Gräddtårta med skogsbärsmousse

 
Det är tradition hos oss att äta en riktig gräddtårta på våra födelsedagar. När jag fyller år i juli blir den pimpad med jordgubbar och igår, på Peters kalas fylldes den med skogsbärsmousse och pryddes med hallon. Jag vet inte varför men jag gillar det här med tårtkalas. Gräddtårta med kaffe i små fina kaffekoppar. Tant? Ja!
 
Gräddtårta med skogsbärsmousse
 
Tårtbotten
 
5 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 msk bakpulver
1 nypa salt
 
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner de torra ingredienserna - vispa inte! Häll smeten i en form med avtagbara kanter och grädda i ca 25-30 min i 175 grader. Låt kakan svalna och dela den därefter i två lager.
 
Skogsbärsmousse
 
150 g hallon och blåbär
3 dl vispgrädde
2 äggvitor
1 dl socker
1/2 dl socker
 
Häll bären i en kastrull och strö över 1/2 dl socker. Låt puttra tills sockret är smält. Mixa bären till en slät puré och låt kallna. Vispa äggvitorna och sockret tills du har en marängsmet som är fast och vit. Vispa därefter grädden och blanda med bärpurén, vänd slutligen ner marängsmeten. Låt vila i kylen i ca 30 min, Bred därefter ut moussen på tårtbotten och lägg på den övre botten.
 
Dekoration
5 dl vispad grädde
200 g hallon
Bred på vispad grädde och dekorera med hallon.
 
 
#1 - - Pernilla Chis:

I så fall är jag också tant. Så trevligt med tårta och kaffe i kopp :)

#2 - - Fia:

Nu vart jag med tant! :)
Smarr!

#3 - - Rebecka:

Jag är en riktig "bullmomma" som gärna bjuder på fika, gärna mycket och många olika sorter! Och den där tårtan såg inte dum ut alls, inte någonstans!

Hoppas du får en fin helg :)