Lyxig potatis och purjolökssoppa

 
Det var längesedan jag lagade den här soppa, trist för den är ju så god! Den ingick i min veckomatsedel när jag pluggade men på den tiden innehöll den varken vitt vin eller grädde som den här lite lyxigare varianten. Servera den med ett gott bröd och saker är biff!
 
Lyxig potatis och purjolökssoppa till  2 personer
 
5 stora potatisar av mjölig sort
1/2 purjolök
5 dl vatten
1 dl vitt vin
2 dl grädde
1 buljongtärning, grönsaksbuljong
salt & peppar
olivolja
 
Häll en skvätt olivolja i en kastrull och fräs den skivade purjolöken, den skall inte ta färg. Skala potatisen och skär den i skivor. Häll i vinet i kastrullen och lägg därefter i potatis, vatten, buljong och salta och peppra. Låt koka tills potatisen är mjuk. Tag av kastrullen från platta och mixa soppan slät. Sätt tillbaks kastrullen på plattan och häll i grädden. Låt sjuda i ett par minuter. Servera med ett gott bröd.
 
#1 - - Pernilla Chis:

Alltid gott sån där soppa!

#2 - - Emma Carlsson:

Låter himla gott, men tomt på protein, kanske lite lufttorkad skinka på smörgåsen kan passa till? Hur gör man utan grädde?

#3 - - Skärgårdskajsa:

Hejhej! Älskar dina recept och jag har länge undrat vad du använder för vitt vin i dina maträtter? Jag har provat lite olika men dem flesta smakar inte alls bra så skulle bli jätte glad om du kunde tipsa något bra vitt vin att ha i maten? Tack på förhand!! Älskar den här bloggen! Kram på dig!

Svar: hej kajsa! Vad kul att du gillar bloggen! Jag skall vara helt ärlig, jag använder det vin jag har hemma och över, det kan vara allt från billigare vita viner till dyrare slattar...ledsen att ja inte har ett bättre svar :/
Karin

#4 - - Hanna:

Potatis- och purjosoppa lagar min mamma ofta, så gott! Dock utan vin, men med timjan. :)