Linssoppa med saffran

 
Onsdag och hej vad det går. Jag varvar föreläsningsskrivande med handledning av stressade studenter och en parkinsonsjuk pappa vars sjukdom spökar. De senaste dagarna känns det knappt som om jag har ätit annat än yoghurt och druckit te. Idag fick det bli ändring på det, en rejäl sats linssoppa med saffran har stått på spisen. Allra godast kommer den vara imorgon när den fått stå till sig ordentligt. Min variant är vegetariskt men det går alldeles utmärkt att t.ex. tillsätta italienska korvar eller dyl. Tänk vad lite saffran kan göra underverk med vissa rätter, visserligen är linssoppa gott utan saffran men den når verkligen högre höjder när man tillsätter några gram av det gula guldet. I helgen får det nog bli en sats saffransrisotto, ytterligare en favorit hos mig.
 
Linssoppa med saffran  - en rejäl sats
 
3 morötter
2 gula lökar
1/2 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
4 dl linser
2 msk paprikapulver
1 pkt saffran
2 liter vatten
salt & peppar
olivolja
 
Skär morötterna, löken och purjolöken i mindre bitar. Häll en skvätt olivolja i en stor kastrull och lägg i grönsakerna, vänd runt några gånger och tillsätt pressad vitlök och linser. Häll i vatten, tomater, saffran, salt & peppar och paprikapulver och låt koka på låg värme i ca 30 min. Ju längre den får koka ju godare blir den... Servera med lite matlagningsyoghurt och en bit gott bröd.
 
Visa fler inlägg