Tryffeltårta med vaniljkolasås och granatäpple

 
 
 
Gott nytt år vänner! Det är ju lite av tradition att skriva en nyårskrönika så här års. Men nej, jag känner inte alls för det. Jag har suttit här en stund nu och pillat på tangenterna, kikat i arkivet och känner att nej, jag har inte någon lust att prata om det som har varit det här året. Jag lägger 2013 i arkivtet och vill mycket hellre blicka framåt. 2014 kommer bli ordens år. Det kommer läsas och skrivas en massa. Jag kommer äntligen få tid att ägna mig helt åt avhandlingen och oj vad jag ser fram emot det! Jag ser fram emot att träffa mina vänner mer, planera och stressa mindre och njuta av att det som jag önskade mig och har jobbat för faktiskt blev verklighet. Jag ser också fram emot att träffa er här inne, varje dag på bloggen. Det är lika roligt att logga in här varje gång, att läsa era upplevelser, frågor, råd och tips. Till dagens recept; en efterrätt som tillägnas Peter. Det här är precis sånt som Peter älskar, det är sött, choklad, kladdigt och syndigt gott. En aningen bitter tryffelkaka möter söt kolasås med vanilj och bryts av med friska granatäpplen. (Granatäpplen då, ok jag lovar, jag ska inte pynta med dem på varannan bild 2014...). Den här kakan behöver verkligen något som bryter av det söta och det blir allra godast om du använder en 70-procentig choklad i kakan så att du får den där goda bitterheten. 
 
 
Tryffeltårta med vaniljkolasås och granatäpple
100 g smör
200 g 70-procentig choklad
2 dl strösocker
4 ägg
 
Smält smöret i en kastrull. Hacka chokladen fint och rör ner i smöret och rör tills den är helt smält. Rör därefter ner äggen och sockret. Häll smeten i en smord form avtagbar kant som är ca 25 cm i diamter, Grädda i ca 15-20 min. Kakan skall vara rejält kladdig i mitten när du tar ut den. ALlra godast blir kakan om den får vila i kylen över natten innn du serverar den. 
 
Kolasås med vanilj
 
2 dl grädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
1 nypa ekologisk vaniljpulver
 
Häll samtliga ingredienser i en kastrull och låt puttra i ca 10 min tills du har en slät kolasås. 
 
Servera kakan med en kula vaniljglass, kolasås och granatäpplekärnor. 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Pernilla Chis:

Den där kolasåsen skall jag lägga på minnet!
Mm, så gott.

Gott nytt år på dig Karin. Tack för en härlig matblogg.

Svar: Gott nytt år och kram på dig!
Karin Högberg

#2 - - Malin Olofsson:

Vad gott :D

#3 - - HemkäraHanna:

Det ser underbart gott ut och jag ångrar nästan vår Pannacotta med Vattenlingon. :) Jag får helt enkelt hitta ett snart tillfälle att göra din fantastiska tårta.
Ett riktigt Gott Nytt År önskar jag dig!!!

Svar: Gott nytt år till dig! Pannacotta är ju inte helt fel det heller! :) Kram!
Karin Högberg

#4 - - Linda:

Tack fina Karin för all matinspiration i år! Jag håller både tummar och tår för att 2014 ska bli ett roligare och lugnare år! Den här desserten ser fantastisk ut, och ärligt talat är granatäppelkärnor så fina att de gärna får följa med in i nästa år! Kram, skål och gott nytt år!

Svar: Tack själv Linda! Hoppas vi ses mer under 2014, våra träffar är ju så jäkla härliga! Gott nytt år och kram!
Karin Högberg

#5 - - leavanny.blogg.se:

Mumsigt :D

#6 - - meh.blo.gg:

Har nyss hittat hit men önskar Gott nytt ändå :-)

#7 - - Katarina:

Ser otroligt gott ut! Gott Nytt År!

#8 - - EvaMarie Bjerneby:

Gott nytt år till dig och Peter!! Tack för en underbar blogg som du har... kram

Svar: Gott nytt år Eva-Marie!
Karin Högberg

#9 - - michaela- mamma till tre 💗:

ååååh! lägg av så gott!!

#10 - - Sara på Vardag.nu:

Läckert! Gott nytt år :)

#11 - - Amanda:

Jisses vad gott det ser ut!

#12 - - Marja - Baka Sockerfritt:

Vilka vackra bilder! Gott nytt år!

Svar: Tackar! gott nytt år!
Karin Högberg

#13 - - Lena:

Heeelt underbara bilder, det vattnas i munnen och jag vill smaka nuu.
God fortsättning på det nya året, ser fram emot fler frestelser : )

Svar: Tack! God fortsättning!
Karin Högberg

#14 - - Mary:

Gott! Men grader på ugnen?

Svar: 175 grader :)
Karin Högberg

#15 - - Anna Holm:

Så grymt fina bilder!