Tomatsoppa med pasta

 
Jag gillar ju tomatsås och soppor så det här var en bra kombination. Inspirationen till den här soppan kom från Charlotta som bjöd mig och Peter på en liknande soppa för några år sedan (!). Jag lade till lite pasta för att få soppan lite matigare och dessutom lite stekt pancetta för att få en god, salt smak. Om jag får välja passar konserverade körsbärstomater bäst till den här rätten, de har en sötare smak än de vanliga krossade tomaterna. Jag valde att ha kvar de hela tomaterna men det går ju också bra att mixa dem till en slät soppa om du hellre vill det.
 
Tomatsoppa med pasta och pancetta till 2 personer
 
1 burk konserverade körsbärstomater
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
5 dl vatten
50 g pancetta eller bacon
salt & peppar
olivolja
färska örter
 
4 dl kokt pasta
 
Ringla olivolja i en kastrull och hacka löken och vitlöken fint. Fräs löken tills den mjuknar och häll därefter i tomaterna, vattnet och salta och peppra. Låt puttra i ca 15 min. Skär pancettan eller baconet i tunna strimlor och stek i lite olivolja tills de fått fin färg. Servera soppan med pasta, strö över pancetta och färska örter vid servering.
 
 
 
 

Grillat sidfläsk med potatis och bondbönsallad

 
I söndags skrek smaklökarna efter något nytt, eller åtminstone något annat. Som bondbönor, som jag inte ätit på år och dar och grillat sidfläsk som var något helt nytt för mig. Jag gjorde en enkel sallad baserad på kall potatis, bondbönor lite blandad sallad och en dressing med olivolja och citron. Bondbönorna ja, de behöver lite förberedelse. De skall öppnas, hinnan på bönorna skall tas bort och sen skall de förvällas ett par minuter i kokande vatten.
 
I övrigt är det inte mycket som är nytt. Jobb, brygga, hav, morgondopp, kvällsdopp och en jäkla massa kaffe däremellan. Sommaren hänger sig kvar och det är jag så glad över. Jag byter lätt bort hela juli mot den här perioden!
 
Grillat sidfläsk med potatis och bondbönsallad 4 personer 
 
ca 16 skivor skivat sidfläsk
olivolja till pensling
peppar
 
Sätt ugnen på 225 grader allt grilla fläsket på en kolgrill. Pensla dem med olivolja och peppra, fläsket är så salt i sig själv att det inte är säkert att det behövs salt - smaka dig fram. Grilla fläsket i ca 5-7 min på varje sida tills det fått fin färg.
 
Potatis och bondbönsallad
 
12 kalla färska potatisar
3 tomater
1 salladslök
3 dl förvällda bondbönor
1 näve ruccola
1 näve mangold
1 näve bladspenat

3 msk olivolja
saften från 1/2 citron
salt & peppar
 
Dela potatisarna i mindre bitar, gör samma sak med tomaterna. Skiva löken och blanda alltsammans med salladen och bönorna. Blanda samman olja, citron, salt & peppar och ringla över salladen, servera med det grillade sidfläsket.
 
 
 
 

Lise Maries pepparrotssås

 
För några helger sedan blev vi bjudna på middag hos Lise Marie och gänget som har ett härligt hus på Tången, en liten bit utanför Mollösund. Lise Marie har ett fantastiskt litet grönsaksland och hela sommaren har pepparroten växt sig större och större, iaf bladen. För när man skördar pepparroten märker man att det liksom inte bli så mycket av det, en liten, liten pepparrot längst ner och gigantiska blad upptill. En god sås blev det iaf av det, vi åt den till grillad tysk korv och potatis. Pepparrotssås för lätt minnet till skolbespisningen och ett torrt och grått pepparrotskött. Men en färskriven pepparrot på torsk med lite smör eller som här till korv, det är helt andra grejer det.
 
Lise Maries pepparrotssås 
3 dl creme fraiche
ett par cm färsk pepparrot
2 msk olivolja
salt & peppar
färska örter till servering
 
Skala pepparroten och riv den fint, blanda med creme fraiche och olivolja, smaka av med salt och peppar och låt stå i kylen en timme eller så innan servering så smakerna hinner utvecklas.
 
 
 
 
 
 
 

Min bästa köttfärssås - den toscanska

 
Jag har ju uppmanat er att ge mig receptet på er bästa köttfärssås för att ha chansen att vinna ett fint paket från Mutti. Jag tänkte inte vara sämre själv, här kommer mitt allra, allra bästa recept på köttfärssås. Det är den toscanska versionen, som inte är lika såsig som den försvenskade och som innehåller morot, selleri och vin. Jag gillar den skarpt. Allra godast blir det om du blandar såsen med pastan i kastrullen istället för att servera dem var och en för sig.
 
Det har väl knappast undgått någon att Toscana är en av mina favoritplatser på jorden. Jag får allvarliga längtattacker när jag tittar på de här bilderna. Löken såldes vid vägkanten i de toscanska bergen, tänk om man kunde hitta sån en vanlig onsdag på ica! ;)
 
Min bästa köttfärssås - den toscaska -4 personer

300 g nötfärs
2 stora gula lökar
3 vitlöksklyfotor
1 stor morot
1 bit selleri
2 dl rödvin
ca 2 dl cocktailtomater
1/2 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
färsk timjan och oregano
olivolja

Fräs nötfärsen i olivolja utan att den tar färg, hacka löken och vitlökten och låt den fräsa med en stund tills den mjuknat. Tillsätt finhackade morötter och sellers samt tomaterna. Häll i vinet, tomatpurén och de krossade tomaterna. Salta och peppra. Låt koka på låg värme i minst 30 min. Ju lägre den får koka ju bättre är det. Tillsätt färska örter precis innan servering. Servera med spaghetti.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Havrebröd

 
Fredag och det regnar och blåser höststorm. Snart dags för fredagsmys och middag. Idag är det Peter som står framför spisen. Vid det här laget vet ni ju att helgbrödet är nästintill heligt i det här huset så om ni vill ha gott lördagsbröd tycker jag att ni ska slänga ihop fördegen nu och ställa i kylen. Lovar att det inte tar mer än 5 minuter.  Imorgon gör du klart degen för hand eller i maskinen och vips så har du ett fantastiskt gott bröd med massor av smak.  Jag gjorde mitt havrebröd i en form men det går lika bra att forma en limpa på en plåt.
 
Havrebröd
 
Fördeg
1 l vatten
1 pkt färsk jäst
1 nypa salt
6 dl havregryn
7 dl vetemjöl
 
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt samtliga ingredienser. Degen skall vara lös och rinnig. Ställ in bunken i kylen över natten.
 
Dag 2
Blanda ner resten av mjölet, ca 7 dl tills du har en smidig deg, knåda för hand i 10 min eller i maskin i 5 minuter. Forma en avlång limpa och lägg i en bakform med bakplåtspapper eller låt jäsa direkt på plåten i ca 45 min. Grädda på 225 grader i ca 40-45 min.
 
 
 

Hallonkaka

 
Vad hände? Det sa bara poff, sen var sommaren borta? Det blåser, regnar och åskar och jag har redan börjat ta på mig strumpor...jag vägrar! Fortsätter bada i ren trots...sommaren är inte över än..
För oss som gillar mat är augusti den allra bästa månaden. Nu kommer finfina råvaror som bär, äpplen, plommon och svamp. Första mackan med smörstekta kantareller är ljuvlig och likaså björnbärspajen. Till förra veckans fredagsfika bakade jag den här enkla hallonkakan. Istället för att använda mjölk i smeten använder jag filmjölk, jag tycker att kakan får en fin och saftig konsistens då. Det finns något rustikt och hederligt över kakor som denna. Jag tittar ofta efter dem på fiken jag besöker men tyvärr saknas de ofta. De har blivit ersatta av brownies och smulpaj och det kan ju förvisso också vara gott men ibland längtar jag efter detta. Det enkla. Det goda.
 
Hallonkaka
 
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
75 g smör
1 dl filmjölk alt 1 dl mjölk
2 tsk bakpulver
2 dl hallon
 
Smä'lt smöret och vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner de torra ingredienserna och det smälta smöret. Smörj en kakform med smör och ströa den med ströbröd. Häll i smeten och lägg i hallonen på slutet. Grädda på 175 grader i ca 35.40 min. Kakan skall vara helt torr när du tar ut den.
 
 
 
 

Hemlagad vaniljglass med ricotta, chokladganache, maränger och körsbär

 
Egentligen hade jag velat döpa den här desserten till the cherry death, eller the chocolate choker eller något i den stilen. Något som hade låtit som en deckare av Walter Mosley eller ett avsnitt av Dexter. Det här mina vänner, det här är så gott att om det är en synd att njuta av god mat så hamnar jag lätt i helvetet. Krämig hemlagad vaniljglass med ricotta, krispiga maränger, mustig chokladganche, och så på toppen, körsbär. Det är lika gott som det låter. Jag och Peter åt den häromkvällen uppkrupna i soffan när regnet smattrade mot fönstret.
 
Det fina med den här glassen är att du inte behöver en glassmaskin. Osten gör att det fungar bra ändå, låt den frysa i minst 3 timmar och plocka fram den en sisådär 20 min före servering, då smakar den som bäst. Vill du vara ambitiös gör du ricottan själv eller så köper du den i din livsmedelsbutik. Av en händelse hade jag ganache hemma men det går förstår precis lika bra med en vanlig chokladsås.
 
Hemlagad vaniljglass med ricotta 4 mindre portioner
 
250 g ricotta
2 ägg (gulor och vitor separerade)
1/2 dl socker
2 msk socker till marängen
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
 
Separera äggen, häll gärna vitorna i en rostfri skål med 2 msk socker. Vispa tills du har en fast maräng. Vispa äggulor och socker pösigt och vispa därefter ner ricottan. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur kärnorna och blanda i äggblandningen. Vispa därefter grädden och vänd ner den i äggsmeten med ricottan. Vänd därefter ner marängen, vispa inte utan vänd försiktigt ner den. Täck en formt med plastfolie (om du lätt vill kunna ta upp glassen) och fyll den med glassmeten. Täck smeten med plastfolie. Frys i ca 3 timmar.
 
Till servering:
 
ca 30 maränger
100 g körsbär
3 dl chokladsås
 
 
 
 

Hemmagjord ricotta

 
Det verkar inte gå en sommar utan att jag snöar in på en italiensk färskost. Förra året var det mascarpone som användes flitigt här hemma och i år är det ricotta som regerar. Medan mascarponen är silkeslen och påminner om creme fraiche är ricottan mindre fet och grynigare. Den passar utmärkt i pajer, lasagnen och som fyllning i pasta. Jag har även använt den i glass och plättar. Efter ett ha konsumerat sisådär fem burkar i veckan började jag fundera på om det kanske var dags att producera egen ricotta. Sagt och gjort. Precis som med färskost är det mycket lättare än vad man tror och när det är klart står man där och tänker varför har jag inte testat detta förut. Tricket med ricottan är att låta den rinna av precis lagom länge, ju längre den får ligga i handduken och rinna av desto grynigare blir den. Jag fegade lite och testade en liten sats, men nästa gång, då jäklar blir det storproduktion!
 
Så, augusti. Tillsammans med september och oktober tillhör den här månaden mina favoriter på året. Låt mig bada hela september och jag är överlycklig. Julihetsen har lagt sig och ingen är väl så glad över det som jag.
 
Hemmagjord ricotta
 
1 liter 3%-ig mjölk - ger ca 2 dl ricotta
2 dl vispgrädde
saft från 1 citron
1 nypa salt
 
Värm mjölken, grädde och salt till ca 85 grader, tag av kastrullen från plattan och pressa i citronen. Låt därefter vätskan vila i ca 10 min. Sila vätskan genom en silduk eller en ren kökshandduk och låt den stå i kylen i ca 1 1/2 timme. Förvara i kyl.
 
 
 

Avocadopasta

 
Det här med google är fina grejer. När jag vankade omkring ensam i köket igår kväll och inte visste vad jag skulle äta (vägrade smörgåsmiddag..) kom jag ihåg att jag någonstans läst något om en avocadopasta. Jag googlad och fann. Fann det här fantastiska receptet! Det kan ju låta löjligt enkelt, och det är det också, men oj vad gott det blev! Den lena avocadon med den smakrika osten och fräscheten i cironen (hade ingen lime..) Som jag brukar säga, testa ok?

Avocadopasta till 4 personer

1 vitlöksklyfta
1/2 chili (ta bort kärnorna)
1 lime
2 mogna avocadon
salt
svartpeppar
ca 1/2 dl olivolja
1 näve basilika
1 näve bladpersilja
30 g (1 dl) riven pecorino
30 g (1dl) riven parmesan
400-500 g spaghetti

Gör så här:

Jag hackade vitlöken och chilin, slängde dem i en mortel tillsammans med avocadon och mosade dem. Pressa saft från limen över avocadon. Hacka örterna och riv ostarna. Tillsätt olivoljan, salt och peppar. Rör om och smaka av.

 
 
 
 

 

Visa fler inlägg