Semifreddo med mascarpone, jordgubbar & ladyfingers

 
Världens bästa efterrätt. Det blir inte krämigare och godare än så här. Och dessutom verkar alla älska den. Att den är lätt att göra och förbereda gör ju inte saken sämre. Låt dig inte avskräckas av att du behöver vispa i tre olika skålar, det är så värt det... Ytterligare en variant på semifreddo, den här med maränger och choklad hittar du här.
 
Jag älskar att bjuda på mat och att bjuda någon som härliga Henrik som älskar mat lika mycket som vi gör är så roligt! Jag vågar nog påstå att både Henrik och Peter var nöjda med den här efterrätten... Btw, kolla in Henriks blogg och snygga designshop - på egen risk, man vill nämnligen ha precis allt...
 
Semifreddo med mascarpone, jordgubbar & ladyfingers
5 dl vispgrädde
3 äggvitor
3 äggulor
100 g mascarponeost
2 dl socker
3 dl jordgubbar
10 st ladyfingers (avlånga kex som används till tiramisu)
 1 nypa vaniljpulver (jag använder det ekologiska)
 
Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Vispa därefter äggvitorna med någon matsked socker tills du har en fast marängsmet. Vispa slutligen  grädden och vispa även ner mascarponen när grädden har tjocknat. Blanda grädden med äggulorna och vänd därefter ner marängsmeten. Krossa kexen och vänd ner i smeten. Mixa jordgubbrna och vänd ner hälften i smeten, resten varvar du med smeten i formen. Lägg plastfolie i en ungsform och häll i smeten, Frys i ca 2-3 timmar och låt tina lite innan servering.
 
 
 
 
 

Tomatsås med paprika

 
Vi har ätit oss igenom stora delar av Italien, jag och Peter. Det känns lite som ett måste att testa en ny tomatsås varje gång vi är där, de smakar olika beroende på vilken region man befinner sig i. Med socker, utan socker. Med basilika, utan basika.  Ja ni fattar. Det här är receptet på vår tomatsås, spetsad med paprika, den är precis så fräsch men samtidigt mustig som jag älskar. Det kan låta torftigt med pasta och tomatsås men nej! Det är ju så gott och tillsammans med en god parmesanost kan jag äta detta nästa 7 dagar i veckan. Så det så.
 
Så kom den då, värmeböljan. Vi orkar knappt röra på oss mer än att gå ner till båten och åka ut till en holme eller fiska makrill. Det är sköna dagar  och jag njuter i fulla drag. Önskar er alla en riktigt fin fredag!
 
Tomatsås till 4 personer
 
450 g färska tomater (gärna ekologiska)
1 gul paprika
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1/2 tsk socker
salt & peppar

Hacka löken och vitlöken och fräs den på låg värme tills den mjuknat. Hacka tomater och paprika grovt och låt dem fräsa med ett par minuter. Mixa till en slät sås och salta och peppra och smaka av med socker. Låt puttra i ca 20 min och servera därefter med pasta.
 
 
 
 
 
 

Plättar med bovete och banan

 
Sommarmat när det är som bäst. Snabbt och enkelt. De här plättarna funkar som frukost, lunch eller mellanmål. Allra helst tar jag med dem på en holme och äter dem efter jag har doppat mig. Bovetemjöl har blivit något av en standardvara i vårt skafferi. Jag använder det hela bovetet till gröt och flingor eller finmalet mjöl i pannkakor och bröd, det funkar finfint.
 
Jag hade tänkt skriva en lång radda om båtturer, salt vatten och klippor men orden verkar ha gått på semester. Ha en riktigt skön tisdag kamrater, det skall jag ha!
 
Plättar med bovete och banan ca 20 st
 
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl bovetemjöl
2 dl mjölk
1 banan
2 tsk socker (kan uteslutas)
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
smör till stekning
 
Kör samtliga ingredienser i en mixer tills du har en slät pannkakssmet, Om du inte har en mixer mosar du bananen fint, blandar med ägg, de torra ingredienserna och hälften av mjölken, på så sätt är det lättare att vispa ut klumparna, tillsätt resten av mjölken och vispa tills du har en slät pannkakssmet. Smält smör i stekpannan och grädda plättarna tills de har fin färg.
 
 
 
 

Grillade ostron

 
Igår hade vi en sån där dag som kommer läggas i mappen "dagar att minnas av sommaren 2013". Blå himmel, sol, hav och bad. Och så ostronplockning. Numera finns det (tydligen) gott om ostron, både japanska och skandinaviska i vikarna på västkusten och vi passade på att plocka några igår för att testa. Istället för att äta dem råa testade vi att grilla dem vilket var riktigt gott. Principen med ostron är densamma som med musslor, är de öppna när du plockar dem skall de slängas och om de inte öppnas när du tillagar dem skall de också kasseras.
 
Det blir förmodligen en båttur även idag. Få saker är så rogivande som att puttra fram i vår lilla eka, blunda, lyssna på havet och känna doften av salt. Hoppas ni har en fin söndag!
 
Grillade ostron
 
färska ostron (ränka 3-4 ostron/ person)
olivolja
bladpersilja
ev tabasco
 
Låt grillen bli riktigt varm, lägg därefter ostronen på gallret och lägg gärna på ett lock. Grilla i ca 15.20 min tills ostronen öppnat sig, de som inte öppnat sig kastar du. Bryt upp ostronen, lägg dem på ett fat och ringla över lite olivolja och toppa med grovhackad persilja. Servera med tabasco.
 
 
 
 
 
 
 

Böndipp med chili & vitlök

 
Jag har gått in i något som inte kan vara något annat än semesterkoma. Kommer på mig själv med att inte ha bloggat på några dagar, knappt ens tänkt på det och då, då är jag rätt avkopplad. Jag älskar att blogga, tro inget annat, men den senaste veckan har jag liksom kopplat bort. Fiskat, badat en massa, snorklat efter mina glasögon som blåste i vattnet (huga!) och plöjt en massa gamla mattidningar i jakten på ny inspiration. Maten har mest bestått av pasta med god tomatsås och en och annan tallrik med yoghurt och jordgubbar. Helt ok. Som ni vet bakar jag rätt mycket bröd här hemma och jag gillar att steka det i lite olivolja när det är några dagar gammalt och börjar bli torrt. Den här böndippen passar utmärkt att bre på en grillad macka, eller varför inte till sallad eller att dippa grönsaker i. Vill du ha den lite lösare tillsätter du bara lite mer olivolja.
 
Böndipp med chili & vitlök
 
2 dl stora vita bönor
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
3 msk olivolja
1 nypa salt
svartpeppar
 
Lägg samtliga ingredienser i en mixer och kör tills du har en slät dipp. Smaka av med salt och peppar.
 
 

Frittata med potatis, bacon & örter

 
 
Jag är inget stort fan av sol eller värme. Min kritvita hy gör sig bättre i oktober än i juli och om du ber mig välja mellan varma julidagar i shorts eller krispiga septemberdagar i stickad tröja så väljer jag det senare alla dagar i veckan. Det är därför dagar som denna, när det blåser nästintill storm, men ändå är varmt i luften, passar mig alldeles utmärkt. Vi gav oss som vanligt ut tidigt, jag och Akilles, på vår vanliga runda och tog i ordentligt så att svetten lackade. Jag kastade mig därefter i ett stormigt hav och det var fullkomligt ljuvligt! Det är nog stunder som denna jag gillar allra bäst med sommaren. Att i lugn och ro få dricka kaffe, huttra lite efter badet och ha en helt tom dag framför sig att fylla.
 
Vi (läs jag) lagar klassisk semestermat här hemma, till min mans stora förtret. För en man som älskar kött och gärna potatis, grytor och revbensspjäll är det här med nudlar, frittata och  rödbetsbruschetta ingen dröm men han hänger i. Den här frittatan verkade dock uppskattad, lätt att göra är den också och går såklart att variera i oändlighet. Jag fyllde min med kokt potatis, bacon, lök och en massa färska kryddor. Istället för att steka den på spisen lät jag den gräddas i ugnen istället, på så sätt slapp jag steka baconet för sig. Lätt och smidigt!
 
Frittata med potatis, bacon & örter 2 pers
 
4 ägg
6 kokta potatisar
100 g bacon
1 gul lök
1 näve färska örter tex oregano, saliva, timjan
2 msk vatten
salt & peppar
olivolja
 
Skiva potatisen och löken och skär baconet i mindre bitar. Smörja en ungfast form eller en stekpanna med olivoljan. Lägg i potatis, lök och bacon. Vispa snabbt ihop ägg och vatten och salta och peppra. Häll äggblandningen i pannan och grädda på 200 grader i ca 15-20 min. Vid servering strör du över de färska kryddorna.
 
 
 
 
 

Makrillfiske del II

 
Utrustade med potatispizzor och en massa agn gav vi oss ut på havet i vår lilla eka som heter Zlatan (jo det är sant). I vanlig ordning var det jag som fick napp, Peter hade en firre på kroken men den lossnade innan vi hann få upp den... Att ligga där i ekan och guppa och se upp i himlen, det är finfina grejer det. I skrivande stund står potatisen på spisen, det blir såklart makrill till lunch!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kardemummaflätor

 
Det finns vissa saker jag bakar alldeles för sällan. Som vetebröd, eller bullar och dessa kardemummaflätor. Jag vet inte vad det är som gör att jag hoppar över dem, under min studenttid gick ryktet snabbt att det var i min lilla etta på Riddaregatan det serverades bullar under pluggandet. Jag vet inte hur många plåtar kanelbullar jag har bakat under mina sex år på universitetet. De har tagit mig igenom juridik, ekonomi, beteendeveteskap, filmproduktion...ja jösses. Hursomhelst, häromdagen bakade jag kardemummaflätor, ett par rejäla flätor fyllda med smör, socker och mycket kardemumma. Allra godast smakar de till ett glas mjölk och om du mot förmodan skulle få några bitar över som är torra och tråkiga, släng dem inte, gör skorpor istället. Jag brukar låta smöret bli mjukt istället för att smälta det, har fått för mig att bullarna blir saftigare då.
 
Idag står makrillfiske på agendan - igen! Den här gången tänker jag få med mig några rackare hem och slänga på grillen....
 
Kardemummaflätor 2 st
 
50 g jäst
5 dl mjölk
150 g mjukt smör
1,5 dl strösocker
1,2-1,4 l vetemjöl
2 tsk kardemumma (efter smak)
 
Fyllning:
100 g mjukt smör
1 dl socker
1 msk kardemumma
 
1 ägg till pensling
pärlsocker
 
Rör ut jästen i mjölken (du behöver inte värma mjölken), rör därefter ner smöret, sockret, kardemumman och tillsätt först hälften av mjölet och bearbeta in i degen, tillsätt resten av mjölket med spara ca 1 dl till utbakning, degen skall vara smidig och inte kletig när du låter den jäsa. Jäs i ca 45 min under bakduk. Kavla ut två st rektanglar på mjölat bord. Rör samman socker, smör och kardemumma och bred ut i mitten på rektangeln. Skär därefter remsor som är ca 2 cm breda på varje sida om mitten där fyllningen ligger (se bild). Fläta samman bitarna och låt flätorna jäsa i ca 30 min. Vispa upp ägget lätt och pensla flätorna och strö över pärlsocker. Grädda på 200 grader i ca 25-30 min.
 
 
 
 
 

Vietnamesisk nudelsallad med räkor & cashewnötter

 
 
Sommaren har svårt att bestämma sig. Igår hade vi högsommarväder halva dagen för  under eftermiddagen få riktigt kyliga vindar. Idag har vi kuling och sol. Själv gör jag samma sak oavsett vädret - läser. I trädgården, på en filt eller under en filt, på altanen, i soffan eller i köket. Bra där. Jag tänker hålla kvar näsan i en bok så länge jag bara kan, läsning är den absolut bästa avkopplingen för mig. Jakten på nya/nygamla smaker fortsätter. Den vietnamesiska nudelsalladen med räkor blev en riktig hit här hemma. Jag fullkomligt älskar vietnamesiskt och försöker återskapa dessa fantastiska smaker hemma, men det är svårt!
 
Den här salladen är lätt att göra och storheten ligger helt klart i dressingen, så fega inte ur där! Limen och fisksåsen tillsammans med räkor och cashewnötter är rena himmelriket...Jag hittade ett liknde receot hos min veggoguru - som vanligt följde jag inte receptet till punkt och pricka utan adderade och drog ifrån lite. Är du sugen på fantastisk vegetariska mat ska du kika in hos Ann-Louise!
 
Vietnamesisk nudelsallad med räkor & cashewnötter till 4 pers
 
1 kg räkor
2 pkt (ca 300 g) risnudlar alt glasnudlar
2 salladslökar
1 gurka
4 morötter
2 lime
100 g rostade och saltade cashewnötter
1 kruka färsk koriander
ett par kvistar mynta
 
Dressing:
3 msk neutral olja
1 hackade vitlöksklyftor
2 cm riven färsk ingefära
3 msk fisksås
3 msk limesaft
1 tsk honung
1 tsk sambal oelek
 
Koka nudlarna och spola av dem med kalla vatten. Skala räkorna, skär lök, gurka och morötter i tunna strimlor. Blanda samman med nudlarna. Blanda samman samtliga ingredienser i dressingen och ringla över salladen. Hacka cashewnötter och de färska kryddorna grovt och strö över innan servering.
 
 
 
 
 

Makrillfiske

 
 
Sommaren när den är som bäst. Hav, båt och makrillfiske. Tyvärr var det inga makrillar som nappade idag, men det gör faktiskt inte särskilt mycket. Vi har iaf haft en helt fantastisk dag på havet. Det finns få saker som smakar så gott som kaffe och bulle på havet kan jag meddela. Idag är det den första sommardagen som bjuder på en sån där sammetslen kväll. Middag på balkongen och en bra bok - livet är gott.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg