Tryffeltårta med vaniljkolasås och granatäpple

 
 
 
Gott nytt år vänner! Det är ju lite av tradition att skriva en nyårskrönika så här års. Men nej, jag känner inte alls för det. Jag har suttit här en stund nu och pillat på tangenterna, kikat i arkivet och känner att nej, jag har inte någon lust att prata om det som har varit det här året. Jag lägger 2013 i arkivtet och vill mycket hellre blicka framåt. 2014 kommer bli ordens år. Det kommer läsas och skrivas en massa. Jag kommer äntligen få tid att ägna mig helt åt avhandlingen och oj vad jag ser fram emot det! Jag ser fram emot att träffa mina vänner mer, planera och stressa mindre och njuta av att det som jag önskade mig och har jobbat för faktiskt blev verklighet. Jag ser också fram emot att träffa er här inne, varje dag på bloggen. Det är lika roligt att logga in här varje gång, att läsa era upplevelser, frågor, råd och tips. Till dagens recept; en efterrätt som tillägnas Peter. Det här är precis sånt som Peter älskar, det är sött, choklad, kladdigt och syndigt gott. En aningen bitter tryffelkaka möter söt kolasås med vanilj och bryts av med friska granatäpplen. (Granatäpplen då, ok jag lovar, jag ska inte pynta med dem på varannan bild 2014...). Den här kakan behöver verkligen något som bryter av det söta och det blir allra godast om du använder en 70-procentig choklad i kakan så att du får den där goda bitterheten. 
 
 
Tryffeltårta med vaniljkolasås och granatäpple
100 g smör
200 g 70-procentig choklad
2 dl strösocker
4 ägg
 
Smält smöret i en kastrull. Hacka chokladen fint och rör ner i smöret och rör tills den är helt smält. Rör därefter ner äggen och sockret. Häll smeten i en smord form avtagbar kant som är ca 25 cm i diamter, Grädda i ca 15-20 min. Kakan skall vara rejält kladdig i mitten när du tar ut den. ALlra godast blir kakan om den får vila i kylen över natten innn du serverar den. 
 
Kolasås med vanilj
 
2 dl grädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
1 nypa ekologisk vaniljpulver
 
Häll samtliga ingredienser i en kastrull och låt puttra i ca 10 min tills du har en slät kolasås. 
 
Servera kakan med en kula vaniljglass, kolasås och granatäpplekärnor. 
 
 
 
 
 
 

Apelsinsorbet med pistagenötter

 
Ok så då går 2013 mot sitt slut. Jag ser fram emot det. Jag ser fram emot att avsluta det här på många sätt omvälvande året och, inte börja om på nytt, utan ta andra stigar. 2014 kommer bli ett bra år. Det är tur att jag har bloggen för annars hade jag inte kommit ihåg hälften av vad som händer under året. Bloggen har ju lagom till årets slut fått en ny skrud,(tack för det Kim!), jag hoppas ni gillar den! Årets mest lagade mat måste utan tvekan bli makrill. Och kål. Årets mest sökta recept på bloggen? Italiensk maräng. Precis som förra året...
 
Från det ena till det andra, dagens dessert, apelsinsorbet med pistagenötter. Sicilianska smaker möter svensk jul. Lite så. Suktar ni som jag efter lätthet, fräschet och motsatsen till ris á la malta. Då är det här något för er. Jag använde ingen glassmaskin till den här sorbeten utan frös den i en plastbytta och rörde om då och då, det gick fintfint. 
 
 
Apelsinsorbet med pistagenötter 6 mindre portioner
4 apelsiner (saften)
1/2 dl socker
1 dl vatten
3 äggvitor
 
ca 1 dl hackade pistagenötter till garnering
 
Vispa äggvitorna tills de är vita och fasta. Pressa ur saften ur apelsinerna. Koka upp vatten och socker i en kastrull och koka tils du har en genomskinlig sockerlag och allt socker är upplöst. Låt svalna i några minuter och blanda sedan med apelsinsaften. Blanda därefter apelsinblandningen med äggvitorna. Lägg smeten i en plastbunke och täck med plastfolie. Frys i minst tre timmar och rör om då och då. Låt byttan stå framme i ca 10 min innan servering. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Grillad briemacka med sharon och ruccola

 
Visst är det så att det inte finns något som är mycket godare än rester. Jag har alltid tyckt att det roligaste kommer efter festen/kalaset/julen. Att sitta i köket efteråt med högar av disk, rester och vara så där härligt trött. Det är fina grejer det. Jag tänker på sommarnätterna i cafét där jag jobbade. Vi servitriser brukade ha så förbaskat ont i fötterna efter att ha serveratsom galningar hela dagen. När de sista sopsäckarna var slängda och disken klar satte vi oss på en bänk och tittade på båtarna i hamnen, drack sockerdricka och njöt av just det där lugnet som kommer efteråt. Årets restmacka blev inte en version med julskinka eller lax som man kanske skulle kunna tro. Det blev en variant med sharon, (eller heter de persimmon?) ruccola och brieost. En perfekt kombination av sött och salt. 
 
 
 
Grillad briemacka med sharon och ruccola till 2 hungriga personer
 
4 skivor dagsgammalt bröd 
8 skivor brie
2 skivade sharonfrukter
1 näve ruccola
 
Sätt ugnen på grill och 22 grader. Lägg två bitar brie på varje brödskiva och grilla i ugnen tills osten är smält. Lägg på ruccola och skivad sharonfrukt och servera pronto. 
 
 
 
 
 

Knäckebröd med lingon och solrosfrön

 
God jul på er! Här ute på västkusten regnar det och blåser full storm. Inte den vackraste och mest stämningsfulla julaftonen kanske. Igår skulle ni ha varit med! Vårt kök förvandlades till Peters korvfabrik. Jag konstaterade att den mannen har varit korvmakare i ett tidigare liv. Vi körde på the Ernst style, det vill säga korv lagad på färs och använde oss av en sprits för att stoppa korven. Det gick hur bra som helst. Två sorters sill blev det också, samt inlagd makrill och det obligatoriska knäckebrödet. I år i en ny variant, lingon och solrosfrön.
 
Idag väntar årets godaste middag; pappas lutfisk. Det finns inget godare. Jo, ni måste hålla med mig. Ha en riktigt god julafton och ta hand om er! Eller som min barndomsfavorit från En röst i natten (kommer ni ihåg?) hade sagt: Merry Christmas Sweden, wherever you are...
 
 
 
Knäckebröd med lingon och solrosfrön 4 plåtar
 
10g färsk jäst
5 dl mjölk
4 dl grahamsmjöl
5 dl rågmjöl
2 dl vetemjöl
2 msk sirap eller honung
1 nypa salt
 
2 dl lingon
2 dl solrosfrön
 
Blanda ut jästen i mjölken och tillsätt därefter salt och sirap/honung. Rör ner mjölet pö om pö, tillsätt slutligen lingon och solrosfrön. Arbeta i maskin tills du har en smidig och fast deg. Låt jäsa i 45 min.
Kavla ut degen direkt på bakplåstpappret, den här degen räcker till ca 4 st bakplåstpapper. Kavla degen tunn, tunn och grädda dem sedan på 200 grader tills de fått fin färg. Vänd dem när ena sidan fått fin färg och grädda andra sidan. Förvara torrt.
 
 

Lingonpäron med vaniljmascarpone

 
Dan före dopparedan eller lillejulafta som pappa säger. Sedan Peter kom in i mitt liv har vi byggt på det där med att skapa egna traditioner. Jag gillar det. Skarpt. I år inleder vi en ny traditon. Julkorven. Jajamän, här ska fixas julkorv. Igår gjorde vi smeten, Peter gjorde sin, med massor av kryddor, såklart. Och jag gjorde min, en lite mesigare variant med salvia, citron och enbär. Min variant skall stekas, Peters skall rökas. Det blir spännande att se (eller rättare sagt smaka) resultatet...
 
Jag måste erkänna att jag har svårt att se på julen med de där glasögonen som gör den skimrande och romantisk. Det är snarare så att jag går och tänker på de som inte har det så bra. Barn som far illa av vuxna som dricker för mycket, familjer som inte har råd att köpa julklappar och de som inte har tak över huvudet. Vi behöver tänka på dem och krama dem vi har omkring oss. Jag passar också på att tacka alla er som skänkte pengar till vår insamling till Musikhjälpen. Ett stort och hjärtligt tack!
 
 
Nu till lingonpäronen. Svenska lingon möter italiensk mascarpone och kärlek uppstår. De här päronen går fint att göra samma dag du skall servera dem, personligen tycker jag att de blir ännu godare om de får ligga i lingonkoket över natten. Då blir de också sådär härligt röda. Ett perfekt julklappstips är det också, så här i sista minuten. Lägg dem i en vacker glasburk, häll på lagen och på med ett lock. Voila. 
 
Lingonpäron med vaniljmascarpone
5 dl vatten
5 dl lingon
3 dl socker
6 st päron
 
100 g mascaroone
1 nypa ekologiskt vanlijpulver
1 msk florsocker
 
Rör samman vaniljpulver och florsockret med mascarponen. Förvara i kylen. 
 
Häll vatten, lingon och socker i en kastrull och låt låt sjuda i ca 15 min, mosa lingonen lite lätt mot kanten mot kastrulllen under tiden de kokar. Skala päronen och lämna kvar kvisten, om de har någon. Lägg ner dem i kastrullen med lingonen och låt dem sjuda i ca 15 min eller tills de är mjuka. Tag därefter upp dem och låt dem kallna. Sila lingonlagen och vill du konservera lägger du päronen i en väl rengjord glasburk och häller över lagen. Sätt på lock och förvala svalt. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Chokladbollar med dadlar och hasselnötter

 
Lördag morgon och jag är uppkrupen i soffan med kaffe och vinterstudion. Efter morgonens promenad är både jag och hunden dyblöta och frussna. Snön ligger knappast vit på klipporna utan här är det regn och storm som gäller och färgslakan går i grått och ja, grått.  Idag är det stora bakdagen för vår del. Vörtbröd, knäckebröd och mandelmusslor. Vår senaste passion sedan vi fick hem den där stora tv:n som är kopplad till nätet, är brittiska serier. I går såg vi sista delen av The Hour, my god så spännande...! (Och herregud vad han är bra den där Ben Whishaw).  Nu är det dags att ta sig an The Wire (har jag enväldigt bestämt). Det får bli julens serie. Som alla vet måste man dricka te och äta något gott till brittiska tv draman (jo det är lag på det). Mitt senaste te-tilltugg är chokladbollar med dadlar och hasselnötter, receptet är egenkomponerat med stor inspiration från de många bloggar där ute som lagar rawfood. Jag har inte disciplin (eller viljan) att utesluta varken socker eller smör ur mitt (mat)liv. Därför innehåller dessa bollar både just smör och socker men det går absolut att utesluta dessa ingredienser. Bra recept hittar du här. Ha en riktigt skön lördag kamrater och glöm inte att njuta och andas!
 
 
 
Chokladbollar med dadlar och hasselnötter ca 12 st
50 g smör
10 st kärnfria dadlar
1 dl hasselnötter
2,5 dl havregryn
3 msk kakao
1 dl kokos till garnering
 
Kör samtliga ingredienser i en mixer tills du har en slät smet. Forma bollar och rulla dem i kokos. Låt stå i kylen i ca 30 min. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Knäckäpplen med kokos

 
För några år sedan var vi på Disneyland i Paris, detta perfekta, galna och surrealistiska ställe. En dag i mars stegade vi in med två förväntansfulla tonåringar. Naiva som vi var trodde vi att det skulle vara lite folk, det var ju ändå mars och svinkallt. Tji fick vi,köerna ringlade sig långa och och vi tröttnade ganska snabbt.  Visst var det fint med sagoslott och prinsar och prinsessor och Musse Pigg (jag kanske inte direkt är målgruppen..?) men det som jag kommer ihåg allra starkast är faktiskt, tro det eller ej, knäckäpplena. De stor uppradade i perfekta rader, perfekt sagoröda och i perfekt äppleform. I helgen testade jag att göra egna. De blev kanske inte sagoperfekta men jag gillar dem ändå. Jag rullade nederdelen i kokos, det kan man utesluta om man vill. 
 
Knappt en vecka kvar till jul. Vi bockar av det sista på listan och ser fram emot att inte göra annat än mysa i helgen. Jag ska baka mitt traditionella julknäckebröd, äta lite ris á la malta och dricka mycket glögg och tänka att det är ok att jag inte har några som helst julkänslor, inte har orkat pynta, har valt bort julgranen pga av orkesbrist och inte skrivit ett enda julklappsrim. Det kommer ju trots allt en jul nästa år också. 
 
 
Knäckäpplen med kokos ca 6 st
3 dl socker
1 dl sirap
2 dl vatten
ett par droppar röd karamellfärg (kan uteslutas)
 
6 äpplen
2 dl kokos
 
Koka upp samtliga ingredenser och låt karamellen sjuda på svag värme i ca 20 min. Testa att doppa en trästicka i karamellen, den skall genast stelna och bli hård, då är karamellen färdig. Ta av kastrullen från spisen.
Trä en grillpinne eller dyl i  äpplet och doppa försiktigt i karamellen. Doppa därefter nederdelen av äpplet i kokos och ställ på en plan yta. Låt stelna. 
 
 
 

Julens kakor

 
 
Nej, det blir inga sju sorters kakor hemma hos oss, men i alla fall tre. Jag kör på en deg, tre smaksättningar - lätt som en plätt! Årets smaker? Saffran& vanilj, valnöt och så den sista, mörk choklad. De här smakerna går ju att variera i oändlighet och du kan smaksätta dem med precis vad du gillar och har hemma. Jag brukar göra kakorna ett dygn i förväg och rulla in dem i bakplåtspapper och låta dem vila i kylen. På så sätt håller de formen fint. Det går också bra att frysa in degen i rullarna och plocka fram när du känner för att baka kakor. Tricket för att få riktigt fina och möra kakor är att snabbt nypa ihop degen och inte överarbeta den. Det går hur bra som hels att dubbla, eller trippla receptet. Mitt recept ger ca 40 kakor. 
 
I övrigt är alla julklappar inhandlade, liksom julmaten, jo jag gillar det här med att ha allting klart. Jag fullkomligt vägrar springa i butiker dagarna innan jul. Nytt för i år är att vi ska oss på att laga egen julkorv (jäkla Ernst..), det blir spännande!
 
 
Julens kakor ca 40 st
250 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
1 dl potatismjöl
3 dl vetemjöl
 
Fyllning:
Saffran & vaniljfyllning: 1 pkt saffran samt en knivsudd vaniljpulver (det ekologiska)
50 g 70-procentig choklad - finhackad
2 dl valnötter - finhackade
 
Skär smöret i mindre kuber och blanda det med samtliga torra ingredienser. Gör du saffranskakorna tillsätter du saffran och vanilj nu. Nyp ihop tills du har en slät deg. Blanda i hackad choklar eller valnötter. Rulla ihop till rullar som är ca 3 cm i diameter och rulla in dem i bakplåtspapper. Förvara i kyl . Grädda på 175 grader i ca 5-7 min. 
 
 
 
 
 

Saffranshummus

 
Jo ni märker ju varthän det barkar. Det kommer bli en grön jul i det vaniljvita köket. Jag tror att min man snart kommer starta ett kål-uppror, vi äter nämligen kål i olika former varje dag. Men det är ju så gott! Så där vansinnigt gott blir det när man kombinerar kål med en god saffranshommus, superlätt att göra men oj vilka smaker den levererar! Servera den till en god sallad, som tillbehör på en buffé eller som snacks. Den funkar bra till allt. Låt dig inte avskräckas av ingredienslistan. Om du t.ex. inte skulle ha citron eller tahini hemma går det bra att utesluta det. 
 
I övrig då? Jo termometern visar 6 plusgrader och syrenerna i trädgården börjar få knoppar. Inga jinglebellskänslor så långt ögat når fastän vi konsumerar både glögg och enorma mängder saffran och apelsiner. Jag har börjat sukta efter att åka till Marrakech, någon som varit där? Jag blir enormt inspirerad av färgerna, naturen och maten när jag läser om staden på bloggar. Nåväl, tillbaks till verkligheten, idag är det transkribering som gäller. Trevlig torsdag på er!
 
 
Saffranshummus 
 
400 g kokta kikärtor (ca 1 burk)
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk spiskummin
saft från 1/2 citron
1/2 påse saffran
1 msk tahini (sesampasta)
1/2 dl olivolja
ev 1-2 msk vatten
salt & peppar
 
Lägg samtliga ingredienser förutom vatten i en bunke eller mixer och mixa tills du ar en slät kräm. Om du använder dig av kikärtor du kokt själv brukar de vara lite torrare och då kan du behöva tillsätta lite vatten för att få rätt konsistens. Smaka av med salt och peppar. Förvara i kylen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg