Graham & äpplerutor

 
Jag ska vara helt ärlig, jag har ingen aning om det exakta receptet till det här brödet. Jag blev så sugen på ett rustikt bröd häromdagen men hade bara slattar av olika mjölsorter hemma och rörde ihop en deg på måfå. Det här blev resultatet, ett saftigt äppelbröd bakat på grahamsmjöl samt fint rågmjöl. Jag lät degen bli lös och tryckte ut den i min brownieform för att få ett lite högre bröd. Naturligtvis går det bra att grädda det på en vanlig plåt också.
 
Måndag morgon och jag bockar av administration. Mail, fakturor och ännu mer mail. Morgonens promenad var sådär härligt höstig med sol och krispig luft. Idag är det ju hummerpremiär och allt. Igår kunde man se hummertinor stå uppradade på varenda brygga och idag kl 07.00 gick startskottet. Nu återstår att se om det blir någon fångst.
 
Trevlig måndag på er!
 
Graham & äppelrutor
 
1 pkt färsk jäst
5 dl mjölk
3 dl vatten
5 dl grahamsmjöl
8 dl fint rågmjöl
3 dl vetemjöl
1 rejäl nypa salt
2 rivna äpplen
1 msk honung
 
Rör ner jästen i mjölken och vattnet, tillsätt salt och honung. Rör ner vetemjölet, grahamsmjölet och hälften av rågmjölet. Riv äpplena och blanda ner dem också. Kör i matberedaren i ca 10 min och låt därefter jäsa i 1 timme. Tillsätt resten av mjölet och knåda tills du har en lös med smidig deg. Tryck ut degen på en plåt och grädda på 200 grader i ca 35 min.
 
#1 - - Katarina:

Ser gott ut och äpple i bröd gör brödet saftigt och ger en god smak! Ha en bra måndag!

#2 - - Sandra:

Kära Karin! Som tack för all inspiration du ger har du fått en utmärkelse av mig:
http://blueberryroad.blogg.se/2012/september/bloggkarlek.html
Ha en fin dag! Kram S

Svar: åh tackar! kram! :D
Karin

#3 - - Mårtenssons kök:

Farao, så gott brödet ser ut, rustikt, saftigt och mättande!

Svar: ja det blev bra trots experimentet med receptet, ibland skall man ha tur :) Hoppas ni får det mysigt i ystad! :)
Karin

#4 - - Sara:

Jag tror bestämt att jag funnit mig en ny brödguru. Provade att byta ut äpplen mot morötter och svänga i lite grovt rågmjöl, men inte ens mina taffliga experiment kan misslyckas när man har ett så bra recept att utgå ifrån. Urgott! Du är så otroligt BRA! :)

Svar: Åh vad roligt att du gillade receptet! Jag blir så glad när andra lagar min mat! Tack! :D
Karin

#5 - - Anna:

Hej!!!
Jag testade att baka detta bröd idag med min syster..Men jag har en fråga... Ska vattnet och mjölken vara 37 grader innan jag tillsätter jästen???
Jag följde receptet och brödet blev inte klart efter utsatt tid å det tyckte jag var konstigt..
Ville så gärna testa detta goda bröd..
någon som har märkt samma problem???
Tack på förhand..
//Anna

Svar: Hej anna!
Vätskan skall ha 37 grader innan du blandar ut den med jästen. Frågan är om brödet inte blev klart i tid pga att det inte jäst ordentligt?
Karin