag.nu:

Falafel kan jag få såna galna cravings på ibland... Känns nyttigt, men kanske inte om man friterar dem och serverar i bröd med massa sås... Att göra dem i ugnen är ju smart, likaså att servera i salladsblad. Bra tips! :)