Rostadpaprikasoppa

 
Det här är en ljuvlig soppa! Att rosta paprikorna gör att smakerna kommer fram riktigt ordenligt och de får en härligt söt smak. På sommaren lägger jag dem på grillen och på vintern i ugnen. De skall bli riktigt svarta, nästan så man tror att de är helt förstörda, det är då de smakar som bäst. Bästa knepet för att lätt få av det brända skalet är att lägga dem varma i en plastpåse och låta dem kallna, därefter är det lätt att dra av skalet. Servera gärna soppan med vitöksbröd. Det här receptet går även att användas till kycklinggryta, jag brukar fräsa bitar av kycklingfilé som får puttra med i soppan och servera till ris. 
 
Vårsolen har bytts ut mot tråkig grå dimma här hemma. Jag och Akilles campar ihop som vanligt. Jag förbereder föreläsningar och han snarkar i mitt knä. Det kan knappast bli bättre...
 
Rostadpaprikasoppa till 4 personer
5 st röda paprikor
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
2 burkar krossade tomater
alt 5 solmogna tomater (använder jag på sommaren när tomaterna har massor av smak, tillsätt då 4 dl vatten)
1 msk tomatpuré
salt & peppar
olivolja
creme fraiche eller matlagningsyoghurt till servering
 
Sätt ugnen på 250 grader och grill. Dela paprikorna och lägg dem i en ungsfast form. Grilla dem tills skalet är riktigt svart. Lägg dem därefter i en plastpåse och låt kallna. Riv av skalet. Hacka löken och vitlöken grovt. Fräs i olivolja tills löken är mjuk. Tillsätt paprikan, tomaterna och tomatpurén. Salta och peppra och låt puttra i ca 10 min. Tag av kastrullen från spisen och mixa soppan slät. Servera med en klick matlagningsyoghurt eller creme fraiche.
 
 
 
 
 
 
 

Märkliga tider

 
Det är svårt att inte fundera över vad vi stoppar i oss i tider som dessa. Skandalerna kring hästkött och färgat kött avlöser varandra. Igår var det Ikea och Dafgårds tur att hamna i blickfånget. Jag vet inte riktigt vad jag skall tycka om det hela än. Det som har gjort mig mest konfunderad i och med hästköttskandalen med Findus lasagne är den absurda resväg köttet har haft runt om i Europa. Det fraktas hit och dit, till vilken nytta då undrar jag? Vi har förmodligen inte sett slutet på den här köttskandalen ännu. Vart det kommer sluta har jag ingen aning om. Att IKEA kommer få svårt att sälja köttbullar för 19 kronor tallriken i framtiden är förmodligen ett faktum.
 
Jag kommer att tänka på en lördag i vintras när vi, ett gäng matbloggare var och hälsade på på en bondgård, klappade på kossorna som alla hade namn och åt närproducerat kött. Vilken lyx och utopi detta helt plötsligt framstår som. Jag tänker köpa mer närproducerat kött, så ofta och mycket jag kan. Tyvärr har inte alla den möjligheten, jag hoppas, hoppas att skandalerna kommer medföra till ett större utbud.  

Chocolate chip cookies

 
Kakor och mjölk. Kan det vara något? Krispiga och samtidigt sega kakor med 70-procentig choklad. Himla fint tycker jag. Doppa i mjölk och njut.
 
Skidsöndag. Igen. Soffa, kaffe och sportande människor på tv. Härligt trött och glad efter gårdagens middag hos Elin och Johan. Skrattade så jag fick ont i käkarna. Sånt lever man länge på.
 
Chocolate chip cookies ca 20 st
 
150 g smör
1 dl socker
2 msk sirap
2 1/2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
100 g hackad 70-procentig choklad
 
Vispa samman smör, sirap och socker. Rör ner mjölet och bakpulvret och tillsätt slutligen den hackade chokladen. Rulla små bollar och lägg på bakplåstpapper. Grädda i ca 10-12 min på 175 grader.
 
 
 
 

Fisksoppa med saffran

 
 
 
 När jag jobbade på restaurang serverade vi den här soppan i massor. Soppan, eller snarare grytan är en klassisk fiskgryta med saffran, vitt vin och mycket vitlök. Idag serverade jag den med torsk men det går såklart bra med annan typ av fisk också, eller varför inte servera med räkor, kräftor eller musslor. Gör gärna soppan en dag innan, den blir bara godare när den får stå till sig lite.
 
Det är dags att ta helg och det är samma sköna känsla varje vecka. Inatt har vi sovit gott hela gänget, så är det alltid när familjen är samlad. På med tofflorna, av med jeansen och ett djupdyk ner i soffan bland fårskinnsfällar och filtar. Trevlig fredag!
 
Fisksoppa med saffran till 4 personer
 
2 stora gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 röda paprikor
1 grön paprika
3 stora morötter
6 stjälkar selleri
2 burkar krossade tomater
1 kuvert saffran
4 dl vitt vin
1 liter vatten
2 msk paprikapulver
salt & peppar
olivolja
 
ca 1,2 kg torskfilé
 
Hacka lök och vitlök grovt. Fräs i olivolja tills löken mjuknat. Hacka övriga grönsaker grovt och låt fräsa tillsammans med löken. Salta och peppra och häll över paprikapulvret. Tillsätt vin och saffran samt de krossade tomaterna och slutligen vattnet. Låt puttra på svag värme i minst 45 min. Innan servering: koka upp väl saltat vatten och skär torskfilén i mindre bitar. Låt koka och servera i soppan.
 

Bakad sötpotatis

 
 
Sötpotatis är något som nästan alltid finns i vårt kylskåp, vi använder det till det mesta, som klyftpotatis, mos, eller i lergrytan. Det går mycket snabbare att baka sötpotatis än vanlig potatis och det blir väldigt gott. Låt skalet vara på och dela potatisen på hälften, ringla över olivolja och salt och så in i ugnen. Klart på 30 min! Servera dem till  en köttbit, grytan eller ät dem som de är med tex. fetaost blandat med lite creme fraiche, färska örter och salt och peppar.
 
Idag har jag laddat inför helgen genom att stryka saker på den där tråkiga listan. Jobbat, städat, tvättat och tränat. Ikväll kommer Peter hem från Malmö, äntligen!  Jag är redo för helg!
 
Bakad sötpotatis till 4 personer
 
4 stora sötpotatisar
ca 1 dl olivolja
flingsalt
 
Tvätta potatisarna. Dela dem på mitten och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja och strö över salt. Baka på 175 grader i ca 30 min.
 
 
Frukost smoothie, tapeter, frukost vår

Hallonsmoothie och första vårdagen

 
Plötsligt kommer den. Den första vårdagen. Dagen man känner att nu vänder det. Om man som jag bor nära havet blir den förmodligen lite extra tydlig. När jag tittade ut över havet idag såg jag att havet fått tillbaka sin friska, blåa färg. Och när jag och Akilles tog en runda kunde jag känna saltdoften. Det är det bästa vårtecknet! Nästa vårtecken är att ljuset visar  (avslöjar) alla dammråttor. Jag tycker alltid att den första vårdagen är lite som första dagen man känner sig frisk efter en jobbig förkylning. När man drar av lakanen, duschar, njuter av att kunna känna lukt och smak igen. Så, idag kommer samtliga mattor, filtar och täcken åka ut i friska luften. Nu skall vintern ut!
 
Idag kändes inte heller den traditionella leverpastejmackan särskilt tilltalande. Det blev en smoothie istället, med banan och hallon och en gnutta vanilj. Kanske inte världens mest revolutionerande och nytänkande recept men ack så god.   Trevlig torsdag på er!
 
Smoothie med hallon, banan och vanilj
 
1 dl hallon
1 banan
2 dl naturell yoghurt
1 nypa mald vaniljstång
 
Mixa samtliga ingredienser till en slät smoothie. Njut.
 
 
 

Om Leif GW Persson, Underbara Clara och Mascarpone

 
 
Natten har varit nästintill sömnlös. Akilles hade ont i magen och istället för att försöka sova en halvtimme i taget gav jag ganska snabbt upp och lyssnare på radiodokumentärer istället. Den här gången blev det ett program om Geijeraffären och det som gjorde att jag låg och funderade halva natten var Leif GW Perssons öde i det hela. Han var ju källan som gjorde att Peter Bratt och DN kunde avslöja hela affären. Jag skall inte gå igenom hela skandalen här men när det gäller GW's öde var det helt enkelt så att de gav fasen i hans rätt att vara anonym som källa, hängde ut honom vilket resulterade till att han blev sparkad från sitt höjdarjobb inom polisen. Det kan låta ganska makabert att säga att det på något sätt är skönt att höra andra berätta om sina misslyckanden. Jag fick en klump i halsen när GW berättade om hur han förbannade sig själv, kände att han hade kastat bort både sin karriär och liv och blev djupt deprimerad. Men livet vände, han stängde in sig i en stuga, skrev en bok, som blev det årets mest lästa och resten är historia. Vad har då detta med Underbara Clara att göra? Jo, jag lyssnade ju till Clara igår och hon berättade om sitt bloggande och hur hon utvecklat sin blogg som från början var en modeblogg till att idag arbeta som fotograf, journalist, programledare osv.Ur sitt intresse har hon haft möjligheten att brodera ut sina kunskaper och skapa nya möjligheter. Jag tjuvlyssnade på åhörarnas kommentarer efteråt och det ordet som var mest förekommande var "inspirerande". Jag kan inte annat än hålla med.  Det finns något befriande i att lyssna till människors framgångar, men också till deras misslyckanden. Det får mig att känna ett visst hopp och en stor gnutta inspiration. Det behöver inte alltid bli som man tänkt sig, det kan bli bra, om inte bättre. Och framförallt, det är aldrig för sent. 
 
Till mascarponen: det här är ju trots allt en matblogg och ni har säkert klickat in här idag för att bli inspirerade, inte av Leif GW Persson utan av något kulinariskt. Därav receptet på mina bästa minipajer med mascarponefyllning. 
 

Annakarin & Clara

 
 
 
 
 
 
 
 
Idag har vi haft besök av Annakarin Nyberg och Clara Lidström, mer känd som Underbara Clara på mitt jobb. Jag bjöd in dem som gästföreläsare på min entrenrenörskurs. Ca 130 personer kom och hörde på föreläsningen som handlade om digitalt entreprenöskap. En riktigt, riktigt roligt dag! Tack så mycket Annakarin och Clara! För min del är det mysbrallorna på och p3 dokumentär i öronen. Bästa sättet att bunkra energi. 

Sallad med svarta bönor, tomater och limedressing

 
Efter förra veckans lunch med Elin och en massa prat om Barcelona och Paris blev jag så sugen på tapas. Tyvärr är Barcelona inte i sikte just nu men man kan ju iaf försöka att återskapa smakerna därifrån. Som den här bönsallanden med limedressing. Lättaste salladen i världen men oj vad gott det är. Limen gör precis allt!
 
Sallad med svarta bönor, tomater och limedressing
 
3 dl svarta bönor
3 tomater
1 lime
3 msk olivolja
salt & peppar
färsk oregano
 
Hacka tomaterna i mindre bitar. Blanda med bönorna, olivolja, pressa ner limesaften, smaka av med salt och peppar och klipp slutligen ner oreganon. Låt stå i kylen en stund innnan servering så att smakerna hinner utvecklas.
 

Snabbaste köttfärspirogerna

 
 
 
 Igår lockade tvn och vinterstudion mer än matlagning, därför fick det bli lättgjorda" fuskpiroger" gjorda på smördeg och fyllda med köttfärssås. Smördeg är ju det allra bästa när man vill laga något fort eller till många. Det går att fylla med det mesta och ser alltid lite tjusigt ut. Jag gjorde runda bitar genom att trycka en skål mot degen, vill du göra lite tjusigare piroger eller knyten gör du rundlar, lägger i fyllningen och lägger ner dem i en muffinsplåt och trycker ihop ändarna så du får en "påse". Hur du gör kan du se här. Om du vill göra klassiska piroger tycker jag du ska testa Peters favoritpiroger. Det tar lite längre tid men oj vad goda de är!
 
Snabbaste köttfärspirogerna ca 6 st
 
200 g köttfärs
1 dl krossade tomater
1/2 lök
2 tsk torkad oregano
salt  & peppar
olivolja
 
Hacka löken och fräs den med köttfärsen i lite olivolja. Häll i tomaterna, och kryddorna och låt puttra i ca 10 min.
Rulla ut smördegsrullen på en plan yta. Tryck ut rundlar med hjälp av en skål. Lägg ca 2 msk av köttfärsfyllning i varje rundel. Vik kanterna mot varandra och tryck till kanterna med en gaffel. Pensla med ett uppvispat ägg och grädda på 200 grader i ca 10 min.
 
Visa fler inlägg