Tårtor - mina bästa recept

 
 
 
 
 
Det märks att det snart är tid för examen, student, bröllop och dop. Jag får massor av frågor om bra recept på tårtor och därför tänkte jag att det är lika bra att sätta ihop en liten miniguide till mina bästa tårttips. Här finns allt från lättlagade pajer som är lätt att laga till många till finfina bröllopstårtor och inte minst - min vinnartårta från förra årets tårttävling. Låt dig inspireras! 
 
Äntligen fredag! Det börjar dra ihop sig till Parisresan och jag vågar inte ens tänka på allt som skall ordnas innan vi strosar runt på gatorna i Paris. Ett djupt andetag och lite is i magen - det löser sig! På första bilden - Vivi och Mattis bröllopsdagstårta - hallonmousse med chokladganachebotten. 
 
 
Superlätt chokladpaj med mascarponekräm. Gör den som hel paj eller som minpajer. 
 
 
 
 
En riktig mastodonttårta! Chokladtårta med pistagekräm.
 
 
 
 Min vinnartårta! Det här receptet vann pris för sveriges godaste tårta 2012. Våga testa att baka den- jag lovar att den är god!
 
Rulltårtebakelser! Blir det mer nostalgiskt än så här? Perfekt när du skall servera tårta till många. 
 
 
Och sist men inte minst! Den klassiska prinsesstårtan - mycket enklara att baka än vad du tror!
 

Bloggforum

 
I söndags var jag med på det numera i bloggkretsar omtalade Bloggforum på Radisson blu i Göteborg. Herregud vad trevligt! Ett gäng trevliga och duktiga bloggare och företagare som träffades och åt middag och minglade. I skrivande stund är mitt huvud aningen segt av ett par dagars intensivt handledande. Jag sammanfattar bloggforum: mingel, god mat, trevligt sällskap, massor av inspiration, finfint hotell och en sjujäkla utsikt.
 
 
 
 

Klassikern - rödvinskokta päron

 
Det finns vissa smaker som aldrig går ur tiden, som aldrig blir omoderna och den här efterrätten är en av dem. Jag har gått och suktat efter den ett tag. Märligt, eftersom den knappas är särsklit vårig, snarare väldigt höstig med sin rödvinssmak. Men goda är de, de rödvinsinkokta päronen med smak av vanilj. Kanske är det Parisresan som närmar sig som kickar igång längtan efter dessa smaker. Om drygt en vecka är vi på väg till Paris igen, den här gången förhoppningsvis utan snöstorm. Istället för grå moln vill jag se rosa körsbärsbärsblommor, nykära par och skinande sol. Vi bestämmer det, ok?
 
Rödvinsinkokta päron med vaniljcreme fraiche
Till 4 portioner:
4 st skalade päron
1 flaska rött vin
2 dl socker
1 apelsin

Så här gör du:

Skala päronen, koka upp vinet, sockret och pressa i apelsinsaft. Låt koka i ca 10 min och sänk därefter värmen, koka päronen i ca 30 min. 

Vaniljcremefraice 
2 dl creme fraiche 
1 msk florsocker
1 vaniljstång

Vispa samman creme fraiche och florsocker, dela vaniljstången på mitten och skrapa ur kärnorna. Blanda med creme fraichen.

Vardagsmaten - svamppytt

 
Det här med att hitta på något att laga  varje dag är ju inte helt lätt. Att dessutom äta upp allt man köper är nästan ännu svårare. Eftersom jag avskyr att slänga mat kastade jag ihop en man tager vad man haver-pytt häromdagen. Det blev en vegetarisk svamppytt med massor av grönsaker. Servera med stekt ägg och rödbetor - klart!
 
Svamppytt till 2 personer
 
1/2 l blandad svamp
3 morötter
1 gul lök
1/2 purkolök (det gröna)
1 paprika
1 näve haricot verts
olja & smör
 
Skär svampen och grönsakerna i mindre bitar, börja med att steka svampen i en skvätt olja och smör, lägg därefter i grönsakerna och låt steka tills de fått fin färg. Blanda till sist i haricot vertsen. Salta och peppra. 
 
 
 

Lammgryta med sambal oelek

 
Lördagens middag fick bli den här lammgrytan. Ett riktigt långkok (3 timmar) och massor av vitlök och hetta från sambal oelek. Resultatet: ett mört lammkött och en underbart god sås. Var försiktig med sambal oeleken, det var inte jag... Efter besöket på en marockansk restaurng i Paris för fyra år sedan är lamm som är lagat på det här sättet en stor favorit. Jag har inte kommit på hur man får couscousen så fluffig och fin som de men jag övar...
 
Lammgryta med sambal oelek till 4 personer
 
1 kg lammgrytbitar (jag använde en lammstek som jag skar i mindre bitar)
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
4 morötter
2 stora nävar bladspenat
2 paprikor
sambal oelek efter smak
1 liter vatten
salt & peppar
olja
 
Fräs grytbitarna i lite olja, hacka grönsakerna och låt dem fräsa med en liten stund, de skall inte få färg. TIllsätt spenat, krossade tomater och sambal oelek, salta och peppra. Sänk värmen och lägg på ett lock. Låt koka i minst två timmar. Gärna tre, då smakar det som bäst!
 

Champinjonsoppa

 
Ja, vi är inne i soppornas tid. Lätt att laga, lätt att ta med sig till jobbet och lätt att värma när man kommer hem från jobbet. Mitt senaste soppkok blev champinjonsoppa. Soppan är även en perfekt förrätt tillsammans med en gratinerad smörgås tex. Idag skiner solen i Malmö, uteserveringarna är fulla och vi andas vår. Härlig söndag på er!
 
Champinjonsoppa till 4 personer
 
1/2 liter champinjoner
1 gul lök
1 liter vatten
2 dl creme fraiche
1 tsk soja
olivolja
smör
salt & peppar
 
Skär svampen i mindre bitar och stek i smör och lite olivolja, tillsätt den hackade löken som får steka med tills dem mjuknat. Häll allt i en kastrull och tillsätt vattten. Koka på svag värme i ca 10 min. Tag av spisen och mixa soppan slät med en mixterstav. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och tillsätt creme fraiche, smaka av med salt och peppar. 
 
 
 

Snabbt och lätt

 
Det här med att äta bra mat även när livet snurrar på i full fart är svårt, det är så lätt att hamna i pastaträsket och det vill inte min mage just nu. Det kräver lite planering att äta bra och för min del har lösningen blivit matiga sallader. Jag äter massvis med avocado, lax, kyckling, matvete och spenat i nuläget och det funkar finfint. Det kräver som sagt lite planering men oj vad bra jag mår när jag äter bra..(no shit sherlock...) Laxröran jag skrev om häromdagen har blivit en riktig räddare i nöden, den funkar inte enbart som pålägg utan finfint tillsallader.
 
Åter till arbetet! Ha en fin torsdag kamrater.

No soup for you! Eller lyxig potatis & purjolökssoppa.

 
Sorry. Som gammal Seinfeldfan kunde jag inte låta bli...Soppa. Eller rättare sagt potatissoppa. Jösses vad gott det är. Det blir nästan himmelskt när man tillsätter hemlagad kycklingbuljong och vispad grädde. Bättre soppa får man leta efter. Det går förstås bra att utesluta hönsbuljongen och ta grönsaksbuljong istället. Genom att tillsätta lite vispad grädde på slutet blir soppan riktigt fluffig och fin. 
 
Tisdag.  På västfronten inten mycket nytt. Jobb, mail, telefon, ännu mer mail och ännu mer förberedande av föreläsningar. Jag har inte mycket spännande att berätta...Trevlig tisdag på er!
 
 
Potatis och purjolökssoppa till 2 personer
5 stora potatisar av mjölig sort
1/2 purjolök
5 dl vatten
1 dl vitt vin
2 dl grädde
1 buljongtärning, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong
salt & peppar
olivolja
 
Häll en skvätt olivolja i en kastrull och fräs den skivade purjolöken, den skall inte ta färg. Skala potatisen och skär den i skivor. Häll i vinet i kastrullen och lägg därefter i potatis, vatten, buljong och salta och peppra. Låt koka tills potatisen är mjuk. Tag av kastrullen från platta och mixa soppan slät. Sätt tillbaks kastrullen på plattan och häll i hälften av grädden. Låt sjuda i ett par minuter.Vispa resten av grädden och blanda ner i soppan innan servering. 
 

Rawfoodglass

 
Jag sa ju att vi skulle fasta i helgen. Det gick sisådär. Peter var hur duktig som helst men jag, nä, jag är helt enkelt för trött. Jag behövde mer mat än juice och te för att inte bli rent utsagt aggressiv (hehe) så det fick bli en fastefri helg men ändå hälsosam. Vi har ätit goda soppor, raw foodglass och sallader. Magen känns bättre och det var det som var målet. Raw foodglassen då? Ett riktigt bra recept som jag fick i en sånt där reklamblad på ica och som ursprungligen kommer från Reneé Voltaire. Lätt som en plätt att blanda ihop och väldigt gott, jag tror minsann att det kommer bli vårens favorit. Allra godast blir glassen om man mixar bären när de är frysta och serverar glassen direkt. 
 
Raw foodglass med röda bär och banan
 
4 dl blandade röda bär (jag använde jordgubbar, röda vinbär och svarta vinbär)
3 bananer (använd gärna riktig mogna)
3 msk akaciahonung
1 nypa vaniljpulver (the real deal, inte vaniljsocker)
 
Mixa bären med bananerna sirapen och vaniljen. Servera omdelbart. 
 
 

Smak av sommar

Det märks ganska tydligt i bloggen att jag är redo att ta semester. Nu. tyvärr är det ju inte första juli än utan en sisådär två månader kvar dit. Tills dess tittar jag på bilder från förra sommaren, njuter på balkongen och tänker på att snart kan vi äta frukost där, eller varför inte sitta insvept i en filt och njuta av sommarnatten. Innan det är dags för semester skall vi hinna med en resa till Paris och njuta av våren där och allt vad det innebär. En dag i taget. Snart är vi där. 
 
Visa fler inlägg