Saffranshummus

 
Jo ni märker ju varthän det barkar. Det kommer bli en grön jul i det vaniljvita köket. Jag tror att min man snart kommer starta ett kål-uppror, vi äter nämligen kål i olika former varje dag. Men det är ju så gott! Så där vansinnigt gott blir det när man kombinerar kål med en god saffranshommus, superlätt att göra men oj vilka smaker den levererar! Servera den till en god sallad, som tillbehör på en buffé eller som snacks. Den funkar bra till allt. Låt dig inte avskräckas av ingredienslistan. Om du t.ex. inte skulle ha citron eller tahini hemma går det bra att utesluta det. 
 
I övrig då? Jo termometern visar 6 plusgrader och syrenerna i trädgården börjar få knoppar. Inga jinglebellskänslor så långt ögat når fastän vi konsumerar både glögg och enorma mängder saffran och apelsiner. Jag har börjat sukta efter att åka till Marrakech, någon som varit där? Jag blir enormt inspirerad av färgerna, naturen och maten när jag läser om staden på bloggar. Nåväl, tillbaks till verkligheten, idag är det transkribering som gäller. Trevlig torsdag på er!
 
 
Saffranshummus 
 
400 g kokta kikärtor (ca 1 burk)
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk spiskummin
saft från 1/2 citron
1/2 påse saffran
1 msk tahini (sesampasta)
1/2 dl olivolja
ev 1-2 msk vatten
salt & peppar
 
Lägg samtliga ingredienser förutom vatten i en bunke eller mixer och mixa tills du ar en slät kräm. Om du använder dig av kikärtor du kokt själv brukar de vara lite torrare och då kan du behöva tillsätta lite vatten för att få rätt konsistens. Smaka av med salt och peppar. Förvara i kylen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Anonym:

Vilka vackra bilder! Nu blev jag hungrig igen :)

#2 - - EvaMarie Bjerneby:

Underbart med hummus.... men jag har aldrig prövat med saffran... måste jag bara göra!! Underbara bilder och recept som du lägger upp! kram/EvaMarie

Svar: tack Evamarie! kram
Karin Högberg

#3 - - Citroncest - matblogg från Italien:

Åh, jag som överkonsumerar kikärtor, att jag aldrig tänk tanken att addera saffran i hummusen. Detta ska testas! Tack för tipset och god jul! :)