Risotto med kronärtskocka & salvia

 
Handen på hjärtat - jag är inte helt nöjd med den här risotton. Smakerna var finfina med konsistensen, nej, inte bra. Om du testar det här receptet, se till att få risotton riktigt, riktigt krämig, då är den som bäst! Hemligheten till krämigheten är tillsätta vätska som inte helt fått koka in i riset när du tillsätter parmesanen. Var inte rädd för att tillsätta mer vätska än vad som står i receptet, se bara till att riset behåller sin kärna och inte blir sönderkokt. Jag har ätit både min bästa och sämsta risotto i Italien. Den bästa? I en liten by i de Toscanska bergen. Den sämsta? På en restaurang i Florens. Ett turisthak där kocken hade tillsatt bitar av parmesan formade som blommor i risotton. Kyparen blev förförad över att jag inte åt upp min risotto och bjöd på kalaset....
 
Idag är det jag som hasar omkring i mysbyxor och tar det lugnt. Jag har feber och är allmänt seg. Inte för att det gör så mycket. Utanför fönstret är det grått och 15 grader kallt varmt. Att jag dessutom lånat böckar skrivna av min favoritförfattare gör inte saken sämre. 
 
Risotto med kronärtskocka till 4 personer
 
6 dl avorioris
2 stora scharlottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 dl vitt vin
ca 1 liter vatten
6 st bottnar från kronärstkockor
ca 15 champinjoner
1 zucchini
2 dl riven parmessan
50 g smör
salt & peppar
grönsaksbuljong
olivolja
1 näve färsk salvia

Häll olivolja i en kastrull, fräs den hackade löken och vitlöken på svag värme tills den är mjuk, tillsätt riset och låt det fräsa ett par minuter. Häll i vitt vin, 1/3 av vattnet, buljong, och salta och peppra. Låt koka under omrörning på svag värme, tillsätt vatten efter hand som riset kokar. När riset är genomkokt tillsätter du parmesanosten och smöret.  Skiva svampen och zycchinin och fräs i smör tills de fått in färg, på slutet skivar du kronärtskockan och låter fräsa med en stund i pannan, tillsätt därefter grönsakerna risotton. Smaka av med salt och peppar och färsk salvia. Tada!
 
 
 
 
 
#1 - - Karin O:

Oh så gott!