Linssoppa med saffran

 
Onsdag och hej vad det går. Jag varvar föreläsningsskrivande med handledning av stressade studenter och en parkinsonsjuk pappa vars sjukdom spökar. De senaste dagarna känns det knappt som om jag har ätit annat än yoghurt och druckit te. Idag fick det bli ändring på det, en rejäl sats linssoppa med saffran har stått på spisen. Allra godast kommer den vara imorgon när den fått stå till sig ordentligt. Min variant är vegetariskt men det går alldeles utmärkt att t.ex. tillsätta italienska korvar eller dyl. Tänk vad lite saffran kan göra underverk med vissa rätter, visserligen är linssoppa gott utan saffran men den når verkligen högre höjder när man tillsätter några gram av det gula guldet. I helgen får det nog bli en sats saffransrisotto, ytterligare en favorit hos mig.
 
Linssoppa med saffran  - en rejäl sats
 
3 morötter
2 gula lökar
1/2 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
4 dl linser
2 msk paprikapulver
1 pkt saffran
2 liter vatten
salt & peppar
olivolja
 
Skär morötterna, löken och purjolöken i mindre bitar. Häll en skvätt olivolja i en stor kastrull och lägg i grönsakerna, vänd runt några gånger och tillsätt pressad vitlök och linser. Häll i vatten, tomater, saffran, salt & peppar och paprikapulver och låt koka på låg värme i ca 30 min. Ju längre den får koka ju godare blir den... Servera med lite matlagningsyoghurt och en bit gott bröd.
 

Meze

 
När jag inte är i Malmö är det förmodligen maten jag saknar allra mest med den här stan. Utbudet är enormt och allra godast är det grekiska, turkiska, och vietnamesiska köket. Och det indiska och thailändska. Ni fattar. 
Igår åt vi varsin stor mezetallrik, jag åt en vegetarisk variant, oj vad gott! Varför kan jag inte få sånt här till lunch lite oftare?
 
I övrigt är det väldigt mycket måndag. Blixthalka och betygssättning. Förberedelser för veckans föreläsningar och allmän seghet. Längtar efter att snön skall smälta, längtar efter att ta långa kliv, gå långa promenader och inte halka omkring. Vår nu!

Vitaminkick

 
Dagens vitaminkick, apelsiner med hemrörd vaniljyouhurt och pistagenötter. Jag packar inför en helg i Malmö och funderar över att hela januari snart är avklarad. Ser fram emot att vara i Malmö, mycket på grund av maten. Jag tänker äta gott indiskt, fika på favvofiket och handla grönsaker på Möllan. På återseende och trevlig helg! Min hemrörda vaniljyoghurt hittar du här.
 

Fredag

 
Äntligen fredag! (Oerhört originell inledning, jag vet..) Jag har klarat av en av årets mest hektiska veckor, första veckan på vårterminen. Ca 400 studenter har introucerats till kurserna, jag har hållt i två föreläsningar, idag har vi betat av genus och ledarskapsföreläsningen, ett jäkla roligt sätt att avsluta veckan på måste jag säga. (jo, är man universitetslärare tycker man det är skitkul..! ;) Auberginegratängen står i ugnen, mjukisbrallorna hänger framför spisen för att bli varma. Och bäst av allt, ikväll blir det Boardwalk empire, jösses vad vi är hookeed på den serien!
 
Trevlig fredag kamrater!

Små ostomeletter

 
Mitt sug efter lätt mat håller i sig. Omeletter, wraps, sallader...Peter längtar efter kött och bearnaisesås men det kommer dröja. Dessa små miniomeletter med ost gjorde jag idag. De ser lite ut som små suffléer men är förmodligen aningen lättare att göra. Om du inte har små formar går det lika bra med en muffinsplåt.
 
Ostomeletter ca 10 st
 
5 ägg
2 msk vatten
2 dl riven ost
salt & pappar
olivolja till formarna
 
Vispa samman ägg, vatten, salt och peppar och rör slutligen ner osten. Smörj formarna med lite olivolja. Häll äggsmeten i formarna och lämna ca 1 cm marginal. Grädda på 200 grader i ca 10 min.
 
 
 

Polenta & zucchiniplättar

 
 
Polenta är en sån där ingrediens som jag lätt glömmer bort, och när jag väl använder den igen retar jag mig på att det var så längesen. Jag gillar ju polenta, antingen som grillad eller som puré. De här plättarna kom till igår när jag var sugen på brunch och ville ha ett aningen nyttigare alternativ än pannkakor. Vi åt dem till knaperstekt bacon, i veckan kommer jag äta dem som lunch med en sallad och matlagningsyouhurt smakatt med sweet chilisås.
 
Polenta och zucchiniplättar ca 15 st
 
2 dl polenta
1 dl kokande vatten
2 ägg
1/2 zucchini
salt & peppar
paprikapulver
olivolja
 
Koka upp vattnet och slå det över polentan i en bunke. Låt smeten dra sig i ett par minuter. Riv zucchinin grovt och krama ur den så att vätskan dras ur. Blanda zucchinin med polentan, äggen och smaksätt med paprikapulver och salt & peppar. Stek i olivolja. Jag använde ca 11/2 msk smet till varje plätt.
 
 
 

Chilichickenwrap

 
 
Snabbmat fast bra och nyttig sådan. Kyckling med krispig sallad med limedressing. Lätt som en plätt och gott. Vi har ett vackert vinterlandskap här hemma, - 10 grader, blå himmel och sol. Har hunnit med den obligatoriska lördagslångpromenaden och nu har vi gått ner på lördagsmood alla tre. Dvs hunden sover och vi andra hasar omkring i tofflor och myser. Passar på att pyssla lite med webshopen som äntligen kommit upp igen. Trevlig lördag på er!
 
Chilichickenwrap till 4 personer
 
8 st vetetortillas
4 kycklingfileér
 
1/2 isbergssallad
2 morötter
1/2 gurka
10 körsbärstomater
1 rödlök
2 msk olivolja
saften av 1/2 lime
salt & peppar
 
Skär isbergssalladen i tunna strimlor, riv morötterna, strimla löken och dela tomaterna på mitten. Blanda alltsammans i en bunke och ringla över olivolja, pressad lime och smaka av med salt och peppar. Skär kycklingen i mindre kuber och stek den i lite olivolja tills den fått fin färg. Smaka av med salt och peppar. Servera med vetetortillas och sweetchilisås.
 

Paristraumatisk stress

 
Ni vet den där postresadepressionen som brukar infinna sig när man varit ute och rest, haft det så bra och mått toppen, där befinner jag mig nu. Jag suckar lite lätt dramatiskt när jag äter min frukostmacka, jag har inte köpt den på Rue Rivoli och den är inte nybakt eller doftar sesmfrön. Buhuliksom. Nej, skämt och sido. Nu har det börjat sjunka in lite och jag tänkte ge er ett bra mattips i Paris när vi ändå håller på. Parisarna gillar ju det här med långlunch och det gör jag också. På många ställen, speciellt i Le Marais kan man hitta restauranger som erbjuder både två och trerätters på lunchen till väldigt bra priser, de brukar ligga mellan 12-15 euro. Ett av ställena jag gillar är Manfreds i Le Marais på Rue de Temple, bara ett stenkast från den äldsta  matmarknaden i Paris, Marche couvert les enfants rouges, missa inte denna! Manfreds ser inte mycket ut för världen men jag åt en finfin risotto och uppskattade efterrätten med 5 (!) minibakelser. Dessutom brukar parisarna gå hit själva så stället är inte fullknökat av turister...
 
Fredag och det är en massa saker kvar att göra innan det är fredagsmys. Hej på er!
 

Lite inspiration tack!

 
Som vanligt i januari, februari är jag inte sugen på mat. Aptiten är inte jättebra och jag hade egentligen kunnat leva på hönsbuljong. Typ. Istället försöker jag äta mycket fisk, torsk, långa, fisksoppa. Men jag behöver inspiration! Ge mig era bästa, fräschaste recept, jag behöver nya smaker, nya influenser och mat att längta efter. Bring it on, please!

det man minns

 
Det blir ett fragmentariskt inlägg det här, eftersom det skrivs på  tab och jag har inget tålamod med tekniken...Det jag tar med med hem efter parishelgen? Marais, mysigt och fantastiskt. God mat, nära till allt och en härlig stämning, läs lugnt och skönt. Kokt kyckling, mycket gott omdet lagas på rätt sätt. Bastiljen, häftigt område. asiatiska sallader, note to self, ät mer av dessa! Anka, lär dig laga det, karin, såin i bomben gott! 
Visa fler inlägg