Fisksoppa med saffran

 
 
 
 När jag jobbade på restaurang serverade vi den här soppan i massor. Soppan, eller snarare grytan är en klassisk fiskgryta med saffran, vitt vin och mycket vitlök. Idag serverade jag den med torsk men det går såklart bra med annan typ av fisk också, eller varför inte servera med räkor, kräftor eller musslor. Gör gärna soppan en dag innan, den blir bara godare när den får stå till sig lite.
 
Det är dags att ta helg och det är samma sköna känsla varje vecka. Inatt har vi sovit gott hela gänget, så är det alltid när familjen är samlad. På med tofflorna, av med jeansen och ett djupdyk ner i soffan bland fårskinnsfällar och filtar. Trevlig fredag!
 
Fisksoppa med saffran till 4 personer
 
2 stora gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
1 grön paprika
3 stora morötter
6 stjälkar selleri
2 burkar krossade tomater
1 kuvert saffran
4 dl vitt vin
1 liter vatten
2 msk paprikapulver
salt & peppar
olivolja
 
ca 1,2 kg torskfilé
 
Hacka lök och vitlök grovt. Fräs i olivolja tills löken mjuknat. Hacka övriga grönsaker grovt och låt fräsa tillsammans med löken. Salta och peppra och häll över paprikapulvret. Tillsätt vin och saffran samt de krossade tomaterna och slutligen vattnet. Låt puttra på svag värme i minst 45 min. Innan servering: koka upp väl saltat vatten och skär torskfilén i mindre bitar. Låt koka och servera i soppan.