Lingonpäron med vaniljmascarpone

 
Dan före dopparedan eller lillejulafta som pappa säger. Sedan Peter kom in i mitt liv har vi byggt på det där med att skapa egna traditioner. Jag gillar det. Skarpt. I år inleder vi en ny traditon. Julkorven. Jajamän, här ska fixas julkorv. Igår gjorde vi smeten, Peter gjorde sin, med massor av kryddor, såklart. Och jag gjorde min, en lite mesigare variant med salvia, citron och enbär. Min variant skall stekas, Peters skall rökas. Det blir spännande att se (eller rättare sagt smaka) resultatet...
 
Jag måste erkänna att jag har svårt att se på julen med de där glasögonen som gör den skimrande och romantisk. Det är snarare så att jag går och tänker på de som inte har det så bra. Barn som far illa av vuxna som dricker för mycket, familjer som inte har råd att köpa julklappar och de som inte har tak över huvudet. Vi behöver tänka på dem och krama dem vi har omkring oss. Jag passar också på att tacka alla er som skänkte pengar till vår insamling till Musikhjälpen. Ett stort och hjärtligt tack!
 
 
Nu till lingonpäronen. Svenska lingon möter italiensk mascarpone och kärlek uppstår. De här päronen går fint att göra samma dag du skall servera dem, personligen tycker jag att de blir ännu godare om de får ligga i lingonkoket över natten. Då blir de också sådär härligt röda. Ett perfekt julklappstips är det också, så här i sista minuten. Lägg dem i en vacker glasburk, häll på lagen och på med ett lock. Voila. 
 
Lingonpäron med vaniljmascarpone
5 dl vatten
5 dl lingon
3 dl socker
6 st päron
 
100 g mascaroone
1 nypa ekologiskt vanlijpulver
1 msk florsocker
 
Rör samman vaniljpulver och florsockret med mascarponen. Förvara i kylen. 
 
Häll vatten, lingon och socker i en kastrull och låt låt sjuda i ca 15 min, mosa lingonen lite lätt mot kanten mot kastrulllen under tiden de kokar. Skala päronen och lämna kvar kvisten, om de har någon. Lägg ner dem i kastrullen med lingonen och låt dem sjuda i ca 15 min eller tills de är mjuka. Tag därefter upp dem och låt dem kallna. Sila lingonlagen och vill du konservera lägger du päronen i en väl rengjord glasburk och häller över lagen. Sätt på lock och förvala svalt. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Kim:

Karin, dina fotografier är ju sagolikt vackra! Man får lust att rama in dessa.
God Jul till dig och de dina och hoppas korvarna smakar bra!

Svar: Tack!! God jul på dig också. kram :)
Karin Högberg

#2 - - Malin´s Diner:

Fina! :-)

Kram