Bräserad fänkål med saffran och körsbärstomater

 
Måndag. Jag kan inte riktigt beskriva hur skönt det var att komma hem och dra på sig klänning, sätta sig på trappan och äta den här rätten. Lätt och rustik på samma gång. Mustig saffran i kombination med fräsch fänkål. Och så lite torsk på det. Den här rätten är en hybrid av min franska fisksoppa och två recept, ett av Markus Aujalay  och ett från Green Kitchen Stories. Det kändes som ett bra alternativ till att ställa sig och koka fisksoppa. 20 min så var det klart. Bra för en måndagsmiddag. Det har tagit tid för mig att lära mig uppskatta fänkål, för tio år sedan tyckte jag inte alls om denna lakritsdoftande grönsak. Nu tycker jag den är fantastisk. Tillsammans med saffran blir den himmelsk!
 
Bräserad fänkål till två personer
 
2 stora fänkål(ar?)
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 påse saffran
1 burk körsbärstomater
2 dl vatten
1 lagerblad
salt & peppar
olivolja
 
Skär löken i klyftor, skär av den grova stammen på fänkålen och skär även den i klyftor. RIngla lite olivolja i en panna och lägg i lök och saffran. Låt fräsa någon minut och lägg därefter i fänkålen och låt den få färg. Häll över tomaterna, vattnet, hacka vitlöken och lägg i pannan, salta och peppra. Låt puttra i ca 15 min.
Servera med kött, fisk eller kyckling.