Sunday kind of love

 
 
Vi chillar. Söndagschillar. Det var så mycket jag hade tänkt på gjort den här helgen men krafterna fanns helt enkelt inte där. Det har blivit mycket mys och film istället. Bra där. Dagens middag stod Peter för. En mustig köttfärssås. Ibland är det bara så förbaskat gott. Nu regn och joggingtur.
 
 

Lördag

 
Vaknar skärrad av att ha drömt mardrömmar. Nazister (!) sköt Akilles i drömmen och det var en förvånad hund som fick en massa kramar i morse. Drömtydning någon?
 
Regn - igen. Men bra för lördagsmyset. Peter har stukat foten och går ingenstans så bakning och serier står på schemat. Gårdagens fredagsfika blev tigermuffins. Det här receptet ger härligt tunga muffins som jag helst äter med ett glas kall mjölk.
 
Tigermuffins ca 12 st
 
200 g mjukt smör
3 ägg
2 dl socker
5 dl mjöl
1 dl mjölk
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
 
Vispa samman socker, smör och ägg, tillsätt därefter mjölket, bakpulvret och mjölken. Placera ut muffinsformar på plåt eller i en muffinsplåt. Klicka i ca 1 msk av smeten i varje form. Tillsätt därefter kakaon i smeten och rör om tills den har blandats väl. Klicka ut resterande smet i formarna och grädda på 175 grader i ca 20 min.

Pasta med blåmusslor

 

Frutti di mare är en av mina favoriträtter när det gäller italiensk mat, när vi är i Italien väljer jag allt som oftast en tallrik med denna fantastiska pasta. Här har jag skalat bort skaldjuren och bara använt mig av blåmusslor, det blir otroligt gott! Den här rätten är verkligen tacksam eftersom den är så lätt att göra men ser väldigt stilig ut och den är dessutom lätt att göra till många.
 
Fredag och jag är en riktig sömngångare. Efter affärsmingel, invigning och intervju med ett internetmagasin kom vi äntligen hem till vår säng 01.30 inatt. Men vilken rolig dag! Det är förmodligen först idag jag hinner landa och känna vad jag egentligen upplevt. Trevlig fredag på er!
 
Pasta med blåmusslor till 4 personer
Spaghetti till 4 personer
2 kg färska blåmusslor 
3 dl vitt vin
2 vitlöksklyfta
 
En näve färsk persilja
 
salt & peppar
 
Tomatsås
6 stora färska tomater
2 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
olivolja
salt & peppar
 

Skrubba musslorna i kallt vatten och sortera bort de som är öppna - använd enbart de stängda musslorna! Lägg musslorna, vinet, hackad vitlök och salt och peppar i en stor kastrull och låt sjuda på svag värmen i ca 5-7 min tills musslorna öppnat dig. De som inte öppnat sig slänger du. Sila av spadet och spara så länge.

Hacka lök och vitlök och fräs i lite olivolja, de skall inte få färg utan bara mjukna. Skär tomaterna i mindre bitar och lägg i kastrullen. Häll i spadet från musslorna och låt koka i ca 25-30 min. Smaka av med salt och peppar.
Blanda tomatsåsen med nykokt pasta och lägg till sist på musslorna. Hacka persilja och strö över vid servering.
 
 
 

Barnsligt gott

 
 
Till lördagens kaffe käkade vi barnsligt goda chokladbollar - med mycket starkt kaffe i. Om jag får bestämma skulle det ha varit kokos på dem men eftersom det inte fanns någon sådan hemma fick det bli pärlsocker.
 
Imorgon åker jag till Malmö på en blixtvisit - en intervju med en internettidning står på agendan samt ett affärsmingel. Jag tänker tillbaks på tiden när jag veckopendlade mellan Mollösund och Malmö - jag levde hela mitt liv på tåget! Idag kan det kännas väldigt skönt att inte leva i en packsäck utan ha en fast punkt...
 
Chokladbollar ca 20 st
100 g smör
1 1/2 dl socker
3 msk kakao
 3 msk starkt kaffe
5 dl havregryn
 
Rör ihop smör och socker tills de har blandats väl. Rör i kakao, kaffe och havregryn. Forma runda bollar och rulla dem i kokos eller pärlsocker. Förvara i frysen eller kylen.
 

Grillade grönsaker med fetaostcreme

 
Jag är gräsänka den här veckan och det betyder urkass matlagning. Fil och nudlar ungefär. Det är så förbaskat tråkigt att laga mat till sig själv att jag helt enkelt låter bli. Jag blir lite avis på Peter som har hela Malmös restaurangutbud att välja mellan, (åh vietnamesiskt!) medan jag själv har en liten livsmedelsbutik som stänger kl 18. Men, det är inte synd om mig, idag fick jag pappas stekta torsk till lunch - yeey!
 
Jag tittade igenom sommarens bilder häromdagen och hittade det här receptet som jag inte tror att jag skrivit om, det är ett recept jag använder året rund, på sommaren grillar jag grönsakerna över öppen grill och på vintern får de grillas i ugnen - inte lika gott men det duger. Fetaostcremen används till allt, sallader, hamburgare och ibland som dippa.
 
Det ösregnar och jag tänker strax stänga ner datorn för idag och se sista avsnitten av tv-serien The Borgias - åh vad bra den är!
 
Fetaostcreme
 
2 dl fet creme fraiche
100g fetaost
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
salt & peppar
 
Mosa osten med en gaffel och blanda med creme fraichen och oljan, pressa ner vitlökskklyftan och smaka av med salt och peppar. Tada!
 
 

Balsamicoglaserade körsbärstomater

 
Jag har börjat skriva det här inlägget fem gånger och raderat det varje gång. Jag är så trött i skallen efter en sömnlös natt och flera promenader med hunden att jag knappt kan uttrycka mig. Så, balsamicoglaserade körsbärstomater. Gott. Enkelt. Testa dem! Det här är ett av de bästa tillbehören till grillat kött om ni frågar mig. De fungerar också utmärkt i en ljummen sallad.
 
Nu kaffe och gröt. Kanske hjälper det?
 
Balsamicoglacerade körsbärstomater
 
100 g körsbärstomater
4 msk balsamicovinäger
1 msk vatten
1 msk socker
 
Lägg tomaterna i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser. Låt puttra på svag värme tills tomaterna öppnat sig lite - det tar ca 10 min. Förvara tomaterna kallt.
 

Graham & äpplerutor

 
Jag ska vara helt ärlig, jag har ingen aning om det exakta receptet till det här brödet. Jag blev så sugen på ett rustikt bröd häromdagen men hade bara slattar av olika mjölsorter hemma och rörde ihop en deg på måfå. Det här blev resultatet, ett saftigt äppelbröd bakat på grahamsmjöl samt fint rågmjöl. Jag lät degen bli lös och tryckte ut den i min brownieform för att få ett lite högre bröd. Naturligtvis går det bra att grädda det på en vanlig plåt också.
 
Måndag morgon och jag bockar av administration. Mail, fakturor och ännu mer mail. Morgonens promenad var sådär härligt höstig med sol och krispig luft. Idag är det ju hummerpremiär och allt. Igår kunde man se hummertinor stå uppradade på varenda brygga och idag kl 07.00 gick startskottet. Nu återstår att se om det blir någon fångst.
 
Trevlig måndag på er!
 
Graham & äppelrutor
 
1 pkt färsk jäst
5 dl mjölk
3 dl vatten
5 dl grahamsmjöl
8 dl fint rågmjöl
3 dl vetemjöl
1 rejäl nypa salt
2 rivna äpplen
1 msk honung
 
Rör ner jästen i mjölken och vattnet, tillsätt salt och honung. Rör ner vetemjölet, grahamsmjölet och hälften av rågmjölet. Riv äpplena och blanda ner dem också. Kör i matberedaren i ca 10 min och låt därefter jäsa i 1 timme. Tillsätt resten av mjölet och knåda tills du har en lös med smidig deg. Tryck ut degen på en plåt och grädda på 200 grader i ca 35 min.
 

Honungsglaserade palsternackor

 
Vi har gått in i de rostade rotfrukternas tid igen här hemma - något vi äter i mängder på hösten och vintern. Igår testade vi ett nytt recept, honungsglaserade palsternackor. För att de inte skulle bli för söta tillsatte jag en skvätt citron - mums! Passade alldeles utmärkt till grillat kött - det här kommer vi laga igen!
 
Söndag morgon, jag steg upp 06.03 för att gå ut med en kissnödig hund. Förhoppningsvis blir det en tripp till en svampskog idag, jag vill ha kantareller till söndagsmiddagen. Trevlig söndag på er!
 
Honungsglaserade palsternackor till 4 personer
 
10 st stora palsternackor
2 dl olivolja
2 msk flytande honung
saften av 1/2 citron
salt & peppar
 
Skala palsternackorna och skär dem i mindre skivor. Rör samman samtliga ingredienser och gnid in palsternackorna. Grilla i ugnen i ca 20 min på 200 grader.

Ricotta & apelsinpaj

 
Ok, jag lovar. det här är sista receptet på länge med chokladpajskal och färskost. Jag har fått pippi på det, jag vet, men det är ju så gott! Det här pajskalet fyllde jag med ricottaost smaksatt med apelsin. Jag kommer garanterat använda mig mer av det här receptet, inte minst till jul då det känns som en perfekt dessert. Apelsin och choklad liksom, vad kan gå fel?
 
Lördag morgon och jag har fått så mycket hundpussar att det räcker i en vecka. Vi har haft vår dagliga rutin, morgonpromenad, kaffe, mys i soffan och en snarkande hund. Lördagar när det är som bäst. Ha en trevlig lördag kamrater!
 
Ricotta & apelsinpaj
 
Recept till pajdegen hittar du här.
 
Fyllning:
 
200 g ricottaost
1 apelsin, saft och rivet skal
1/2 dl florsocker
3 ägg
1 msk vaniljsocker (jag använder mald vaniljstång)
 
Vispa samman ägg och ost, riv ner skalet av apelsinen och pressa ner saften, vispa ner sockret och vaniljsockret. Tryck ut pajdegen i en stor eller 6 mindre pajformar och förgrädda på 200 grader i ca 8-10 min. Häll därefter i ostsmeten och grädda i ca 25-30 min tills smeten är fast i konsistensen. Servera med färska bär.
 
 
Visa fler inlägg