Hemlagad vaniljglass med ricotta, chokladganache, maränger och körsbär

 
Egentligen hade jag velat döpa den här desserten till the cherry death, eller the chocolate choker eller något i den stilen. Något som hade låtit som en deckare av Walter Mosley eller ett avsnitt av Dexter. Det här mina vänner, det här är så gott att om det är en synd att njuta av god mat så hamnar jag lätt i helvetet. Krämig hemlagad vaniljglass med ricotta, krispiga maränger, mustig chokladganche, och så på toppen, körsbär. Det är lika gott som det låter. Jag och Peter åt den häromkvällen uppkrupna i soffan när regnet smattrade mot fönstret.
 
Det fina med den här glassen är att du inte behöver en glassmaskin. Osten gör att det fungar bra ändå, låt den frysa i minst 3 timmar och plocka fram den en sisådär 20 min före servering, då smakar den som bäst. Vill du vara ambitiös gör du ricottan själv eller så köper du den i din livsmedelsbutik. Av en händelse hade jag ganache hemma men det går förstår precis lika bra med en vanlig chokladsås.
 
Hemlagad vaniljglass med ricotta 4 mindre portioner
 
250 g ricotta
2 ägg (gulor och vitor separerade)
1/2 dl socker
2 msk socker till marängen
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
 
Separera äggen, häll gärna vitorna i en rostfri skål med 2 msk socker. Vispa tills du har en fast maräng. Vispa äggulor och socker pösigt och vispa därefter ner ricottan. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur kärnorna och blanda i äggblandningen. Vispa därefter grädden och vänd ner den i äggsmeten med ricottan. Vänd därefter ner marängen, vispa inte utan vänd försiktigt ner den. Täck en formt med plastfolie (om du lätt vill kunna ta upp glassen) och fyll den med glassmeten. Täck smeten med plastfolie. Frys i ca 3 timmar.
 
Till servering:
 
ca 30 maränger
100 g körsbär
3 dl chokladsås
 
 
 
 
#1 - - Katarina:

Åh, mums. Jag gjorde för en tid sedan ricotta-körsbärsglass och den blev krämig och god. Med maräng och chokladsås till blir det ju riktigt lyxigt, yum!

#2 - - Amani:

Såg inte helt fel ut det där, har aldrig testat att göra egen glass, borde kanske prova det =)

#3 - - Malin Olofsson:

Vad gott ^^

#4 - - Sara på Vardag.nu:

Åh, vad gott det ser ut. Ångrar nu (särskilt idag) när sommaren verkar försvunnen att jag inte köpt mer körsbär i sommar. Eller ätit mer nypotatis...

#5 - - Ann-Louise:

Mhoooääää! Jag är inte så mycket för sötsaker men den här efterrätten blir jag sjukt sugen på. Gudars vad det hade suttit fint med en stooor skål just nu...

#6 - - giulia:

Hej! Vad är det för fina tallrikar du använder?? Med det blå mönstret?

Svar: Den heter svenska slott och kommer från rörstrand :)
Karin