Kardemummaflätor

 
Det finns vissa saker jag bakar alldeles för sällan. Som vetebröd, eller bullar och dessa kardemummaflätor. Jag vet inte vad det är som gör att jag hoppar över dem, under min studenttid gick ryktet snabbt att det var i min lilla etta på Riddaregatan det serverades bullar under pluggandet. Jag vet inte hur många plåtar kanelbullar jag har bakat under mina sex år på universitetet. De har tagit mig igenom juridik, ekonomi, beteendeveteskap, filmproduktion...ja jösses. Hursomhelst, häromdagen bakade jag kardemummaflätor, ett par rejäla flätor fyllda med smör, socker och mycket kardemumma. Allra godast smakar de till ett glas mjölk och om du mot förmodan skulle få några bitar över som är torra och tråkiga, släng dem inte, gör skorpor istället. Jag brukar låta smöret bli mjukt istället för att smälta det, har fått för mig att bullarna blir saftigare då.
 
Idag står makrillfiske på agendan - igen! Den här gången tänker jag få med mig några rackare hem och slänga på grillen....
 
Kardemummaflätor 2 st
 
50 g jäst
5 dl mjölk
150 g mjukt smör
1,5 dl strösocker
1,2-1,4 l vetemjöl
2 tsk kardemumma (efter smak)
 
Fyllning:
100 g mjukt smör
1 dl socker
1 msk kardemumma
 
1 ägg till pensling
pärlsocker
 
Rör ut jästen i mjölken (du behöver inte värma mjölken), rör därefter ner smöret, sockret, kardemumman och tillsätt först hälften av mjölet och bearbeta in i degen, tillsätt resten av mjölket med spara ca 1 dl till utbakning, degen skall vara smidig och inte kletig när du låter den jäsa. Jäs i ca 45 min under bakduk. Kavla ut två st rektanglar på mjölat bord. Rör samman socker, smör och kardemumma och bred ut i mitten på rektangeln. Skär därefter remsor som är ca 2 cm breda på varje sida om mitten där fyllningen ligger (se bild). Fläta samman bitarna och låt flätorna jäsa i ca 30 min. Vispa upp ägget lätt och pensla flätorna och strö över pärlsocker. Grädda på 200 grader i ca 25-30 min.
 
 
 
 
 
#1 - - Darksess:

Vad gott! :D

#2 - - Plommonet:

Älskade bullar, i alla former! Jag lärde mig nyss tricket att mojsa ihop allt till fyllningen på en gång och inte bre ut en sak i taget - då blev det de godaste kanelbullarna jag baka någonsin. Bullfläta är så himla fint, speciellt som gå-bort-present. Jag får bjuda bort mig någonstans snart och ta med en kardemummafläta! :)

Svar: ja det är lustigt att det gör så stor skillnad, samma sak med att ha i mjukt smör istället för smält :)
Karin

#3 - - HemkäraHanna:

Då jag inte är så förtjust i just kardemumma så blir det mest vaniljbullar här i huset. Men det brukar gå åt det med. :)
Sv: Vad roligt att du unnar dig att läsa, läsa och läsa! just nu läser jag "Konsten att vara kvinna" av Caitlin Moran. Senast läst var Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz, Göran Rosenberg, "Känslan av ett slut" av Julian Barnes.
I övrigt så är Ken Follett, Wilbur Smith och Joyce Carol Oates favoritförfattare. Även Imre Kertez och då kanske i synnerhet Mannen utan öde. Niceville och Damernas detektivbyrå är ju fantastiska böcker, men dem har du nog redan läst.
Hoppas något tips var sedan tidigare oläst.

Svar: Åh tusen tack! Det här var precis vad jag behövde! Jag har aldrig läst Wilbur Smith, har fingrat på böckerna många gånger men det har aldrig blivit av. Niceville var underbar men jag har faktiskt bara läst en av Damernas detektivbyrå så där finns ju en del att ta av... :D
Karin

#4 - - fia:

Äntligen kom det där receptet. Yey! I morgon blir det att fläta till :) MUMS!
Kram
Fia

Svar: haha vad bra! Mr P blev för övrigt väldigt stolt över att du hade lagat hans pastarecept...så stolt att han till och med trodde att jag hade mutat dig att säga att det var gott haha! :D
Karin

#5 - - Malin:

Tack för ett fantastiskt recept!
Dessa blev de godaste bullarna jag gjort! Eller tom det godaste bakverket jag gjort. Min sambo tyckte det också!
Nu är vi så proppmätta av bullar att vi rullar fram, haha.
Ha det bra!

Svar: Men vad roligt! Härligt när man kan prova nya recept med fint resultat :)
Karin

#6 - - Elisabeth - Saker jag bakar:

Åh vilken snygg fläta. Jag älskar kardemumma!

#7 - - Sofia:

Mjukt smör? Ej varm mjölk? Blir degen bra konsistens och jäser degen då? Detta var isf en nyhet för mig :-)