Knäckebröd med lingon och solrosfrön

 
God jul på er! Här ute på västkusten regnar det och blåser full storm. Inte den vackraste och mest stämningsfulla julaftonen kanske. Igår skulle ni ha varit med! Vårt kök förvandlades till Peters korvfabrik. Jag konstaterade att den mannen har varit korvmakare i ett tidigare liv. Vi körde på the Ernst style, det vill säga korv lagad på färs och använde oss av en sprits för att stoppa korven. Det gick hur bra som helst. Två sorters sill blev det också, samt inlagd makrill och det obligatoriska knäckebrödet. I år i en ny variant, lingon och solrosfrön.
 
Idag väntar årets godaste middag; pappas lutfisk. Det finns inget godare. Jo, ni måste hålla med mig. Ha en riktigt god julafton och ta hand om er! Eller som min barndomsfavorit från En röst i natten (kommer ni ihåg?) hade sagt: Merry Christmas Sweden, wherever you are...
 
 
 
Knäckebröd med lingon och solrosfrön 4 plåtar
 
10g färsk jäst
5 dl mjölk
4 dl grahamsmjöl
5 dl rågmjöl
2 dl vetemjöl
2 msk sirap eller honung
1 nypa salt
 
2 dl lingon
2 dl solrosfrön
 
Blanda ut jästen i mjölken och tillsätt därefter salt och sirap/honung. Rör ner mjölet pö om pö, tillsätt slutligen lingon och solrosfrön. Arbeta i maskin tills du har en smidig och fast deg. Låt jäsa i 45 min.
Kavla ut degen direkt på bakplåstpappret, den här degen räcker till ca 4 st bakplåstpapper. Kavla degen tunn, tunn och grädda dem sedan på 200 grader tills de fått fin färg. Vänd dem när ena sidan fått fin färg och grädda andra sidan. Förvara torrt.
 
 
#1 - - Sandra:

Hoppas ni har en mysig jul! Kram Sandra

Svar: Tack detsamma Sandra! Kram!
Karin Högberg

#2 - - milla:

Vilken spännande kombo i brödet:)