Julens kakor

 
 
Nej, det blir inga sju sorters kakor hemma hos oss, men i alla fall tre. Jag kör på en deg, tre smaksättningar - lätt som en plätt! Årets smaker? Saffran& vanilj, valnöt och så den sista, mörk choklad. De här smakerna går ju att variera i oändlighet och du kan smaksätta dem med precis vad du gillar och har hemma. Jag brukar göra kakorna ett dygn i förväg och rulla in dem i bakplåtspapper och låta dem vila i kylen. På så sätt håller de formen fint. Det går också bra att frysa in degen i rullarna och plocka fram när du känner för att baka kakor. Tricket för att få riktigt fina och möra kakor är att snabbt nypa ihop degen och inte överarbeta den. Det går hur bra som hels att dubbla, eller trippla receptet. Mitt recept ger ca 40 kakor. 
 
I övrigt är alla julklappar inhandlade, liksom julmaten, jo jag gillar det här med att ha allting klart. Jag fullkomligt vägrar springa i butiker dagarna innan jul. Nytt för i år är att vi ska oss på att laga egen julkorv (jäkla Ernst..), det blir spännande!
 
 
Julens kakor ca 40 st
250 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
1 dl potatismjöl
3 dl vetemjöl
 
Fyllning:
Saffran & vaniljfyllning: 1 pkt saffran samt en knivsudd vaniljpulver (det ekologiska)
50 g 70-procentig choklad - finhackad
2 dl valnötter - finhackade
 
Skär smöret i mindre kuber och blanda det med samtliga torra ingredienser. Gör du saffranskakorna tillsätter du saffran och vanilj nu. Nyp ihop tills du har en slät deg. Blanda i hackad choklar eller valnötter. Rulla ihop till rullar som är ca 3 cm i diameter och rulla in dem i bakplåtspapper. Förvara i kyl . Grädda på 175 grader i ca 5-7 min. 
 
 
 
 
 
#1 - - Ann-Sofi Matsafari:

Haha underbar bild den där sista! Buse!

Svar: haha eller hur! Han vet precis hur han ska göra... :)
Karin Högberg

#2 - - Malin´s Diner:

Ser så gott ut att jag till och med kunnat tänka mig att äta degrullen. ;-)

Kram och ha en glädjefull jul!

Kram Malin

Svar: haha! Det är ju degen som är bäst ;) Kram och god jul på dig med!
Karin Högberg

#3 - - Robin:

Kakmonstret gjorde ett oväntat gästinhopp på den sista bilden xD

#4 - - GoForFit:

Så gott! Och sista bilden, haha! Men blir nästan lite orolig, samtliga ingredienser är ju giftigt för hundar - saffran, nötter och choklad. Chokladen värst såklart :0