Tryffeltårta med vaniljkolasås och granatäpple

 
 
 
Gott nytt år vänner! Det är ju lite av tradition att skriva en nyårskrönika så här års. Men nej, jag känner inte alls för det. Jag har suttit här en stund nu och pillat på tangenterna, kikat i arkivet och känner att nej, jag har inte någon lust att prata om det som har varit det här året. Jag lägger 2013 i arkivtet och vill mycket hellre blicka framåt. 2014 kommer bli ordens år. Det kommer läsas och skrivas en massa. Jag kommer äntligen få tid att ägna mig helt åt avhandlingen och oj vad jag ser fram emot det! Jag ser fram emot att träffa mina vänner mer, planera och stressa mindre och njuta av att det som jag önskade mig och har jobbat för faktiskt blev verklighet. Jag ser också fram emot att träffa er här inne, varje dag på bloggen. Det är lika roligt att logga in här varje gång, att läsa era upplevelser, frågor, råd och tips. Till dagens recept; en efterrätt som tillägnas Peter. Det här är precis sånt som Peter älskar, det är sött, choklad, kladdigt och syndigt gott. En aningen bitter tryffelkaka möter söt kolasås med vanilj och bryts av med friska granatäpplen. (Granatäpplen då, ok jag lovar, jag ska inte pynta med dem på varannan bild 2014...). Den här kakan behöver verkligen något som bryter av det söta och det blir allra godast om du använder en 70-procentig choklad i kakan så att du får den där goda bitterheten. 
 
 
Tryffeltårta med vaniljkolasås och granatäpple
100 g smör
200 g 70-procentig choklad
2 dl strösocker
4 ägg
 
Smält smöret i en kastrull. Hacka chokladen fint och rör ner i smöret och rör tills den är helt smält. Rör därefter ner äggen och sockret. Häll smeten i en smord form avtagbar kant som är ca 25 cm i diamter, Grädda i ca 15-20 min. Kakan skall vara rejält kladdig i mitten när du tar ut den. ALlra godast blir kakan om den får vila i kylen över natten innn du serverar den. 
 
Kolasås med vanilj
 
2 dl grädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
1 nypa ekologisk vaniljpulver
 
Häll samtliga ingredienser i en kastrull och låt puttra i ca 10 min tills du har en slät kolasås. 
 
Servera kakan med en kula vaniljglass, kolasås och granatäpplekärnor. 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg