Peters pasta med bacon

 
 
Det är faktiskt inte bara jag som lagar mat i vårt gräddvita kök. Det händer att Mr P himself ställer sig vid spisen. Hans paradrätt är gryta, gärna med hemliga ingredienser, jag får absolut inte reda på vad han har kryddat med... I julas införde han det där med att baka tysk Stolle, en sån där tung fruktkaka med en massa florsocker på. Inte min favorit direkt men det där med traditioner gillar jag. Och att Peter bakar kaka... Igår blev det varken gryta eller tysk kaka utan en supersnabb baconpasta. Snabbt och gott, speciellt med färsk pasta. Det går förstår lika bra att använda torkad pasta.
 
I övrigt: blå himmel. sol, och ett helt gäng med vänner på intåg...trevlig söndag på er!
 
Peters pasta med bacon till 2 personer
 
1 gul lök
1 vitöksklyfta
100 g bacon
3 dl grädde
2 tsk tomatpuré
salt & peppar
olivolja
 
Ringla lite olivolja i en het panna. Hacka löken och vitlöken och fräs tills den börjar få färg. Tag ur löken ur pannan och tillsätt istället baconet som du skurit i mindre bitar. Fräs tills det börjar få färg och tillsätt därefter lök, grädde och tomatpuré. Salta och peppra och låt puttra i ett par minuter. Koka pastan och blanda samman med såsen, servera direkt.
 
 
 
Bröd, bullar & kakor, Desserter italiensk maräng pistage franska maräng maräng choklad

Pistagemaränger med choklad

 
 
Säsong 2 av Sopranos är avklarad. Den italienska inspirationen går inte att gå miste på. Vi äter gratinerade aubergines, drömmer om sopranosmackor och pratar konstant om Italien..."kommer du ihåg när.." och så är vi i de toscanska bergen igen eller på en strand vid Gardasjön. Nu till marängerna. Det finns knappast ett land som älskar sina sötsaker som Italien. För oss skandinaver kan det tyckas märkligt att börja dagen med en espresso och ett bakverk, men inte i Italien. Om ni frågar mig innehåller de godaste italienska bakelserna pistagenötter, lägger man då till lite choklad och maräng så är man hemma. De här marängerna är inte gjorda på italiensk maräng där man kokar en sockerlag utan den franska marängen, där man adderar sockret precis som det är. Varenda recept jag läser om maräng innehåller citronsaft, vinäger eller ättika. Jag frågade the master himself, Magnus Johansson, som bland annat varit ansvarig för Nobelfestens desserter i sisådär hundra år, han säger big no no till att tillsätta syra i marängsmeten så jag utesluter det fastän det står i de flesta recept. Tricket med att lyckas med de här marängerna är att låta smeten bli riktigt, riktigt fast och bara snabbt vända ner nötterna och chokladen i smeten - vispa eller rör inte! Var noga med att inte använda pinfärska äggvitor, gärna ägg som är ett par veckor gamla. Om du kan bör du också låta äggvitorna stå framme i rumstemperatur över natten, på så sätt försvinner vattnet och marängen blir ännu bättre.
 
Hur serverar man då de här marängerna? Jag klickade på lite grädde och lade till ett gäng färska jordgubbar. Lycka!
 
Pistagemaränger med choklad 6 stora eller 12 mindre
 
3 äggvitor
2 dl socker
 
50 g pistagenötter
50 g 70-procentig choklad
 
Sätt ugnen på 150 grader. Häll äggvitorna i en ren och torr skål. Tillsätt hälften av sockret och vispa, när äggvitorna börjar skapa ett vitt skum tillsätter du resten av sockret. Vispa på medelhög hastighet tills du har en fast, smidig marängsmet som inte rinner.

Hacka chokladen fint och smält den, hacka pistagenötterna och vänd ner dem tillsammans med chokladen i marängsmeten. Klicka ut maränger på ett bakplåtspapper med hjälp av en sked eller spritsa ut dem. Grädda på 150 grader i ca 50 min, stäng därefter av ugnen och låt dem stå kvar i eftervärmen i ca 1,5 timmar. Förvara marängerna svalt och torrt.
 
 
 
 
 
 
 
 

Laxröra med citron och örter på Johannas knäckebröd

 
Ingen midsommar utan hembakt knäckebröd. Mitt absoluta favoritrecept hittar ni här - made by the master herself, Johanna. Gör du det här knäckebrödet på en fredag får du vara beredd att sätta en deg på måndag igen, för jag lovar, du kommer inte kunna sluta äta det. Nu till laxen, den rökta. Jag har haft lite svårt för rökt lax. Det kan ha att göra med (dagens understatement) att jag spenderade en sisådär 10 somrar i en fiskaffär  där vi sålde rökt fisk. Röklukten satte sig i både kläder och i skinnet. Det tog några år att bli sugen på rökt fisk igen... Tricket med den här laxröran är att använda sig av massor av frisk citronsaft, då blir den här röran som allra godast. Vill du använda "snittarna" som förätt eller plockmat går det ju bra att göra knäckebrödsbitarna lite mindre.
 
Laxröra med citron och örter
 
100 g rökt lax
1 dl creme fraiche
2 msk majonäs
3 st salladslökar alt 1/3 purjolök
1 knippe dill
1 knippe gräslök
1 citron
salt & peppar
 
Skär laxen i mindre bitar, pressa över rikligt med citronsaft, rör ner creme fraiche, majonnäs och salta och peppra. Hacka dillen, gräslöken, purjon/salladslöken grovt och rör ner. Låt gärna stå i kylen en timmer eller så innan servering.
 
 
 
 
 
 
 

Potatispizza med fetaost och mozzarella

 
Midsommar 2013 lider mot sitt slut. Den regnade bort som så många andra midsomrar. Jag kan inte påstå att det har bekymrat varken mig eller Peter särskilt mycket. Vi har myst, myst och myst och fått precis en sån långhelg vi behövde för att ladda våra sedan länge urladdade batterier. När beskedet om att James Gandolfini gått ur tiden kom häromdagen tittade vi på varandra och visste vad som behövde göras. Vi började helt enkelt se om Sopranos, från början - igen. Filmnörden/producenten i mig säger att det manuset är kanske det bästa som skrivits inom tv. Och Gandolfini, ja jösses vad bra han var.
 
Precis som många andra hade vi fasligt många kokta potatisar över från midsommarafton, och vad gör man med dem? I vanliga fall slänger vi ihop mackor med kalla, skivade potatisar, men igår blev det pizza istället. Jag har aldrig någonsin ätit potatispizza men oj vad gott det var! Inspirationen kom härifrån, Levanto i Italien. Jag har förmodligen berättat om den där morgonen hundra gånger, men jag gör det igen. Morgon i juli, 30 grader, hav, Italien, vad äter man till frukost? Jo, nybakad focaccia från det lilla bageriet som säljer godsakerna i lösvikt. Hur mycket vill du ha? Måtta med handen...Med mozzarella eller bara med olivolja...? .Kön ringlade sig långt ut på gatan från det lilla bageriet och dofterna som spred sig därifrån var inte att leka med. Frukosten intogs på en parkbänk i skuggan. Så, tillbaks till potatispizzan, jag gjorde två varianter, en med fetaost och en med mozzarellaost. Vilken som blev godast? Vi kan väl säga att mozzarellavarianten gick åt fortast... De här pizzorna kommer jag göra fler gånger, var så säker. De är helt och hållet min typ av mat, de går att variera i oändlighet, är lätta att göra och passar till så många tillfällen.  varför inte testa chévre, pinjenötter, rosmarin och honung, eller ricotta? 
 
Potatispizza med fetaost och mozzarella 2 st mindre eller 1 stor
 
Pizzadeg
20 g färsk jäst
3 dl vatten
5 1/2-6 dl vetemjöl special
2 msk olivolja
1 nypa salt 
 
Smula ner jästen i vattnet och rör tills den lösts upp. Rör ner salt och olivoja och tillsätt mjölet, lite i taget. Låt degen jäsa i ca 45 min, gärna mer om du har tid. Kavla ut två avlånga pizzor på ett mjölat underlag, eller en stor.
 
Fyllning:
ca 20 st kokta, kalla potatisar
2 vårlökar
1 dl olivolja
100 g mozzarella
100 g fetaost
1 näve blandade örter (t.ex. basilika, persilja och oregano)
salt & peppar
 
Skiva potatisarna tunt och lägg dem på pizzadegen, skär löken i skivor och lägg dem på potatisarna, smula över fetaosten och/eller mozzarellan. Salta lätt och peppra. Ringla över olivolja. Grädda på 225 grader i ca 15-17 min. Strö över färska örter vid servering.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Buffé, Fest, Sallader & grönsaker, Vegetariskt midsommar jordgubbar sallad fetaost sparris linser vegetariskt

Midsommarsallad med jordgubbar, feta och sparris

 
Glad midsommar på er! Här på västkusten har vi tryckande värme och väldigt tung luft, jag räknar med att det kommer komma ett ordentligt åskväder på eftermiddagen...I övrigt bakar vi det obligatoriska midsommarknäckebrödet - tack Johanna för dina underbara recept! Jag har inte så stora krav på midsommarmaten, ge mig en bit knäckebröd med havssalt och smör och lite matjesill så är jag nöjd.
 
Har du panik inför midsommarmaten? Vill du laga något som inte är traditionsenlig midsommarmat men som är fantastiskt gott och sprängfylld med goda smaker? Då är det här receptet för dig...En matig sallad med linser, fetaost, sparris och jordgubbar, massor med färska örter och så lite fräsch dressing med citron och olivolja på det! Passar alldeles perfekt till grillat, på buffén eller precis som den är. Var inte rädd för att använda jordgubbar i den här salladen, det är dem som gör det lilla, lilla extra.
 
Midsommarsallad med jordgubbar, feta och sparris
 
4 dl kokta gröna linser
4 stora nävar blandad sallad, tex, ruccola, babyspenat...
100 g fetaost
20 st cocktailtomater
1 knippe sparris
2 vårlökar
20 st jordgubbar
1 näve färsk bladpersilja
1 näve färsk basilika
1 näve färsk mynta
 
Till dressingen:
1 citron (saften)
1 dl olivolja
grovmalen svartpeppar, havssalt
 
Börja med att koka linserna, låt dem inte bli för mjuka, tänk al dente. Låt dem rinna av och svalna. Vill du göra en supersnabb sallad använder du färdigkokta linser. Koka därefter sparrisen i saltat vatten. Låt dem svalna och dela dem sedan i tre bitar. Skiva tomater och lök och lägg upp sallad, linser, tomater och sparris på ett fat. Smula över fetaost och avsluta med jordgubbar och riv sönder örterna grovt och strö över. Blanda samman citronsaft, olivolja och salt och peppar och ringla över salladen vid servering. Tada!
 
 
 
 

Svamppaj med soja & mandelmjöl

 
Jaha, då var det midsommar igen då och allt vad det innebär. För oss innebär det inte så mycket mer än mys och god mat. Jag brukar få en del mail vid högtider, speciellt i studenttider och midsommartider, som alltid innehåller frågor om mat som funkar till många. Det här är ett sånt recept. En svamppaj bakad med glutenfri pajdeg. Många flugor i en smäll vill säga. Pajen funkar alldeles utmärkt att äta lite ljummen. Servera den precis som den är, på buffén eller med en god sallad och ett gott bröd. Vill du komplettera med ytterligare en paj, tycker jag du skall testa min mammas keso och räkpaj. Ett tips är att göra pajerna i en muffinsplåt, det går snabbt och är hur smidigt som helst!
 
Idag står sill och blominköp på schemat - hej och hå. Hoppas ni har en fin daninnanmidsommardag och inte stressar alltför mycket!  <3
 
Svamppaj med soja & mandelmjöl (en stor paj eller 6.8 mindre)
 
150 g rumstempererat smör
1,5 dl kesella
6 dl sojamjöl
2 dl mandelmjöl
1 nypa salt
 
Tärna smöret och blanda samman med sojamjöl, mandelmjöl, salt och kesella. Låt degen vila i ca 20 min i kylen, det gör den lättare att hantera. Kavla eller tryck ut degen i pajformen/formarna och förgrädda på 175 grader i ca 5 min, var försiktig, den här pajdegen gräddas snabbare än de som innehåller vetemjöl!
 
Fyllning:
200 g champinjoner eller blandad svamp
1 rödlök/vårlök
1 vitlöksklyfta
10-15 körsbärstomater
1 knippe färsk basilika
1 skvätt citronsaft
olivolja
 
3 ägg
3 dl mjölk
5 dl riven ost
peppar & salt
 
Skär svampen och löken i tunna skivor, fräs i olivolja tills svampen blivit av med vätskan och fått fin färg. Pressa ner vitlöksklyftan. salta och peppra och pressa ner lite citronsaft. Fyll pajformen med svampröran. vispa samman ägg, mjölk salt och peppar, häll över svampen, avsluta med riven ost och skivade körsbärstomater. Grädda på 175 grader i ca 12-15 min. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Öppen cheesecake med mascarpone, jordgubbar & lime

 
Mer Calais. Mer picknick. Öppen cheesecake med härligt krämig mascarpone smaksatt med råsocker och lime och så lite jordgubbar och smulade kex på det. Finfint. En perfekt efterrätt att göra till buffén också eftersom den är så lätt att göra och är enkel att förbereda.
 
Idag börjar det märkas att det snart är midsommar, sommargäster börjar anlända, vi har plockat fram utemöblerna (sist av alla) och jag har börjat fundera på vilket bröd jag skall baka till midsommar, vansinnigt viktiga grejer det där! Det kommer bli tunnbröd presic som vanligt och ett gott knäckebröd...traditioner är traditioner...
 
Öppen  cheesecake med mascarpone, jordgubbar & lime 6 st
 
200 g mascarponeost
1 dl grekisk yoghurt
3 msk råsocker
1 lime, skal och saft
4 dl skivade jordgubbar
12 digestivekex
 
Blanda mascarpone, yoghurt, socker och river ner limskal och pressa i saften. Skiva jordbubbarna och krossa kexen, lättast är att lägga dem i en plastpåse och lätt smula sönder dem med skaftet på en kniv.
Varva mascarponesmeten, jordgubbar och kex. Förvara i kylen.
 
 
 
 
 
 

Bräserad fänkål med saffran och körsbärstomater

 
Måndag. Jag kan inte riktigt beskriva hur skönt det var att komma hem och dra på sig klänning, sätta sig på trappan och äta den här rätten. Lätt och rustik på samma gång. Mustig saffran i kombination med fräsch fänkål. Och så lite torsk på det. Den här rätten är en hybrid av min franska fisksoppa och två recept, ett av Markus Aujalay  och ett från Green Kitchen Stories. Det kändes som ett bra alternativ till att ställa sig och koka fisksoppa. 20 min så var det klart. Bra för en måndagsmiddag. Det har tagit tid för mig att lära mig uppskatta fänkål, för tio år sedan tyckte jag inte alls om denna lakritsdoftande grönsak. Nu tycker jag den är fantastisk. Tillsammans med saffran blir den himmelsk!
 
Bräserad fänkål till två personer
 
2 stora fänkål(ar?)
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 påse saffran
1 burk körsbärstomater
2 dl vatten
1 lagerblad
salt & peppar
olivolja
 
Skär löken i klyftor, skär av den grova stammen på fänkålen och skär även den i klyftor. RIngla lite olivolja i en panna och lägg i lök och saffran. Låt fräsa någon minut och lägg därefter i fänkålen och låt den få färg. Häll över tomaterna, vattnet, hacka vitlöken och lägg i pannan, salta och peppra. Låt puttra i ca 15 min.
Servera med kött, fisk eller kyckling.
 
 
 
 
 
 

Falafel med mynta och pistagenötter & limeyoghurt

 
Jag skrev ju igår att jag längtade efter nya smaker. Igår fann jag dem! På den här bloggen hittade jag ett recept på falafel som tamigfasen är det godaste jag ätit sedan jag åt falafel i de judiska kvarteren i Paris. Falafel med mynta och pistagenötter - ofattbart gott! Jag kommer laga mängder av dessa i sommar. I vanlig ordning gjorde jag om receptet lite och bytte bland annat ut hjälften av pistagenötterna mot mandlar istället. Jag serverade falafeln i isbergssalladsblad och med en enkel yoghurt smaksatt med lime och så lite grönsaker på det. Det här med att servera falafel i salladsblad är ett genidrag om ni frågar mig som är så trött på bröd, jo jag har förätit mig på det de senaste veckorna... Om falafeln var omtyckt här hemma? Jaaa!
 
Mina falaflar blev inte lika runda och fina som i originalreceptet, men vad gör det tänker jag. Nästa gång tillsätter jag förmodligen lite mer mjöl för att få en fastare konsistens, mitt tips; testa dig fram!
 
Falafel med mynta och pistagenötter ca 12 st eller 24 mindre
 
4 dl kokta kikärtor
1,5 dl pistagenötter
1 dl mandel
2 vitlöksklyftor
1/2 rödlök
2 msk vetemjöl
1 näve färsk mynta
1 näve färsk persilja
1 tsk spiskummin
1 skvätt olivolja
salt & peppar
 
Häll samtliga ingredinser i en mixar och mixa till en slät smet, smaka av med salt och peppar. Rulla eller klicka ut falafeln på en plåt med bakplåtspapper. Grädda på 200 grader i ca 15 min. I originalreceptet står det att man skall vända på dem var 5:e minut, det kan dock vara svårt om smeten är för lös. Det gick finfint att grädde dem ändå.
 
Limeyoghurt
1 lime - skal och saft
2 dl turkisk yoghurt
salt & peppar
 
Riv ner limeskalet i youghurten, smaka av med salt och peppar. Förvara i kyl.
 
 
 
Uppskattat av samtliga i familjen...
 
 
 
 
 
 

Rabarberflarn

 
Semestern närmar sig. Jag märker det  främst på att jag är mer stressad än vanligt, fastän jag inte behöver. I morse läste jag ett kinesiskt ordspråk i en modetidning (snacka om contradiction in terms...) När man skyndat behöver man vänta på själen löd ordspråket. Så är det ju. Mentalt är jag kvar i början på maj, när terminen är som mest intensiv. Fastän jag inte behöver det kollar jag min mail varje timme osv. Klassiska nära-semestern-syndrom. Ytterligare ett semestertecken är att jag plöjer mattidningar och kokböcker. Detta fyller två funktioner, jag slappnar av och jag får inspiration till att testa nya smaker. Efter en tråkig matvår behöver jag kicka igång mina smaklökar. Jag vill testa nytt, fräscht och sånt som får mig att vilja testa ännu mer. Dagens recept är inte alls nytt, snarare än klassiker. Ett snabblagat rabarberflarn som räddar vilket oväntat besök som helst. (Note to self - köp hem smördeg och lägg i frysen...). Det fina är ju att du såklart kan variera flarnen med de bär du har hemma, jorgubbar passar tex. finfint. Servera flarnen på studs efter att du bakat dem, då är de som allra godast. Husmorstips: De små, tunna rabarberna behöver inte skalas innan du bakar dem men de större, grövre behöver det. Dela dem i mindre stänger så går de snabbare att baka i ugnen.
 
Det här behöver du till 4 flarn:
4 (små) plattor smördeg eller en större rulle
10 små rabarber
1 dl florsocker
1 ägg till penslingen

Skär ut en rund platta från smördegsplattan eller använd en tekopp och tryck ut en cirkel som jag gjorde. Skär rabarbern i ca 7 cm stora bitar. Sikta över florsockret och lägg dem på en plåt. Baka dem i ugnen på 175 grader i ca 10 min tills de är mjuka. Pensla smördegen med äggen och lägg på tre, fyra rabarberbitar på varje platta. Grädda i ca 10 min tills smördegen har rest sig och fått fin färg. Servera med glass eller vaniljsås.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg